Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaAug

19


Köszönöm, hogy ezen az estén is eljöttetek, mert így lefoglaltok engem a szolgálatban. Máskülönben csak dagonyáznék az illúzióban. A mestereim vagytok, segítetek emlékezni arra, amit tanultam. Igazából ezt kéne folytatnotok – segíteni másokat a szolgálatban, az isteni üzenetre való emlékezésben – bármi módon, mindennel, amivel csak rendelkeztek. Dicsőítéssel, szolgálatot felajánlva, a problémák feltárásával, vagy a szemetest rugdosva. Oly sok lehetőség van arra, hogy lefoglaljunk másokat az odaadó szolgálatban. És ha valahogy segíteni tudjuk magunkat és másokat, hogy emlékezzünk arra, hogy nem ide tartozunk, hanem az isteni világba – az egy nagy szolgálat.

A lélek egy csoda. A tudományos látásmód szerint az anyag egyszer csak hirtelen el kezd tudatosságot produkálni. Ezt hívják a tudat fosszilis evolúciójának. Mi a tudat lelki evolúciójában hiszünk. Abban hiszünk, hogy a lélek sokkal erősebb, olyannyira, hogy képes megnyilvánulni az anyagban. Az anyagi sors, az anyagi karma is a lélek egyik terméke. Mindenkinek végig kell járni az utat. Mégis legyünk könyörületesek.

És milyen módon könyörületes egy bhakta? Amit az elején említettem: próbáljatok segíteni másokat abban, hogy emlékezzenek Krsnára. Először is magunkat kell emlékeztetünk arra, hogy mindig emlékezzünk az Úrra. Először gyakorlatok által, aztán természetes ösztönné válik. Az igazi könyörület, segíteni másokat a lelki fejlődésben. Nem elég a kabátot megmenteni, magát az egyént kell megmenteni. Ha a lélek olyan erős, hogy képes anyagot létrehozni, akkor meg kell értenünk, hogy minden visszatér oda, ahonnan vétetett. A test anyag, anyagból vétetett, az anyagba is tér vissza. A lélek lelki, Istentől vétetett, Istenhez is fog vissza térni. Az élet az életből származik, a tudatosság a tudatból, a szeretet a szeretetből. És szeretetből, csak szeretet jön! Nem más! Nagyon fontos! Ha valami más eredményt is kapunk, akkor nem volt tiszta a szeretet. A szeretet csak a szeretetből jön, és szeretetből, csak szeretet jön. Ez nem csak a szavak csűrése-csavarása. Gondoljatok bele mélyen! Nemrég arról beszélgettünk, hogy a narancsból csak narancslé jön. Semmi más. Akárhogy csűröd-csavarod, csak narancslét kapsz. A narancslé a narancsból jön. És a narancsból, csak narancslé jön.

Ez egy nagyon fontos egyenlet. Az eredményből következtethetünk a forrásra, megérthetjük azt. Ha egyre több lelki érzést ápolsz és növekednek a szívedben, akkor amit eddig tettél az jó volt, lelki. Ha egyre több félreértés, elégedetlenség, gyűlölet van a szívedben, akkor lehet, hogy változatnod kéne a gyakorlataidon.

 

 

Szerkesztői megjegyzés: 

Kedves Bhakták!

A mostani szám a Saranágati 108. száma, melyet veletek együtt szeretnénk ünnepelni egy pohár virtuális narancslé segítségével (láthatatlan, de létező). Hadd fejezzük ki tiszteletteljes és szerető hálánkat a kegyes bhaktáknak és barátoknak, akik most (vagy korábban) segítik a lejegyzését, fordítását, szerkesztését, kiadását, megosztását és terjesztését szeretett Gurudévánk, Bhakti Kamala Tírtha Mahárádzs üzenetének.

Hálás köszönet: Abhaj-csaran prabhunak (magyar editor és szanszkrt konzultáns), Csitrá déví (magyar fordítás), Mádhava-szanginí déví (hindí fordítás), Mandzsarí déví (angol és bolgár editor), Hari-lílá déví (orosz fordítás), Vaszanti-rasza déví (német fordítás), Dámódar prabhu (orosz fordítás), Jasodá déví (orosz editor), Krsnaprijá déví (lejegyzés és editor), Jamuná déví (áldás és támogatás), Dora Solakova (ukrán fordítás), Svetlomira Solakova (spanyol fordítás), Veselin Hajiev (orosz editor), Vrindávanésvarí déví (orosz fordítás), Prémánandiní dévi (német fordítás), Préma-sakti déví (orosz fordítás), Prémánanda prabhu (angol és bolgár editor), Paramánanda prabhu (podcast és technikai támogatás) és Szárvabhauma prabhu (angol és bolgár editor).

Mindig áldásotokért fohászkodva,

Tiétek a szolgálat nevében és a Név szolgálatában:

Pálana-sakti dászí (technikai támogatás, angol és bolgár editor)

Manóhari dászí (legyezés és bolgár fordítás)Leave a Reply