Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 09. 29-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Sokan aszketikus gyakorlatokkal próbálják elérni a lelki tökéletességet, de vajon mi a legjobb gyakorlat, hogy elérjük ezt a szintet? Bizonyára nem az, hogy akkor böjtöltök, amikor kedvetek tartja vagy kitaláljátok hogyan sanyargassátok magatokat. A legjobb gyakorlat engedelmessé/alázatossá válni, próbáltátok már? Higgyétek el, nagyon nehéz, hiszen ez nem a ti döntésetek – éppen ezért annyira nehéz.

Máskor különféle fogadalmak ajánlatosak a lelki életben, mint például, hogy mennyit mantrázzatok, mennyi áldozatot hozzatok és felajánlást végezzetek vagy, hogy hány bráhmanát vendégeljetek meg – mantra, tarpana, jagja, szévá… ez bonyolult. A sásztrák azt is említik, hogyha precízen és engedelmesen/alázatosan szolgáljuk a lelki tanítómestert az sokkal nagyobb örömet okoz a mi Krisna Urunknak, mint ezek a bonyolult szertartások. Krisna azt mondja: „Sokkal elégedettebb vagyok akkor, ha egy tiszta bhaktát szolgáltok, mint, amikor más lelki gyakorlatokat próbáltok végezni.” Ezért nagyon elszántnak és elkötelezettnek kell lennünk ebben a tekintetben. Ez kell legyen a fogadalmunk, a vratánk. Ez az ajtó[1] a tökéletesedéshez.

De milyen legyen a vratánk? Egy kis fogadalom, ami egyszerű és könnyű vagy egy magasabb szintű, nemes feladatot tűzzünk ki célként? Azt hiszem, nekünk a mahá-vrata kell! Egyetértetek? Nézzük meg mi jellemzi azokat, akik ilyen fogadalmat tehetnek! Nem szeretnék csalódást okozni nektek, csak elmondok ezzel kapcsolatban néhány információt, de ahogy látom, boldogan egyetértetek, ez tetszik nekem!

Baladév: Azért Gurudév, mert a felolvasás előtt vagyunk.

Szvámí Tírtha: Lássuk mi történik utána. „Mahá-vrata – ez a jógában egy speciális feladatot és az ehhez szükséges tulajdonságok összességét jelenti. A jógí jelleme, ami alkalmassá teszi erre a fogadalomra a következő: szükséges gyakorolni a jama és nijama[2] szabályozó elveit; az ászanákat és a pránájámát is; majd a tudat visszavonását az érzéktárgyaktól – ez a pratjáhára; majd a koncentráció gyakorlása – ez a dharana; a meditáció – dhjána; és végül a teljes lelki áttörés – azaz a szamádhi.”[3] Azt tudjuk, hogy ez a jóga nyolc alapelve, igaz?

Tehát a jama, hogy mit ajánlatos kerülni a következők: „Gyakorolnunk kell az ahinszát, azaz a nem-ártást/erőszakmentességet; az igazságosságot; tisztelnünk kell mások tulajdonát; fegyelmeznünk kell magunkat a kapcsolatainkban; és függetlenednünk kell másoktól” – külső forrásokból keveset kapni és nem vágyni adományra vagy támogatásra. Ezek a kerülendő dolgok a jógában és most nézzük melyek azok az elvek, amiket ajánlott végezni a lelki életben. „Gyakorolnunk kell a tisztaságot; a megelégedettséget; egy kis lemondást; tanulmányokat kell végeznünk; és végül – a teljes és tökéletes odaadás a Legfelsőbbnek.”

Azt mondhatjuk, hogy ez a jóga tízparancsolata; az ahinszától indul – ne ölj! Ez egy alapelv, de mégis ki kell hangsúlyoznunk és végül eljutunk az ísvara-pranidhána elvig – teljes meghódolás a Legfelsőbb Isten előtt. Ez egy helyes út, igaz? Mostanában a pszichológia tudományos oldala is egyre közelebb kerül ezekhez az ősi elvekhez. Például vannak ezek az erőszakmentes kommunikációs képzések, igaz? Nagyon népszerűek! Az ahinszától indulva; tehát ez nem egy tudományos megvalósítás, ez a belépő a lelki iskolába. Nem vagyok túl jártas a pszichológiában, ti talán jobban tudjátok: van olyan képzés, ahol az ísvara-pranidhána elvet oktatják? Talán létrehozhatnátok egy új iskolát. Tehát ez a jóga tízparancsolata és akik elhatározták, hogy ezeket az elveket gyakorolják, ők ennek a mahá-vratának a várományosai.

1 Gurudév szójátéka; bolgárul a ’vrata’ ’ajtót’ jelent

2 A jóga erkölcsi kódexe

3 Felolvasás Patanydzsali Jóga-szútrák c. könyvből

 

(folytatása következik)

 Leave a Reply