Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 25, Szófia)
A bhakti folyamata egy átalakulás? Van valamid és végül valami másnak kéne lennie? Mert ez átalakulást jelent… Vagy a bhakti inkább egyfajta felfedése valaminek. Vagy inkább feléledése. Van ott valami, amit ismét a felszínre hozol. Mert a lelki minőség, a dzsíva, az átman mindig ugyan az. Kicsit befedi az illúzió, mégis mindig ugyan az. Ezért a jóga gyakorlatával el kell távolítanunk ezeket a rétegeket a lélekről, hogy felélesszük eredeti helyzetünket. A Srímad Bhágavatam szerint a móksa az, amikor eléred eredeti helyzeted, amikor eredeti helyzeted szerint cselekszel. A Csaitanja Csaritámrtában ez áll: feléleszteni a szunnyadó szeretetet a szívedben, az isteni szeretetet.
Eredendően mindenki vaisnava. Mert mindenki Visnuból, Visnun keresztül, Visnu által jön. Ezért filozófiai szempontból nézve mind az ő családjából származunk. Kétféle ember létezik: aki tudja és gyakorolja ezt, a másik pedig aki – még – nem tudja ezt. Melyik csoportba tartozol tehát? Azokhoz akiknek van valamilyen eszményük, egyetértenek valamiben? Vagy szilárd meggyőződéssel rendelkezel, IGEN, az Uramhoz tartozom. Megvan az én Istenem, megvan a mesterem, vannak testvéreim, cselekedjünk hát! A hit cselekvés nélkül halott. Valahogyan ki kell fejeznünk a hitünket. És ha felélesztjük ezt a szunnyadó isteni szeretetet, annak is szüksége van egyfajta kifejeződésre.
De tudjátok, hogy ha fel akartok ébreszteni valakit, az néha sok időbe telik. Például felébreszteni a brahmacsáríkat egy nagyon nehéz feladat. A szvámídzsí korán reggel felkel, és mindent megtesz – meditációval, ébresztő órával, ezzel-azzal – hogy kicsalogassa a brahmacsáríkat a hálózsákjaikból. És ha megpróbálsz felkelteni valakit, néha elég csak annyit mondani: „Hariból!” és már ugrik is. Máskor meg nincs semmi válasz. Kiabálsz, ahogy csak tudsz, semmi válasz, mélyen alszik. Meg kell tehát ráznod, talán ily módon magához tér.
Ugyan így, ha fel akarod ébreszteni az átmant, néha elég Krsna nevét kiáltani. Máskor a gurunak fel kell ráznia, hogy magadhoz térj. Néha pedig hosszú időbe telik míg magunkhoz térünk.


Leave a Reply