Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
pink-lotus-pink-pond

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
A tisztaság a szeretet függvénye és a szeretet áldozathozatalt jelent. Ez az egyetlen mondat elég, hogy vezérfényünk legyen egy életre. 
Hajagríva kérdése: Mi van, ha megfordítjuk a mondatot – a szeretet a tisztaság függvénye?  
Szvámí Tírtha: Úgy vélem ez nem helyénvaló. Mert még akkor is, ha tudatunk tisztátalan állapotban van, akkor is szerethetjük Krsnát. Lehet, hogy ez nem a legfejlettebb szeretet az Istenség iránt, de van némi vonzalom. De, ha valóban ezt szeretném elérni, akkor szükségszerűen valamiféle megtisztulás is bekövetkezik. Ádau sraddhá – először a hit nyilvánul meg. Ha van már hit, akkor az egész folyamat elindul és könnyedén folytatódik. Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákur mondta, hogy a tisztaság közel van a tökéletességhez. Tehát a környezetünk tükrözi a mentalitásunkat. Ha nagy összevisszaság van odabent, akkor nem igazán várhatsz túl sok rendezettséget odakint. Ez nem jelenti azt, hogy ha kívül rend van, akkor belül is minden rendben van. De többé kevésbé kapcsolat van e két dolog között. Az egyik a másikat tükrözi. Láthatjátok, hogy a Szent helyek látogatásával és kihasználó mentalitással rendelkezni, ez is tükröz valamit. Természetesen, ez nem jelenti azt, hogy az odaadó élet egy kínszenvedés és ‘ha eléggé szenvedek, akkor biztosan haladok is.’ De, ahogy mondani szokás: ha valami jót kapsz, fogadd el, ha valami rossz ér, akkor toleráld azt. Ez van az alsóbb szinten. Ha lelki szemmel szeretnénk látni, ha szeretnénk látni a tudatosság hátterét, tolerálnunk kell ezeket az emelkedéseket és bukásokat az életben. Keressétek a rejtett alapelveket. 
Mahábháva kérdése: Szeretnélek megkérni, hogy magyarázd el pontosan hogyan függ a tisztaság a szeretettől.
Szvámí Tírtha: Ha tudnám, akkor talán már kicsit megtisztultam volna. De kezdjük a történet másik végéről – ez a szeretet áldozathozatalt jelent. Mivel erről az oldalról megközelítve a témát könnyebb megérteni a gondolat elejét. S nagyra értékelem, hogy erről nem kérdeztetek, tehát úgy tűnik ez nyilvánvaló a számotokra, hogy a szeretet áldozathozatalt jelent. Ez a szeretetteljes felajánlás, szeretetteljes áldozathozatal – ahová semmilyen rossz dolog nem férkőzhet be, semmilyen rossz érzés. 
Úgy hiszem, hogy mindannyian a tisztaságot keressük. Miként fog ez megnyilvánulni? Miként fog ez megtörténni. A jelentéktelen képességeinkkel is el tudunk jutni bizonyos szintig. Még egy parányi ember is képes csodákat tenni – természetesen a tisztaságra vonatkozólag. Mégis, meglehetősen nehéz az isteni szintű tisztaságot elérni, ami túl van, minden anyagi megnyilvánuláson. Hogyan lehet ezt a magasabb szintet elérni – ami még a móksán, a felszabaduláson is túl van, magasabb, mint az egyszerű tökéletesség? Ez a bhakti folyamatával érhető el. Bhakti a magasabb alapelv, ez a Legfelsőbbnek érzelmi alapon történő megközelítése. A Srímad Bhágavatam azt mondja, hogy a különböző gyakorlók, a különböző lelki utakat követők elérhetnek egyfajta felszabadulást.  De vissza kell térniük az anyagi szintre, ha elmulasszák az odaadó szolgálatra való rátalálást, a Legfelsőbb személyes szolgálatát. Mint, ahogy már korábban említettük, hogy a semleges szinten, a felszabadulás passzív szakaszában hiányzik a gyakorlati szolgálat alapelve. Tehát, ezért azt mondhatjuk, hogy a teljes megtisztuláshoz szükséges a szeretetteljes hozzá állás. Ha sikerül valahogyan ezen az érzelmi úton keresztül kapcsolódni a Legfelsőbb tisztítóhoz, akkor megtisztulhatunk. 
 
(folytatása következik)
 


Leave a Reply