Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2017.10.01-jei szófiai reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Folytassuk tovább a szádhu-szangáról történő eszmecserénket, mely egy különösen értékes, és remélhetőleg az életünkben soha véget nem érő valódi társulás a szentekkel. A másokkal való találkozásnak a lehetősége véges, de ez remélhetőleg soha nem fog véget érni. Tehát ez életünk aranykora, amikor tiszta bhaktákkal társulhatunk. Ez életünk legaranylóbb időszaka, amikor mesterünk áldásos társaságában lehetünk.

Általában mégis egy kicsit ostobák vagyunk. Nekünk nincs olyan speciális vizünk, amivel ellenőrizni tudjuk az arany tisztaságát – hogy is mondják ezt magyarul? Á, ti nem vagytok aranyművesek, de azzá kellene válnotok! Úgy gondolom, értitek – van egy folyadék, amivel meg tudjuk vizsgálni az aranyat. Nekünk nincs kéznél ez a folyadék, ezért nem tudjuk analizálni, hogy mennyire értékes a bhaktákkal való társulásunk. Ezt általában csak a távollétükben értékeljük.

Mi történik akkor, amikor életünk legaranylóbb időszaka – egy tiszta bhaktával való társulás lehetősége – véget ér? Egy új periódus kezdődik, és ezt nevezzük platina-korszaknak. Nem szakad meg a mesteretekkel való kapcsolatotok, hanem kiteljesedik. Bárhová néztek, bárhová mentek, őt fogjátok látni mindenben. A képzeletetek és sóvárgó vágyatok megteremti őt vagy esélyt ad arra, hogy újra és újra találkozzatok vele.

Tehát a platina-korszak nem rossz. Kicsit küzdelmesebb, mert ehhez nagyon koncentrált és igen intenzív életet kell élnünk. De ez pont olyan, mint ahogyan Rúpa Goszvámi leírja a Bhakti-raszámrta-szindhu-ban: vannak olyan tényezők, amelyek lángra lobbantják a bhakták extázisát. Az egyik ilyen alkotóelem Krisna Szent Neve. Bármikor hallja is meg egy emelkedett bhakta Krisna Szent Nevét, majdhogynem elájul. Vagy még egy másik ilyen elem, a pávatoll. Bár nem találkoztok minden sarkon pávával, de ha mégis, akkor automatikusan a Nagy Táncos fog eszetekbe jutni.

Hasonlóan, ha a mestereinkről való kép és tanítás igazán élő bennünk, akkor már mindenhol ezzel a valósággal fogtok találkozni. Ez a módja annak, hogy soha ne veszítsük el a kapcsolatot. Minden más kapcsolat felbomlott, minden álmom szertefoszlott, de nem bánom, mert az mind csak illúzió volt. De a lelki álmainkat soha nem szabad feladni! Ezt a valóságot dédelgetnünk, szolgálnunk és táplálnunk kell, hogy életünknek ez a platina korszaka az utolsó leheletünkig tarthasson.

(folytatása következik)

 Leave a Reply