Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Gopa Kumar

(az előző pénteki rész folytatása)

 

Az ötödik pont a „veszteség vagy nyereség egyenlőnek tekintése”. Ez igen nehéz, mert természetünknél fogva nyerni szeretnénk, és nem akarunk elveszíteni semmit. De gondoljatok bele, lehetséges ebben a világban, hogy mindenki nyer, és senki nem veszít?  Nem hiszem, hogy ez lehetséges. Mint ahogy minden emberi lény – úgy értem, nem mind, hanem azok, akiknek van jogosítványa, érez: ‘Rendben, kicsit jobban vezetek, mint az átlag’. Persze mindenki azt érzi: ‘Kicsivel jobb vagyok, mint az átlag’, de akkor ki van átlag alatt, hogy eljusson az átlagig? Ugyan már! Természetüknél fogva az emberi lények kissé túlértékelik magukat: ‘Kicsit jobb vagyok, mint az átlag!’ Vagy minden szülő azt érzi: ‘Igen, az én gyermekem nagyon intelligens! Intelligensebb, mint az átlag’. Van tehát ez a másodlagos természetünk, mely anyagi kondicionáltságunkból ered – túlértékeljük amink van. Ezért nagyon nehéz elveszíteni valamit. Hanem nyerni akarunk, jobbak akarunk lenni, elsők akarunk lenni. Légy tehát független. Ezt a szanszkritban vairágjának hívják. Rága ragaszkodást jelent, a vi pedig azt jelenti ‘nélkül’ – ragaszkodás nélkül.

Vairágja[1] azt jelenti függetlenség, független a nyereségtől, vagy veszteségtől. Ez a jóga egyensúlya.

Kérdés: Azzal kapcsolatban, amit mondtál, hogy az elsőnek, a legjobbnak kell lennünk – nem tudom, hogy így neveltek-e – ahogy megértettem, ez a hamis egónk része…

Szvámí Tírtha: Anyagi természet.

Hozzászólás: Amikor megtalálod a valódi identitásod, van-e bármiféle vágy, hogy Krsna megbecsüljön, észrevegyen, vagy önzetlenül cselekszel?

Szvámí Tírtha: Nem vagyok azon a szinten, nem tudom tehát megmondani. Az önzetlen cselekedet nagyon nehéz. Mert szükségünk van visszajelzésre. Ez nem hiba. Ez a lélek természete. A lélek is viszonozni akar. Szükségünk van ilyesfajta interakcióra, ha ez nincs, egyszerűen meghalunk. A lelki öngyilkosság, ha nincs meg ez a fajta interakció.

Volt egy történet, Gópa Kumár története. Amikor Krsna a kedvteléseit élvezte a gópákkal és a tehenekkel, a borjak legeltek, a gópáknak tehát volt egy kis szabadidejük. Megosztották reggelijüket, amit édesanyjuk csomagolt, futkározva játszottak, nagyon boldog hangulatban. Hirtelen egy új arc jelent meg a színen. Jött egy idegen, új fiú a városba. És Krsna extra figyelmet fordított rá, feladván a többiek vidám társaságát, odaszaladt az új jövevényhez. Mindenki meglepődött: „Krsna feladja a barátságunkat, azért, hogy találkozzon ezzel az újonccal?” És nem csak figyelmet fordított rá, hanem édes szavakkal szólította: „Óh kedvesem, olyan boldog vagyok, hogy eljöttél! Oly régóta hiányoztál már! És tudom milyen sok nehézségben volt részed. Oly kétségbeesetten kutattál utánam! Nagyon boldog vagyok, hogy eljöttél!” Gópa Kumár története megmutatja, hogy Krsna kész különleges figyelmet fordítani, a különleges bhaktákra. És azt is mondják, hogy Krsnának az a természete, hogy szereti az újoncokat. A régi fiúk és lányok, akik körülötte vannak, már itt vannak. De az újoncok, több ízt hoznak, felkeltik, meginvitálják Krsna figyelmét. Ezért kétszer is gondoljuk meg, hogy szenior bhakták akarunk-e lenni, vagy nem? Más kérdés?

Kérdés: Általában nagy lelkesedéssel kezdjük a szolgálatot, de a szolgálat közben az elménk ide-oda vándorol, és vége a meditációnak. Mi a módja tehát, hogy szolgálatunkat fókuszáltabbá és önzetlenné tegyük?

Szvámí Tírtha: Hozzá kell adnod valamit a szolgálathoz, és ez az istenszeretet, az odafigyelésed. A szeretet azt jelenti szolgálat. Az szeretet nem egy elméleti elképzelés, nagyon is gyakorlati – szolgálat. Az anya nem gondolja meg kétszer, ha a gyermeknek bármi szükséglete van, igaz? Szükség van egy kis tréningre, nem kétség. De amint tényleg átadtad magad, már nem lehet megváltoztatni. Egy nagyon egyszerű válasz erre a problémára, próbáld meg ugyan azt a szolgálatod végezni holnap is, és holnap utána is, de egy kicsivel jobban. Szóval vagy hozzá teszed szíved-lelked, vagy lépésről-lépésre próbálod meg szolgálatod minél megbízhatóbbá tenni.

 

 (folytatjuk)

[1] Vi-rága azt jelenti ragaszkodások nélkül (melléknév), a vairágja pedig a főnévi forma.

 Leave a Reply