Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Az egész védikus irodalom támogatja kutatásunkat. Mi a védák legelterjedtebb mantrája?

Sjámaszundara: Valószínűleg az óm.

Tírtha Mahárádzs: Igen, és mi az óm? Az óm egy nagy „igen”. Ezzel az óm-al az összes védikus irodalom azt mondja: „Igen! Ami után kutatsz, az létezik. Menj csak, rá fogsz találni!” És valójában ott van. Nem! Valójában itt van! Itt és most – csak távolítsd el a fátylat a szemeidről.

És azt is mondják, hogy a nektárból születtetek. „Ó nektár fiai és lányai, nektáróceánban születtetek. Ez születési jogotok, ez az örökségetek. Kutassátok ezt a nektárt, hozzátok tartozik, és ne legyetek elégedettek más egyébbel, mint nektárral.” Az odaadó szolgálat a kulcs ahhoz a nektárhoz. Ezért a legvégsőkig folytatnunk kell a kutatást. Legyen ez a belső eltökéltségünk. Ragadd meg nővéreid és bátyáid kezét. És a másik két kezeddel – mert rendelkezel ezzel az isteni négy-kezű formával – ragadd meg lelki tanítómestered lótuszlábait… vagy, talán nem a lótuszlábait, de dhótijának végét. Lelki szemeid előtt mindig legyen ott az ő példája. És tulajdonságaid legjavával és felajánlásaid legjavával próbálj meg Krsna után kutatni – ezek a mi érzéseink. A létezés legfőbb teljesítménye a tudatosság. És a tudatosság legfőbb tapasztalata a lelki boldogság. Szat-csit-ánanda. Létezünk, mindannyiótoknak van némi megértése, tudása, kutassátok szívetek-lelketek elégedettségét. Krsnával könnyen megtalálhatjátok. Ezért óm, igen, folytassátok a kutatást. Amit keresel, az létezik. Az Isteni Pár a cél és az odaadó szolgálat az út.

Ha tehát megfontoljuk ezt a nyolc verset – a Gítá négy fő verse[1], és a Bhágavatam[2] négy fő verse – Krsna a Gítában azzal indít, hogy „létezem” és itt a Bhágavatam négy fő versének a legvégén, azt mondja: „Kutass Utánam!” Akkor azt mondhatjuk, hogy az a lelki utazás, lelki kutatás az emberi lény után, ez a történet, Veled kezdődik és Veled is végződik.[1] Bhagavad-gítá 10.8-11.

[2] Srímad Bhágavatam 2.9.33-36.Leave a Reply