Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ha valaki a szent név hatásairól érdeklődik, azt javaslom, hogy olvassa és tanulmányozza nagy-nagy odafigyeléssel Sríla Srídhar Mahárádzs írását „A szent név alászállása”. Mert ha ez az egész világ rezgés, akkor nagyon fontos, hogy mi milyen vibrációkat hozunk létre. Mit teszünk hozzá ehhez a világhoz? És persze az is fontos, hogy milyen fajta vibrációkat fogadsz te be a világból. Például ha elég érzékeny vagy, végtelen sok fajta rezgést fogsz érzékelni, mint például a televízió adás, rádióállomások, a taxik CB adásai, és a telefonok – különböző mikrohullámok itt és ott, katonai vonalak, szomszédok – oly sok fajta rezgés létezik. De mennyire lelkiek ezek a különböző rezgések? Azt gondolom az internet forgalom 70-80 százaléka pornográfia. Nem is beszélve másfajta rezgésekről, másfajta adásokról!? Nagyon alap, alacsony szintű információkat hordoznak. Vagy a hazugság – szintén rezgésbe hozza a testet. És ahogyan a szent név megérinti a szívünket, a lelkünket, ugyanígy egy hazugság, a gyűlölet, vagy csúnya szavak, amiket kiejtesz, szintén rezgéseket keltenek a testben. Egyszerűen lerombolják az agyad. Nagyon óvatosnak kell tehát lennünk. Ezért a tiszta élet elengedhetetlen a lelki fejlődéshez.

Ha azonban tisztulsz, akkor még jobban fogsz szenvedni a kedvezőtlen körülmények között, így van? Mert érzékenyebb leszel, és jobban fogod érezni a buta támadásokat. Így van? Nem számít, folytassátok! Mert a következő lépés az, amikor kezdesz erősebbé válni. A szent név olyan, mint egy körülötted lévő védelmi, óvó rendszer. Különböző esetekre különböző védő mantrák léteznek. Ha azonban Krsna védelme alá helyezzük magunkat – ki tudna megtámadni? Habár manapság már Vrndávanban sem a templomtornyok a legmagasabbak, hanem a telekommunikációs adótornyok. Tehát egy másfajta rezgés is jelen van, még a szent helyeken is. Mégis rendelkezünk egy előnnyel, mert legalább rendelkezünk azzal a tudással, hogy létezik lelki vibráció. És mint ahogy ezek a kis vevőegységek arra vannak hangolva, hogy egy bizonyos fajta rezgést fogjanak, ugyanígy ha szívünket, lelkünket behangoljuk, képesek leszünk kiválasztani a legjobb vibrációt.

De miért kell a világban jelen lévő rossz rezgésekről beszélnünk? Jobb, ha a szent neveket zengjük. Mert átalakulás fog végbemenni a szívetekben.

Mandzsári kérdése: Gurudév, azt mondtad, hogy a második szakasz az, amikor elég erősekké vállunk, és már nem leszünk könnyen sérülékenyek vagy befolyásolhatóak. Hogyan váljunk erőssé?

Tírtha Mahárádzs: Csináljátok! Ez nem egyszerűen a saját erőfeszítéseink eredménye. Hanem a bhakták, Csaitanja Maháprabhu és maga Krsna védőpajzsa. Ki szokott Drakula filmeket nézni? Amikor egy varázskört rajzolnak, mely megvédi a fickót és a rosszak nem tudnak belépni a körbe. Csak meg kell várnod a napsütés első sugarait és akkor már biztonságban vagy. De mi ez a varázskör a lelki életben? Lelki tanítómesterünk adja ezt. Azt mondja majd: „Ezek a határok. Maradj közöttük.” És akkor teljes védelem alatt állsz. Ezért fogadalmat teszünk arra, hogy tanulmányozzuk és gyakorlatba is átültetjük a dharmát, elfogadjuk a szabályokat és előírásokat, úgy értem a tiltásokat és követjük az ajánlásokat. Gyakorlatilag ez a körülötted lévő varázskör, mely megvédelmez. Mert guruink elég erősek ahhoz, hogy védelmezzenek minket, tudják hogyan csinálják, ezért felállítják a határokat: „Ezek a határok. Ezeken belül védve vagy.” Mint ahogy egy kisgyermek. Megszabsz bizonyos határokat, és ezeken belül biztonságban van. De mi történik, ha kimozdul ebből a védőkörből? Először is ő elkezd sírni, te pedig összerezzensz. Ugyan ez történik, ha kimozdulsz a varázskörből, akkor neked kell vállalnod minden felelősséget. Kiléphetsz a körből, de akkor tiéd a felelősség. Addig tehát, amíg a védőkörön belül vagyunk, teljes biztonságban vagyunk.

De ez olyan, mint a transzformáció. Először amikor feladod az anyagi kötődéseket, úgy érzed, hogy gyengébbé váltál. Később, amikor teljesen eltűnik az illúzió fátyla, meglátod: mindig védelem alatt állunk. Az Ő oltalma alatt, védelemben vagyunk.

(folytatjuk)2 Responses to “A szent név védőpajzsa”

 1. Chadrub Says:

  Sríla Srídhar Mahárádzs „A szent név alászállása” című esszéjét le lehetne tölteni valahonnan?

  Köszönöm a választ.

 2. Karunámaji d.d. Says:

  Kedves Chadrub!

  A Szent Név alászállása itt található meg magyarul:

  http://slokamala.blogspot.hu/2010/11/szent-nev-alaszallasa.html

  Jó olvasást!

  Szeretettel:
  Karunámaji d.d.

Leave a Reply