Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Maharádzs leckéjéből, 2005 május 28, Szófia)
Kétfajta vaisnava létezik: az egyik kalpa-taru a másik karuna-szindhu. A kalpa-taru egy különleges fa, kívánságteljesítő fa. A lelki világban bármire is legyen szükséged csak odasétálsz valamelyik fához, elmondod mit kívánsz és azonnal teljesül. De ne keverjük össze ezt az anyagi világgal. Oda mehetsz akármelyik fához, elmondhatod fohászaidat és vágyaidat, de mégsem lesz eredménye. Ezek a fák csak egyfajta gyümölcsöt képesek teremni, ha egyáltalán van gyümölcsük. A lelki világban azonban a fák bármilyen gyümölcsöt képesek teremi, amit csak szeretnél. Varázslatos fák.
Ezért tehát a vaisnava – a Legfelsőbb Úr és az Isteni Pár megtisztult szolgája – egyik tulajdonsága, hogy olyanná váljon mint egy kívánság teljesítő fa. Azonban ha egy ilyen magas szinten álló lelki személyhez anyagi indítékkal közelítünk nem lesz eredménye. Mert egy lelki kívánságfa nem terem anyagi gyümölcsöket. A nagy szentek nem osztogatnak anyagi áldást. Mert a lelki hasznunkat akarják. De bármikor is találkozz az Úr egy tiszta bhaktájával és bármilyen lelki dolgot is kérj, megkapod. Ne szalaszd tehát el a lehetőséget. Bármikor is találkozol egy tiszta bhaktával, kérd az áldását.
Mert egy igazi vaisnava rendelkezik egy másik tulajdonsággal is, – karuna-szindhu, a kegy óceánja. Ha kegyet kérsz, határtalan kegyet kapsz. Mert ő olyan, mint a hatalmas óceán. Határtalan a kegye.
Ez a fohász a bhaktákhoz szól: „Újra és újra tiszteletteljes hódolatom ajánlom a vaisnavák lótuszlábainál, mert olyanok ők, mint a lelki kívánságteljesítő fák, a kegy óceánjai, mindig készek mások lelki hasznára cselekedni.” Sokszor a bhakták rövidítve használják ezt: „Vancsa kalpa, prabhu!” Mondjátok el a teljes fohászt! Vagy egy másik rövidítés: PAMHO (*please accept my humble obeisance – kérlek fogadd alázatos hódolatom). Ne rövidítsetek! Mindig mondjátok végig: Kérlek fogadd alázatos hódolatom!
Váncsá-kalpatarubhjas csa
kripá-szindubhja éva csa
patitánám pávanebhjo
vaisnavebhjo namo namaha
Ez nem egy közönséges dolog: Hé, vancsa kalpa! Ne kényelmesedjetek el. Mifajta fohász ez így?! Érezd át a fohász jelentését. A tiszta bhakták felé így kéne fordulnunk: „Úgy imádlak, mint egy kívánságteljesítő fát. Számomra te vagy a kegy óceánja!” Ez a lelki cserefolyamat. Amikor hálánkat fejezzük ki egy bhakta felé, azáltal szolgáljuk őt. És ez az eszményünk, hogy a szolgák szolgáinak a legutolsó szolgái lehessünk, ami egy nagyon magas szint. Anyagi szinten a szolgákat nem becsülik nagyra. Mindenki mester akar lenni. Így gondolkodnak: „Jobb úrnak lenni a pokolban mint szolgának a mennyországban.” Ilyen az anyagi tudat és gondolkodás. Azt mondják: „A pokolban jó a társaság.” Azonban a mennyországi társaság sokkal jobb. Ezért tehát ha ilyen csodaszép fohászokkal imádjuk a bhaktákat és tiszteletteljes, meghódolt a mentalitásunk, mi lesz az eredmény? Ő is így szól majd: „Váncsá-kalpatarubhjas csa…” Ő fogja ezt a fohászt mondani NEKED! És mit jelent ez? Ez egy felhívás a fejlődésre, hogy olyanná válj, mint a lelki kívánságteljesítő fák és a kegy óceánjai.
A Bhakti gyakorlása által tehát ne egyszerű élőlényekké váljunk csupán. Egyedivé kell válnunk. El kell érnünk ezeket a rendkívüli tulajdonságokat: mindig szolgáljuk mások lelki hasznát és próbájuk meg az örök kegy folyamát másokhoz is eljuttatni. Mikor leszünk képesek erre? Amikor összeköttetésben állunk. Amikor Jógában vagyunk. Ha kapcsolatban állsz a végső forrással, minden képes lesz megnyilvánulni rajtad keresztül mások számára.
Ezért kutatjuk ezt az összeköttetést. Ez a Jóga, kapcsolatba kerülni a Legfelsőbbel. De vajon bármilyen Jóga elégedetté tesz? Nem, a megfelelő Jógára van szükségünk. A mi Jógánkat Bhaktinak hívják. A Bhakti az Abszolút Igazság érzelmekkel teli megközelítése. Ez tehát a bhakta útja, minőségi Jóga, minőségi kapcsolat. Nem egy közönséges kapcsolat. Ne váljatok hétköznapi fákká. Váljatok egyedi, kívánságteljesítő fákká, nem csak eső utáni vízcseppekké, hanem a kegy óceánjává kell válnotok.


Leave a Reply