Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
107807741_277186463494897_6568134527961364735_n

(Szvámí Tírtha 2015.09.05-i szófiai reggeli tanításából)
 
Nagyon sok oka volt annak, hogy miért jött el és csatlakozott az Úr Srí Krsna az emberiséghez itt a Föld nevű bolygón. Az egyik nyilvánvaló vagy könnyen felfedezhető oka az volt, hogy valamilyen probléma merült fel ezen a Föld nevű bolygón. Azonban ez csak egy másodlagos ok, mivel az anyagi világban mindig vannak problémák, ez nem valami különleges eset. Néha több, néha kevesebb, de alapvetően ez az illúzió természete – mindig bajjal jár. Egyetértetek ezzel? Az illúzió mindig bajjal jár. Tehát nem volt különösebb oka Krsna eljövetelének. Viszont mi volt a rejtett oka az ehhez a bolygóhoz való csatlakozásának? Hogy meglátogasson egy bolygót; bármely bolygót választhatja, igaz? Számtalan bolygó létezik. Először is, ott van az Ő saját bolygója, amely egy nagyon ideális hely. Számos egyéb lelki bolygó létezik, melyek szintén nagyon békés helyek. S számtalan bolygó található az anyagi síkon, melyek nem annyira kellemesek, de talán még akkor is jobbak, mint a Föld nevű bolygó, különösen, ha bajban vannak. Ennek ellenére Ő mégis erre a bolygóra jött. Miért?
Pavitra: Mert valaki már eljött előtte.
Szvámí Tírtha: Igen, valójában én is ezt szerettem volna javasolni ennek a rejtvénynek a megoldására. Tudniillik voltak olyanok, akik imádkoztak az eljöveteléért. Valamennyi szerette már jelen volt a Föld bolygón. S Krsna nem tud a bhaktái nélkül élni. Éppúgy, mint a bhakták, akik nem tudják elhagyni szeretett Krsnájukat. Nagyon erősen kötődnek egymáshoz, ez egy nagyon erős kötelék. A problémáktól függetlenül, amik itt a Földön körül veszik, az illúzió befolyásától függetlenül, Krsna, mint végső fényforrás eljön. Mint a Nap – krsna szúrja-szama[1] , Ő olyan, mint a Nap. A remény, a lelki jelenlét. A remény, hogy létezik valami az igazságon túl. S hogy megosztja velünk a valódi természetét, mely elsősorban könyörületes és másodsorban mely mélyebb – örömteli. Ánanda-maja, Krsna is ánanda-maja – örömlényegű. Ezért amikor Ő bárhová is eljön, akkor azt a helyet teljesen meg fogja változtatni. Bár, lehet, hogy az adott hely az illúzió birodalmában van, mennyországgá fog változni. Lehet, hogy a hely, melyet Urunk meglátogat látszólag az anyagi valóság része, de fokozatosan lelki királysággá alakul. Vagy talán azt gondoljuk, hogy ez az adott hely hemzseg a problémáktól, ám hirtelen az Ő ánanda-maja természete mindent át fog hatni és legyőz valamennyi akadályt és nehézséget. 
Kérlek, mondjatok véletlenszerűen egy helyet ebben az univerzumban. 
Válasz: Ez az ásram. 
Szvámí Tírtha: Rendben, jó válasz; de határozzuk meg pontosabban a helyet. 
Hozzászólás: A szívünk.
Szvámí Tírtha: Ó, köszönöm! Milyen fajta hely ez? Konfliktusok és illúziók uralják? Része az anyagi természetnek? Egy pokoli bolygó – vagy micsoda? Bármi is legyen, ha valamiképpen Krsna fénysugara rávetül, ez az isteni átalakulás meg fog történni. Csak gondoljatok arra, hogy milyen volt korábban és most milyen. Rendben, volt ott valami kis változás? Nagy változás! Ez azt jelenti, hogy bárhol is jelenik meg Krsna kíséretével együtt, egy nagy változás fog végbemenni. 
Fontos, hogy eljövetelére ne csak általánosságban, történelmi tényként tekintsünk, hanem a lelki jelenléteként vagy a lelki valóságként. A legjobb módja annak, hogy szívünket az univerzum legjobb helyévé változtassuk, ha odaadással zengjük a Szent neveket.
 
1. Chaitanya Charitamrita, Madhya 22.31.
 

 Leave a Reply