Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2005. szeptember 6, Ahtopol)
A Bhágavata-máhátmjában ez áll: „A test el fog pusztulni. Öregkor sújtja, bánat és változás. A betegségek tárhelye, nehéz elégedetté tenni, nehéz fenntartani, romlott, hibákkal teli és ideiglenes. Végül pedig vagy férgek, vagy más állatok, vagy pedig a tűz fogja elemészteni. Miért ne használnánk a testet valami olyan célra, amely túlmutat a halandóságon?”
Ez a test használatának pozitív definíciója. Ha a testnek van kezdete, vége is lesz. Mi a test értelme, talán az, hogy még több bonyodalmat okozzon? Vagy, hogy a legjobb cél érdekében használjuk, ami csak megadatott? A test eszköz az emberi lét tökéletességének elérésében. Ez a test pozitív megközelítése. Ha van egy házad, akkor általában fizetned kell a számlákat is. Ha nem akarjuk fizetni a számlákat ésszerű lerombolni a házat? Nem, ne csak élvezni akarjuk a lehetőségeket, hanem fizessük is meg az árát.
Egy hónapig tehát élvezheted a lehetőségeket, de a végén meg kell fizetned az árát. Ha nem fizeted a számlákat – erre is van lehetőség, nem kell feltétlenül fizetned – de megnyomod a gombot, nem történik semmi, nincsen áram, elfordítod a csapot és nem folyik a víz.
Ugyanígy ha használjuk a világ és a testünk erőforrásait, de nem fizetjük meg az árát az ellátás is akadozni fog. És mi az ár amit fizetnünk kell? A fohász, az áldozat, hoznunk kell valamilyen áldozatot. Mert kifizetni a számlákat az is egy áldozat. Így van? Áldoznod kell a pénzedből. Valamit adni kell annak érdekében, hogy élvezhessük a lehetőségeket. Ugyanígy adnunk kell valamit, egy részét az életünknek ajánljuk az univerzum harmóniájának, egyensúlyának szolgálatába, ily módon élvezhetjük majd a lehetőségeket.
Kaptunk egy testet. Ennek a testnek az értelme az, hogy a tökéletesség, az önmegvalósítás eszközeként használjuk. Bizonyos értelemben korlátozott, a másik oldalról nézve pedig jól felszerelt. Rendelkezünk értelemmel, képességekkel, tehetséggel, kit tudjuk tehát fejezni hálánkat a Legfelsőbb felé. Oly sokat kaptunk tőle, használjuk hát, ajánljuk fel, ajánljuk fel valamit magunkból viszonzásként. Habár a test korlátozott, ezekkel a gyakorlatokkal elérhetünk valami olyat, ami túl van a korlátokon. Az anyagi nyelvvel zengheted a transzcendentális Nevet. Igazából nem így van, hanem a transzcendentális Név használja az anyagi nyelved, hogy vibrálja önmagát. Miért ne használjuk tehát a múlandó testet, hogy hallhatatlan eredményeket érjünk el? „A valótlanból vezess a valósba, a sötétségből vezess a világosságba, a halálból vezess a halhatatlanságba! aszató má szad gamaja, tamaszó má dzsjótir gamaja, mrtjór má’mrtam gamaja” Ez a legjobb cél amire testünket használhatjuk.
Igazából háromféle élőlény létezik, vagy méginkább az élőlények háromféle iránya. Az egyik az emelkedő, felfelé haladó; a másik a lefelé haladó, ereszkedő; a harmadik pedig egyfolytában jön-megy. Azok, akik felfelé haladnak, akik megtisztítják magukat az emelkedő utat járják; akik degradálódnak az ereszkedő úton járnak, a létezés alacsonyabb bolygóira jutnak; a harmadik csoport, mint például a szúnyogok és egyéb apró élőlények, akiknek az élete nagyon rövid, csak jönnek, és már mennek is. Ez a Védánta-szútra véleménye.
Mi az igazi transzformáció, az igazi átalakulás? A forma megváltozása? Nem, a gondolkodásmód változása. Általában ennek a fordítottját csináljuk, változtatunk a formán, de a gondolkodásunk nem változik. Jobb, ha megtartjuk a formát és a mentalitáson változtatunk. Nem elég ha ugyan azt a jóöreg bort áruljuk új üvegben. Felvesszük a dhótit és szárit, de tudatosságunk nem változik. Jobb ha maradunk a nadrágunkban, de változatunk a tudatosságunkon.
Először a mentalitásunkon kell változtatnunk, és akkor a test és minden, ami másodlagos vagy harmadlagos szintén változni fog. Ha tehát megtisztítod a szíved, megtisztítod lelki létezésed síkját, a létezés többi síkja is megtisztul. Minden a felsőbb szinteken dől el.


Leave a Reply