Archives

Calendar

March 2021
M T W T F S S
« Feb    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
7611a12a331c5dc0d8eb454b868b82c0

(Szvámí Tírtha 2016.01.08-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása) 

A neofíta egy olyan személy, aki nagyon takarékos, éppúgy, mint ti a konyhában. Mit tesztek, ha elegendő vaj áll rendelkezésetekre? Akkor vágtok a vajból, és egy nagydarabot tesztek a kenyeretekre, igaz? Egy nagydarab vaj s egy kevés kenyér. De mi történik akkor, ha híján vagytok a vajnak? Egy nagydarab kenyér, s egy kis vaj. A lelki tudás ugyanilyen – minél kevesebb van belőle, annál inkább terjesztitek. Ez a neofíta esete – minél kevesebb a tapasztalatotok, annál inkább próbáljátok továbbadni. Természetesen nem azt mondom, hogy teljesen némuljatok el, de legyetek óvatosak a vajatokkal! Először halmozzatok fel egy vajkészletet, s utána osszátok szét!

Hogyan tudjuk felhalmozni a vajunkat? A korlátlan készletekkel rendelkező tiszta bhaktákkal való társulás által. S ne gondoljátok, hogy fösvények és hogy nem osztják szét a vajukat, hanem olyasvalaki számára őrzik, aki nagyon szereti azt. A mi Urunk egyik neve Makhancsór. A csór jelentése elcsenni, eltulajdonítani egy részt valamiből. Ő el fogja csenni a vajatokat.  Ezért kell készletet felhalmoznunk, mert ha jön Krsna különben mit tud ellopni tőletek? A Makhancsór Krsna egyik rendkívül kedves neve. Sokszor láthattatok Róla olyan képet, amelyen kisgyerekként egy nagydarab vajat nyalogat. Valójában ez nem pusztán vaj, ez a makhan. A makhan olyan, mint az édes tejszínhab

Ismeritek azt a példát, amikor Krsna ellopja a vajat édesanyjától és a szomszédoktól – ez nagyon tanulságos történet. Természetesen a vaj nagyon értékes, Krsna mégis szabadon lakmározhat belőle otthon. Időnként a szomszédokhoz is ellátogat, hogy elcsenjen némi vajat önmaga számára, és hogy a gópákat etesse, s amikor már ők is elteltek a vajjal, akkor csintalanul szétosztja a maradékot a majmok között. Ugyan már, a legdrágább készletet ezeknek az ostoba majmoknak szétosztani! Természetesen a szomszéd hölgyeket nagyon is bosszantotta Krsnának ez a szokása, s így panaszolták el bánatukat Jasódá mamánál: „Tenned kell valamit, meg kell fékezned a fiadat! Ő olyan csintalan, mindig átjön hozzánk, és ellopja a vajat.  Bűnhődnie kell.” Erre Jasódá mama így szólt: Ó, nagyon sajnálom! Rendben, akkor mit tegyek, mit tegyek…? Talán el fogom venni az ékszereit?” Hiszen az ékszerei és drágakövei annyira ragyognak, hogy még otthonotok legsötétebb zugában is meg fogja találni a vajatokat. Ám erre a hölgyek megrémültek: ,,Ó, azt ne tedd! Hogy is vehetnéd el az ékszereit? Egyébként is, nem az ékszerei teszik gyönyörűvé, hanem miatta ragyognak olyan szépen az ékszerek.” S végül Jasódá mama kézenfogta Krsnát, s így szólt Hozzá: ,, Drága gyermekem, mit csinálsz? Azt hallottam, hogy a szomszédba jársz vajat lopni. Tudod, hogy a lopás nem szép dolog! Talán nincs elég vajunk itthon? Tudod, hogy egész készletünk van Számodra félretéve, s bármikor ehetsz ebből a vajból.”

Ebből a történetből megérthetjük, hogy Krsna természetesen el fogja venni a Számára félretett vajat. Ő elfogadja a Neki szánt részt. Ám Krsna még az eladásra szánt vajat is elveszi otthonról – amely nem Számára van félretéve, hanem egyéb célokra. Ezt is el fogja csenni. S nemcsak az otthonit, még a szomszédokét is. Mit is jelentsen ez? Hogy Ő elfogadja mindazt, amit Neki szánnak. De Krsna azt is el fogja venni, amit magunknak szeretnénk megőrizni. Tehát ne lepődjetek meg! Ő elégedett lesz a felajánlásotokkal, de még nagyobb részt akar Magának.

Éppen ezért hatalmas vajkészletre van szükségünk. S tudjátok, hogy mi a vaj? A vaj a tej esszenciája. Az élet a tej, s mi lehet az élet esszenciája? Igen, ez az odaadás. Tejszerű életünk van, és vajhoz hasonló szeretetre van szükségünk. A tej az élet, a vaj a szeretet. Ahhoz, hogy vajhoz jussatok, köpülnötök kell, köpülnötök kell. Ki kell köpülnünk az életünket, hogy elnyerjük a lényeget. S ezért próbálunk társulni a tiszta bhaktákkal, és általában a bhaktákkal.

 

(folytatása következik)

 Leave a Reply