Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tirtha Mahárádzs leckéjéből, 2006. május 26, Szófia)
Srí Csaitanja Maháprabhu így szólt: „Adj fel minden ostoba vágyat, mert nem segítenek elnyerni Krsna lótuszlábának oltalmát. Vesd bele magad a Szent Nevek zengésébe és annak hallásába. Akkor kétségtelenül hamarosan eléred Krsna oltalmát. Egy alacsony családban született személy nem alkalmatlan a Krsnának végzett odaadó szolgálatra. Ahogyan egyszerűen csak az, hogy valaki bráhmana családban született még nem teszi alkalmassá az odaadó szolgálatra. Bárki aki odaadó szolgálatot végez magasztossá válik, amíg azok akik nem bhakták mindig gyalázatosak. Ezért az Úrnak végzett odaadó szolgálatban nem számít a származás.”
Isten nem tesz különbséget az emberek között. Egyetértetek? Mindenki egyetért azzal, hogy Isten nem tesz különbséget? Nem. Nem. Jobban szereti azokat, akik szeretettel fordulnak felé. Ezzel már jobban egyetértünk. Egy bizonyos szinten igaz, hogy nem tesz különbséget. Mert – mondhatni – mindenki az ő családjából származik. De gondoljatok csak bele: tudjátok minden embertársatokat azonos módon értékelni? Elméleti szinten talán meg tudjuk tenni. Azonban ha megvizsgáljátok magatokat rájöttök, hogy jobban szeretitek azokat, akik kedvelnek titeket. Nem így van? De igen. Krsna is mindenkit ösztönöz. De akik valóban készek csatlakozni, azokkal boldogabb. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy valakik ellen tesz megkülönböztetést, inkább, hogy azokért, akik készen állnak a táncra. Nem ellenük, hanem értük. Ezt a minőséget kell eltanulnunk tőle. Soha ne dolgozzatok, gondolkodjatok vagy tegyetek mások ellen, hanem mindig mások javára.
Csaitanja Maháprabhu tehát a kegy inkarnációjaként jelent meg és nem tesz különbséget az emberek között. Mindnyájunkat hív, hogy csatlakozzunk a kedvteléseihez. Először a szolgálat és aztán a kedvtelések. Mert a szolgálat által válunk alkalmassá arra, hogy csatlakozzunk a kedvtelésekhez. Nem számít, hogy alkalmasak vagy alkalmatlanok vagyunk-e. Csaitanja Maháprabhu meghívására csatlakozhatunk a szankírtan mozgalomhoz. Ilyen a Legfelsőbb Úr dicsősége.


Leave a Reply