Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2018.01.02-ai szófiai esti tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Visszatérve az eredeti témánkhoz: mi számotokra Krisna legkedvesebb tulajdonsága?

Dámódar: Az, hogy Ő Rádhá szerelme.

Szvámí Tírtha: Látom, ismered a filozófiát. Nagyon jó. Többiek?

Jasódá: Nekem nagyon kedves az, amilyen szeretettel Krisna viszonyul Rádhikához, illetve amilyen csalafinta módon elbűvöli Őt .

Szvámí Tírtha: Na igen, ez kettejük között a különbség, hogy Rádhikának nem kell cselhez folyamodnia azért, hogy rabul ejtse Krisnát! Rága?

Rága-manydzsarí: Nekem az, hogy ha egyszer már találkoztál Krisnával, akkor sohasem tudod elfelejteni!

Rámvidzsáj: Én azt szeretem Krisnában, hogy Ő adja nekünk Gurudévát. Ez nem egy szokványos válasz a  kérdésedre, viszont valóban nem könnyű, hogy itt a Földön megérintsen bennünket a lelki világ. Tehát valóban Krisna legnagyobb kegyének azt érzem, hogy eküldte számunkra Gurudévát.

Szvámí Tírtha: Azt mondják, hogy Krisna adja a szádhut és a szádhu adja Krisnát. Tehát Ők ezt egymásért, és értünk is teszik. Ez szintén a lelki élet egyik titkos misztériuma. Hogy ez hogyan történik, azt sohasem tudhatjuk, mégis megtörténik. Sríla Srídhar Mahárádzs azt mondja, ha szeretnétek rátalálni Krisnára, akkor keressétek Őt a tiszta bhakták szívében, mivel ott találjátok meg azt a különleges lelkesültséget, azt a rendkívüli jelenlétet, ami az adott bhaktát inspirálja. Ezen keresztül pedig megsejthettek vagy megérthettek valamit. Csak emlékezzetek Rúpa gószvámí példájára, akit úgy tartottak számon, hogy akkora hatalommal rendelkezik, mellyel a  markában tartja az egész Isteni tökéletességet; és ha kitárja a tenyerét, ezt egy rendkívül értékes drágakőként mutatja fel a számunkra. Krisna küldi a szádhut és a szádhu elhozza magával Krisnát. Kérlek, ti is legyetek szádhuk – így  ti is elhozhatjátok Krisnát és az Isteni kegyet mások életébe. Pálana, te mit szeretsz Krisnában?

Pálana-sakti: Engem a szolgálatról adott definíciója az, ami leginkább lenyűgöz: ‘Jóformán nem kell semmi ahhoz, hogy belefogj a Szolgálatomba, bármit felajánlhatsz Nekem.’ – Majd lassacskán ráeszmélsz, hogy mindent oda kell adnod.

Szvámí Tírtha: Igen, ez megintcsak egy újabb kópéság. Ha már rajta vagyunk a légypapíron, akkor onnan már nincs menekvés.

Krisna  egy rendkívül jó tanító. ‘Ajánlj fel Nekem egy kis jelentéktelen dolgot.’ Majd amikor már ezekkel az apró kis lelkesítő dolgokkal teljesen elcsábított benneteket, és azt gondoljátok, hogy ezeket könnyűszerrel oda tudjátok adni, akkor előáll a valódi kérésekkel. És meglehetősen hosszú a listája, minden szerepel rajta, amink csak van. Mindaz, amit látszólag készek vagyunk odaadni, és mindaz amit meg akarunk tartani magunknak – amiről nehezebben tudunk lemondani, amiért már szenvednünk kell.

Azonban ez egy szerelmi játék. ‘Mi: Csak egyszer pillants rám!’ Ő: ‘Örömmel rád pillantok.’ – S abban a pillanatban  elvesztél, teljesen elvesztél! Lassanként elvesz mindent. Elvileg tudjuk, hogy ez jó, mégis, amikor kezdjük elveszíteni az adott dolgot, akkor kétségbeesünk. ‘Miért? Miért pont én? Hiszen szolgáltalak Téged, hát miért bánsz ilyen kegyetlenül velem?’

Amikor Sríla Prabhupád többször csődbe ment az élete során, azt mondta: „Akit szeret Krisna attól elvesz mindent.” Képesek vagyunk ugyanígy reagálni? Csődbe megyünk és ennek örülünk?  Ha Krisna el akar venni tőletek valamit, amihez  tíz körömmel ragaszkodtok, vajon sikerülhet megtartanotok?

Baladév: Lehetetlenség! Még ezer körömmel sem!

Szvámí Tírtha: Viszont ez fordítva is igaz. Ha Ő szeretne nektek adni valamit, még ha ezernyi kezetek is van, nem tudjátok visszautasítani, vagy  megakadályozni. Kedveseim, Ő képes elhárítani minden akadályt, és kész odaadni Önmagát nektek. Másvalaki? Mit szerettek Krisnában?

Gangá Mátá: A szabadságot.

Szvámí Tírtha: A szabadságot? Ő szabad, de te nem vagy az.

Gangá Mátá: Úgy szólt a kérdés, hogy  mit szeretünk Krisnában.

Szvámí Tírtha: Rendben, én pedig azt mondom , hogy Ő szabad, de ti nem vagytok azok. Ő teljesen ‘szuverén’. Elég nehéz felfogni ezt a fajta függetlenséget, vagyis vairágját, ami egy isteni minőség. Miért? Mert Ő független és teljesen szabad. Bár Ő hozza a szabályokat, de Őt nem kötik azok, néhány eset kivételével. Ez az abszolút szabadság mondhatjuk, hogy egy isteni jellemvonás. Bármit megtehet, amit csak akar. Viszont mi történik, ha ugyanezzel  a képességgel egy félkegyelműt  ruházunk fel? Borzasztó katasztrófa lesz belőle! Tehát a szabadság nagy felelősséggel jár, melyért nagy árat kell fizetnünk. Az emberek szeretik a szabadságot, viszont kevésbé szeretik megfizetni az árát. Ennek ellenére tudjuk, hogy a végső szabadság a Legfelsőbbel való eleven és szeretetteljes kapcsolatból fakad, mivel, ha Ő szabad és mi nem csak szolgái, hanem a Szabadság rabszolgái is vagyunk, akkor mi is szabaddá válhatunk.

Vannak akik korlátozni akarják Krisna szabadságát, ‘Ne tűnj el ilyen hirtelen! Ma még ne menj el! Szüntelen el akarsz menni, maradj velünk!’ Tehát egy különleges erő folytán mégis lehetséges megfékeznünk a Legfelsőbb szabadságát. Azt hiszem ezt az erőt mindannyian jól ismeritek!

(folytatása következik)

 Leave a Reply