Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




„Óh, Pártha, boldogok a ksatriják, akiknek magától adódnak ilyen lehetőségek a harcra, megnyitván számukra a felsőbb bolygók kapuját.”[1]

Az egyszerű harcosok számára a csata megnyitja a mennyek kapuját. De egy bhakta, egy lelki harcos, a préma-bhaktit – vagy a szerető odaadás természetes állapotát – éri el. És ez a felszabaduláson túli cél.

Kötelességeiket végrehajtva, az élet különböző állomásain, vagy az emberek különböző kategóriáiban elérhető a tökéletesség. De a mennyország nem kimagasló eredmény az ősi Indiai látásmód szerint. Mert a mennyország nem a végső célállomás, olyan inkább, mint egy vakáció. Nem ez a végső cél, könnyen elérhető. De aztán lejár a vakáció és vissza kell térni. Vége a teaszünetnek, vissza dolgozni. Mert a mennyország az anyagi síkhoz tarozik, a legfelsőbb anyagi sík: vannak pokoli, földhöz hasonlatos – közép bolygók, és magasabb típusú bolygók. De a végső cél a hazatérés, vissza Istenhez, a lelki világba, az Ő birodalmába.

De hogyan érjük ezt el? Beszéljünk arról, hogy hogyan érjük el a mennyei bolygókat. A ksatriják a harc által érik el. A bráhmanák az áldozatok végzésével, vagy meditációval, imádság által – direkt spirituális tevékenységek által. A vaisják, a gazdasági élet vezetői, az adományozás által – az önzetlenség által. A súdrák, akik másokat szolgálnak, a szolgálat által, az által, hogy kötelességtudóak és megbízhatóak. Mert ez a négy osztály, különböző kategóriákat, az energiák különböző típusait kezeli. A bráhmanák gondoskodnak a lelki energiáról – úgy értem, hogy vallásos, vagy szent energiákról A ksatriják – vagy lovagok, királyok – gondoskodnak a befolyásról és a hatalomról. Ők kezelik a világi hatalmat és energiákat. A vaisják gondoskodnak a gazdasági részről. A súdrák pedig a fizikairól. De bárki, aki szépen teljesíti kötelességét, elérheti a lelki célállomást.

Vannak ezek a világi kategóriák, és létezik a társadalom lelki struktúrája is. Mert a bhaktáknak is különböző képességeik vannak. Az egyik képes praszádamot főzni. A másik képes megenni azt. Ez utóbbi szolgálat sokkal népszerűbb. De akár főzéssel, akár evéssel elérheted a tökéletességet. Rendelkezzünk bármilyen képességgel is, szolgálhatjuk vele az Urat.



[1] Bhagavad-gítá 2.32.



Leave a Reply