Archives

Calendar

September 2020
M T W T F S S
« Aug    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
35078665_2169033013326269_1242539287182835712_n

(Szvámí Tírtha 2015.09.05-i szófiai reggeli tanításából)

„Réges régen amikor a világra óriási teherként nehezedtek azok a fegyverek, melyeket a Föld királyai állítottak fel – akik valójában démonok voltak, ám magukat a királyi rendbe tartozónak vallották.”[1] Mi a helyzet a szívetekkel – az is túl van terhelve a felesleges és nehéz terhekkel? Igen, általában így van. Bizonyos erők működnek a szívünkben és a tudatunkban. Úgy tüntetik fel magukat, mint királyaitok, uralkodóitok. De valójában az anyagi befolyásolásuk által akarnak teljesen birtokolni benneteket, mint a szellemek. S katonai hatalommal rendelkeznek, melyek a – káma, kródha, lóbha[2] és a többi régi barát, akik ezeknek a királyoknak dolgoznak, birtokolva a szíveteket.

„Akkoriban az egész világ háborgott…” Tehát ez történik, ha ezek a páváskodó hatalmak katonai befolyást gyakorolnak az elmédre és a tudatosságodra – háborodottság. „…s ezért Bhúmi, a Föld uralkodó istensége elment Brahmához, hogy elpanaszolja neki a démonikus királyok okozta szerencsétlen állapotot. Bhúmi tehéntestet öltve, könnyekkel a szemében jelent meg Brahmá előtt.”

Látjátok, amikor bajban vagyunk, nagyon hasznos a feminin érzékenységünket használni. Hiszen, ha bajban vagytok és erős hősként viselkedtek, nehezen fogtok könyörületes segítséget találni. De, ha alázatos nőként érkeztek, akkor könnyebben találtok oltalomra. Ezt a Föld bolygót egy hölgy istenség képviseli – Bhúmi. Bátyja a Nap, nővére a Hold; atyja a Menny, anyja a Föld. Ha megalázottnak, elnyomottnak mutatjuk magunkat az Urunk előtt, akkor Ő együttérző lesz irántunk. 

„…Bhúmi szavainak hallatán, az Úr Brahmát mélységes bánat töltötte el, s azonnal a tejóceánhoz indultak, Visnu lakhelyére.” Tehát, ha probléma esetén azonnal alázatot mutatunk és segítséget, védelmet kapunk, akkor az egy óceánnyi nektárhoz juttat bennünket. Mivel a tejóceán, mint kozmikus forrás, a világ valamennyi áldásának forrása.

„Az Úr Brahmával tartottak a félistenek is, élükön Sivával, s Bhúmi is követte őket.” Tehát Brahmá, mint ennek a kozmikus építménynek a vezetője, tudta hol van a forrás, hol található a válasz. S az összes többi félisten követte a példáját – együtt mentek a felsőbb forráshoz. Még az Úr Siva is velük tartott. Ki is az Úr Siva? Ő Gurudév képviselője. Tehát, mindannyian ott voltak, valamennyi jóakarónk ott volt. Az anyagi univerzum vezetője, a kozmikus rendszernek a legmagasabb intelligenciája, Gurudévánk is ott van és valamennyi félisten is ott van. S hol van a mi helyünk? Ott van, az ő példájukat követve. S ez az a hely, ahol az Úr Visnu tartózkodik.

„A tejóceán partját elérve Brahmá békíteni kezdte az Úr Visnut, aki egyszer már megmentette a Földet, amikor egy transzcendentális vadkan formáját öltötte magára.”

Ez a megoldás: ha bármikor is úgy érzed, hogy az illúzió befolyása alá kerülsz vagy belebonyolódsz az anyagba – légy alázatos, keress fel egy intelligens vezetőt, találd meg a segítőidet, a félisteneket és kövesd a leli tanítómestereid példáját. Mert mit tesznek ők? Valamennyien az Úr Visnuhoz vagy Krsnánkhoz fohászkodnak. Árádhanánám szarvésám visnór árádhanám param[3] – “Valamennyi egyéb imádat közül az Úr Visnu imádata a legkiválóbb.” Ezek a nagyon emelkedett lelkek gyakorlatilag a fohászaikkal, a meditációikkal a Legfelsőbb Urat imádják. Ez az elv a követendő: ha meg akarod védeni magadat, ha segíteni akarod a világot vagy ha elégedetté szeretnéd tenni a Legfelsőbb Urat – az imádatot, az árádhanamot kell gyakorolnod. Viszont van egy kis probléma, mivel mindenki valamiféle megoldásért fohászkodik: „Kérlek, Krsna! Gyere és mentsd meg a világot, s vele együtt engem is!” S ha ez a fohász elég intenzív, akkor nem képes ellenállni annak. Akkor ez a teljesen független Legfelsőbb Úr leköteleződik, hogy megmentse hívét és teljesítse feladatát.

De van itt valami nagyon, nagyon fontos: a félistenek pontos szanszkrt elnevezése. Kérlek ne felejtsétek el ezt a szót! Ezt úgy definiálják, mint tat-prijártham – egy félisten csak az Ő elégedettségéért él. Tat-prijártham; a tat annyit jelent a Legfelsőbb Úr, az Úr Krsna. Prijá pedig azt jelenti, hogy ‘kedvesem’, vagy ‘boldogság’, vagy ‘azonnali elégedettség’. Az artha pedig ‘a célt’ jelenti. Tehát, ha Isten boldogsága az egyetlen célod, akkor te egy félisten vagy. Hogy érzed ettől magad? Megnyilvánultak a szárnyaid? Talán még nem, de koncentrálj jobban. Tat-prijártham – ez kell, hogy legyen a célunk, hogy csupán az Isteni Pár elégedettségéért éljünk. Akkor azonnal a létezés egy másik síkjára emelkedtek. Ez a mi célunk – hogy elérjük az odaszentelődés mind magasabb szintjét. Bármilyen gond közepette is vagyunk, véget kell vetni annak, új fejezetet kezdeni és csodálni édes Urunk eredeti természetét, mivel ánanda (örömlényegű) az Úr természete. Nagyon határozottan el kell köteleznünk magunkat a fejlődésnek. El kell kötelezzük magunkat a gyakorlatnak, melyet követnünk kell, el kell kötelezzük magunkat hittestvéreink szolgálatának. Látjátok, ez nem egy magányos út, ez kölcsönösségen alapul. Ez egy meghallgatlak és megosztom veled kölcsönösségén alapuló viszony. Kommunikáció.

[1] Sríla Prabhupáda: Krsna (könyv), Az Istenség Legfelsőbb Személyisége

[2] Kéj, düh, kapzsiság

[3] A vers a Padma-puránából való, Sríla Prabhupáda idézi a Srímad Bhagavatam, 8.20.11. versében (és sok más helyen)

 Leave a Reply