Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(az előző rész folytatása) 

Ha meghódoltunk az igazságnak, akkor gyakorolnunk kell, és itt[1] megadják, hogy mik a meghódolás, az oltalomvétel elemei. Sokszor beszélgettünk már róla, de azt gondolom nagyon hasznos megismételni, hogy az oltalom elnyeréséhez a belépő a kedvező dolgok gyakorlása és a kedvezőtlenek kerülése. Ezek a bevezető gyakorlatok. Aztán szubjektív szinten gyakorolnunk kell az alázatosságot és az önátadást. Objektív szinten, isteni szinten Krsna hozzájárulása az, hogy el kell fogadnunk, mint végső fenntartót és a szilárd hit abban, hogy Ő mindentől megvéd majd.

A hat elem a következő: tedd meg a szükséges dolgokat és kerüld azt, ami káros; légy alázatos és add át önmagad; és fogadd el, hogy Krsna a fenntartó és védelmező. Bonyolult folyamat ez? Egyszerű – csak hat elem, kedveseim. Nehéz, nem kétséges, mégis nagyon egyszerű.

A dal pedig így szól: „Nanda Mahárádzs ifjonti fia, Krsna mindenki fohászát meghallgatja, aki e hatféle gyakorlat révén keresi az Ő oltalmát.”

Nem kell elhinned, elfogadnod, csak azért mert azt mondják. Próbáld ki! Próbáld! Tapasztald meg! Felajánlasz valamit, hozol – úgymond – valami áldozatot és meglátod az eredményt.

Majd „Bhaktivinód egy fűszálat vesz a foga közé, s dandavatját ajánlja a két Gószvámí, Rúpa és Szanátan előtt.” Ez az alázatosság jele – fűszál a fogak között és teljes dandavat ajánlása. „Lótuszvirág lábaikat megragadván zokogva így szól: Kétségkívül én vagyok a leghitványabb ember, de tegyetek a legkiválóbbá azáltal, hogy megtanítjátok nekem a meghódolás útját.”

Nem számít tehát, hogy honnan jössz. De az számít, hogy hová mész és hogyan. Gyakorold a saranágatit. Gyakorolnunk kell az alázatosságnak ezt a mértékét. Add át magad, de ne csak formálisan, hanem ha bajban vagy, hódolj meg a helyzetnek. Például van egy… nos, nem mondom azt, hogy ellenséged, de problémád; menj elébe, add át magad teljesen.

Mert ha bárkinek is a kegyét kéred, hogyan tudna elutasítani? Ha az igazságot kéred, meg fogod kapni. Ha azonban alázatosan fohászkodsz néhány kegycseppért, meglehet, hogy záporozik majd rád. Mégis az első lépés az igazság. Később jönnek gyakorlataink kicsivel finomabb összetevői.

Gyakorolnunk kell tehát ami kedvező a lelki fejlődés szempontjából és kerülnünk, ami kedvezőtlen, légy alázatos, add át magad és legyen szilárd hited abban, hogy Krsna a támasz és a védelmező.

Gyakorold a saranágatit. Kerüld a rosszat, gyakorold a jót. És itt van szükségünk az intelligenciára. Meg kell tanulnunk, hogy mi kedvező és mi kedvezőtlen. És ha megtaláltad a tiszta környezetet, akkor kell alkalmaznod az alázatosságot és az önátadást. És szilárd hittel abban, hogy Krsna megvéd és támogat, haladhatsz előre.[1] Bhaktivinód Thákur  Saranágati című dala

 Leave a Reply