Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Jasódá kérdése: Hogyan szolgálhatjuk jobban a szent nevet?

Tírtha Mahárádzs: Hogyan szolgálhatjuk jobban? Azt mondanám, csak hagyd, hogy működjön rajtad a folyamat. Ez elég.

Egyszer találkoztam valakivel, aki azt kérdezte: „Mi a szolgálatod?” Én így válaszoltam: „Nincs speciális szolgálatom, némi tennivaló a kertben és praszádam evés… Ez az én szolgálatom. És még egy dolog – Megpróbálok nem állítani akadályokat Maháprabhu tervei elé.” Legyen ez a vezérelvünk. Ne okozzunk gondot Krsnának.

Hagyd tehát, hogy működjön rajtad a szent név. Azt mondják, légy bátor a szent névvel, hogy a szent név is bátor legyen veled. Ugyanakkor olyannak is kell lennünk, mint a kutyák – sokra vágyik, de kevéssel is beéri. Az egészet akarjuk, teljes eredményt akarunk. De ha elérsz valami kis dolgot, légy elégedett.

A mantrázás hatalmas művészet. Nem mondanám azt, hogy hatalmas tudás vagy tudomány, inkább azt mondanám, hogy nagy művészet. Mert ez az ember és Isten közötti érzelmi kapcsolat ápolása. Persze van némi tudományos oldala is – mint például, hogy a nyugati tudomány végre egyetért abban, hogy végső soron minden rezgés. Két-három évvel ezelőtt fizikai Nobel díjat adtak egy újfajta felfogásért – felfedezték, hogy ennek az anyagi univerzumnak „fekete test természete” van. A tudományos kifejezés „fekete test természet”. A háttér vibráció, a háttérben lévő energiaimpulzus, mely mindezen megnyilvánulás hátterében áll, rendelkezik ezzel a fekete test természettel – valami fekete áll mindezen megnyilvánulás hátterében. Valami fekete áll a kozmikus vibráció hátterében. A jógík évezredek óta mondják ezt, hogy egy fekete test áll a megnyilvánult dolgok mögött. Minden Mahávisnu fekete testéből árad ki. Senki sem osztogatott nekik Nobel díjat. Istennek hála.

Van tehát egy tudományos oldal is – ha rezgéseket indítasz, azoknak lesz eredménye. Megcsináltuk már ezt a rezgés kísérletet? Nem? Csináljuk meg? Nagyon egyszerű. Igazából bármit zenghetnénk, de itt a körben zengjük a mahá-mantrát és utána megérinthetjük testünk különböző részeit. Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Érintsétek meg a mellkasotokat. Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Most a fejetek tetejét. Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré. Látjátok? Minden rezgés. Az egész testeteken érezhetitek a rezgést. De ez nem csak egy fizikai rezgés. Több annál. Mert a hangnak különböző aspektusai vannak. Az első a fiziológiai aspektus – valamilyen vibráció eléri a füled, érzékeled, majd hallod. Aztán ott van a szavak jelentése. Aztán az érzések, melyeket benned keltenek – ez a harmadik fázis. A negyediket pedig lehetetlen szavakkal leírni – a transzcendentális hatás. Még ha ettől a tudományos megközelítéstől indulunk is, lesz néhány jelentős eredmény.

De ha szülők vagytok, vagy emlékeztek a gyermekkorotokra, könnyen rájöttök, hogy milyen édes valakit a nevén szólítani. És minden szülő elbűvölve zengi gyermekei nevét. „Oh kedvesem” és becézgetik – mindig a nevét zenged – mert szereted. Ez a megalapozója egy nagyon mély és szeretetteljes kapcsolatnak. És sokszor nem elégszel meg egy névvel, mint például a hivatalos név, hanem szeretnéd, ha lenne néhány bizalmas név, becenév, valami személyes. Ugyan így Krsnának is végtelen sok neve van, mint például Krsna, Góvinda. A név tehát segít egy mély és szeretetteljes kapcsolat kialakításában. A mantrázás nem csak mennyiség kérdése, hanem a minőségé. Hogyan szolgálhatjuk jobban? Több minőséggel.

A sásztrákban az áll, hogy ez az egész világ, az egész univerzum nevek és formák által van megosztva. Ha nincsen forma és nincsen név, akkor csak egy nagy massza van. Így van? Ha azonban vannak nevek és formák, akkor felismerhetjük az egyéniséget. Sok ember azt gondolja, hogy ez rossz. Én azt gondolom, hogy ez nagyon jó. Mert ily módon fohászaink nem a feledésbe merülnek, hanem szólnak valakihez. Ez által a rezgés-hatás által tehát nem csak tested rezonál, hanem megérinti a szívet és lelket is. És lesz eredménye. Varázslatos átalakulás veszi kezdetét a szent név érintőköve által. Ha a vasból arany válik az érintés által, a különböző testrészek is különböző tulajdonságokra tehetnek szert. Mint ahogyan Sríla Srídhar Mahárádzs mondja, ihatsz a füleiddel; elfogadhatsz a szíveddel és elmondhatod a szemeiddel. És mik a szemek szavai? Legalább néhány csepp.

Igyátok hát a fületekkel a szent név nektárját. Átalakulás megy végbe a szívben. És akkor a szemeid elmondják, hogy mi is történik odabenn.Leave a Reply