Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 06. 24-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Kicsit beszéljünk az élet fájáról általánosságban. A Biblia két fő fát említ, amik a Paradicsomban találhatók. Az egyik a megkülönböztetés, a tudás fája, a másik pedig az örökkévalóság faja. A másodikat elveszítettük és az elsőt választottuk; az ősi indiai irodalomban is találunk hasonló párhuzamokat a fákkal kapcsolatosan. Nézzük meg, hogy a Bhagavad-gítá milyen említést tesz az anyagi létezés fájával kapcsolatban:

„Szólt a Magasztos Úr: Van egy banjanfa, amelynek gyökerei felfelé, ágai pedig lefelé nőnek, s melynek védikus himnuszok a levelei. Aki ismeri ezt a fát, az ismeri a Védákat. E faágak le és fel egyaránt nőnek, s az anyagi természet három kötőereje táplálja őket. Rügyei az érzékek tárgyai. Vannak olyan gyökerei is, melyek lefelé nőnek, s ezek az emberi társadalom gyümölcsöző cselekedeteihez kötődnek. Ebben a világban lehetetlen meglátni e fa igazi formáját. Senki sem tudja, hol kezdődik és hol végződik, vagy hol van az alapja. De nagy elszántsággal, az elkülönülés fegyverével le kell dönteni. Azután fel kell kutatni azt a helyet, ahova egyszer eljutván soha többé nem kell visszatérni, és ott meg kell hódolni az Istenség Legfelsőbb Személyisége előtt, aki mindennek a kezdete, s akiben időtlen idők óta jelen van minden.”

Tudjuk, hogy rendszerint egy fa gyökerei lefelé nőnek, a koronája pedig fent található, de az illúzió, az anyagi élet fája nagyon bonyodalmas, tulajdonképpen egy tükörkép, olyan, mint egy labirintus. Azt mondják, hogy a legnagyobb fák Indiában két hektárnyi területet foglalnak el, annyira hatalmasok! Egy egész falunak jelenthet menedéket egy ilyen fa. A teremtés fája alatt pedig mi emberek mindannyian, más élőlényekkel együtt menedéket vettünk.

De mi is itt a lényeg? A teremtés gyökerei fentről, az isteni forrásból erednek. Ez azt jelenti, hogy még a teremtett univerzum is szent, szent eredete van. Éppen ezért, ha a folyamaton meditálunk, ha elkezdünk elmélkedni az életen általánosságban, gondolkodni a személyiségünkön vagy azon, hogy mi az életünk célja, eljuthatunk a fa gyökeréhez és ez az egyik módja, hogy az egész teremtést szolgáljuk. Ha a leveleket öntözzük, akkor a fa kiszárad, viszont, ha a gyökereit, akkor az egész fa virágozni fog. Tehát ez olyan, mint a jóga gyakorló, a teremtett világ és a legfelsőbb forrás egyetemes kapcsolata.

Jadunáth kérdése: Mi bolgárok keresztény háttérrel érkeztünk és néhányan ellentmondásokba ütközünk a vallás és a jóga gyakorlásával kapcsolatban – hogyan találhatjuk meg az egyensúlyt? A második kérdésem pedig az, hogy miként tudunk ezzel a gyakorlattal hozzájárulni Bulgária jólétéhez?

Szvámí Tírtha: Nagyon szép kérdés, köszönöm! Úgy érzem, hogy emberi szempontból mindig lesznek nézeteltérések, viszont isteni aspektusból nézve nincsenek ellentmondások. Odafent a Mennyben harmónia és béke uralkodik.

De mi a ‘vallás’? A vallás azt jelenti ‘újra kapcsolatba kerülni’. És mi a ‘jóga’ jelentése – ’kapcsolódás’. Tehát a különféle formákon túl képessé kell válnunk érzékelni a lényeget. És ha az Úr Jézus haj nélkül, narancssárga ruhában jönne el hozzánk, néhány indiai kifejezést használva, hogy ugyanazt az üzenetet adja át, talán nem értenénk meg. Ezért képessé kell válnunk arra, hogy meglássuk a lényeget.

Igazából azt mondják, hogy az Úr Jézus keresztjét a tudás fájából készítették, ami a Paradicsomban található. Tehát mi volt az ember bukása általánosságban – a különbségtétel ismerete – ez az üdvösség, Isten és az ember összekapcsolódása. Így ez a fa az általános szimbóluma minden vallási folyamatnak. És természetesen nem szükséges változtatnunk a formaságainkon, viszont magasabb szintre kellene emelnünk a lelki életünket.

Az egyik tanítónktól egyszer megkérdezték: „Át kellene térnem az önök folyamatára?”, mire ő azt felelte: „Nem, legyél komolyabb a saját folyamatodban!”

És ami a második kérdésedet illeti, hogyan járulhatunk hozzá egy ország lelki gyarapodásához, azt mondják, hogyha valaki eléri a teljes tökéletességet, teljesen megvalósult személy lesz, akkor a világegyetem egész történelme átíródik a megvalósítása által. Tehát ahogyan mondtam, a jóga egy lelki kapcsolódás. Tehát, ha tökéletes tudatállapotban kapcsolódok az örökkévalósághoz, a Legfelsőbbhöz, akkor az hatással lesz a közvetlen és a távoli környezetemre is. Ha valaki eléri a teljes tökéletességet, az biztosan segíteni fogja az egész országot a fejlődésben. Kevesebb karma, több megvilágosodás. Köszönöm!

_____________
[1] Bhagavad-gítá 15. 1-4.

 

 Leave a Reply