Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006.05.25 és 2007.09.1; Szófia)
A nulladik dimenzió a pont, mert nincsen kiterjedése. Az első dimenzió a vonal, a második a sík, a harmadik a tárgy, a negyedik az idő. Az időnek két arca van: korlátozottság az egyik oldalon és örökkévalóság a másikon. És a másik oldalon ott vannak a további dimenziók: az ötödik a szat (létezés), a hatodik a csit (tudatosság) és a hetedik az ánanda (boldogság). Aztán következik a nyolcadik dimenzió, ez a felfokozott boldogság. A kilencedik pedig a tökéletesség, az Abszolút.
Ánanda és felfokozott ánanda, gondolom ez olyasmi, amit megérthetünk. Ami ezután következik, nem érthetjük meg. Lehet, hogy ez egy kicsit teoretikusan hangzik, de gondolkodjatok! Gyakorlatilag nem érthetjük meg a tér elrendezését, de hozzászoktunk. Az idő még ennél is bonyolultabb. Többé-kevésbé értjük, de hozzászoktunk az időhöz is. Az örökkévalóságot nem tudjuk elképzelni! A létezés csak egy elméleti kifejezés. Hiányzik a tudatosság. Az ánanda egy álom, a boldogság egy álom. Mit sem szólva az intenzitásról mint dimenzióról…? Bárhogy is, teljesen egyet értek azzal, hogy éljünk intenzíven.
Az odaadó szolgálat feléleszti a szívünkben nyugvó isteni szeretetet, mely életünk tizedik dimenziójává válik. Mi a tizedik dimenzió? Az extázis. De kérlek kontrolláljátok az extázisotokat. El kell mennetek dolgozni, szóval kérlek ne mondjátok a főnökötöknek: „A tizedik dimenzióban vagyok. Elnézést, de most extázisban vagyok.” Amíg azt tudod mondani: „Extázisban vagyok”, addig igazából nem vagy. Irányítsátok tehát az érzéseiteket, belülről ápoljátok azokat, kívülről pedig álljatok készen a szolgálatra. Legyetek praktikusak és misztikusak egyszerre.
Egyszer egy bhakta megkérdezett egy mestert: „Miképpen lehetnék sikeres a munkámban? Hogyan adhatnám el az árumat?” A mester pedig így válaszolt: „Két magyarázat létezik: az egyik a praktikus a másik a misztikus.” Mindenki azonnal elkezdte hegyezni a fülét: „Most megismerjük a siker misztikus magyarázatát!” A mester így folytatta: „Nos, a praktikus az, hogy fohászkodsz. A misztikus pedig, hogy eladsz.” Ne feledjétek tehát ezeket a pontokat. Az igazi misztikának kell a praktikus oldalnak lennie. A misztikus oldal pedig az, hogy az anyagi világ még mindig működik.


Leave a Reply