Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sadhu reading

Kérdés: Mi a legjobb módja annak, ha a Bhagavad-gítá slókáit kívülről szeretnénk megtanulni?

Tírtha Maharádzs: A Gítá olvasásának és tanulmányozásának legjobb módját a Csaitanja-csaritámrtából lehet megtanulni. Biztosan emlékeztek rá, hogy szerepel benne egy tanítvány, aki a Gítá tanulmányozása közben sírva fakadt. Kezében tartotta a Gítát, ám fejjel lefelé. Közben sírt a fejjel lefelé tartott könyv felett. Miért? Mert azt az utasítást kapta, hogy olvasson és tanuljon, ám nem tudott olvasni. Mit is tehet hát az ember, hogyan tud valamit tanulmányozni, ha nem tud olvasni? Mégis, miközben eleget tett az utasításnak – még ha a könyv fejjel lefelé is volt – megjelentek a Gítá igazi tanulmányozásának eredményei: a könnyek. Úgy vélem, ez a Gítá tanulmányozásának helyes módja. Még ha nem értjük, akkor is. Talán tudunk olvasni, de mit is érthetünk meg ebből, mit is tehetünk magunkévá?

Milyen szinteken érthetjük meg a valóság e különféle rétegeit? Hogy tudok csatlakozni a tudatommal, a szívemmel? Úgy vélem, ha megvan Bennetek ez a fajta vágyakkal teli, nagyon szerény és engedelmes hozzáállás: „igen, ezt szeretném elérni!”, akkor meg fogjátok kapni. Ez tehát egyetlen rövidke válasz.

A gyakorlatban pedig főzés közben egy kis papírdarabkára ráírhattok csupán egyetlen strófát, és felragaszthatjátok azt a tűzhely fölé, így főzés közben memorizálhatjátok. Volt egyszer egy tanítvány – hallomásból tudom – akinek így sikerült megjegyeznie körülbelül nyolc verset egy nap leforgása alatt. Rendben van, egy nap még csak meg tudjátok ezt tenni, ám mi lesz a következő héten?

Vagyis ha akarjuk, meg is fogjuk találni a lehetőséget. Ha azonban nem akarjátok, még ha a lehetőség szembe is jön Veletek, elszalasztjátok. Természetesen ez nemcsak elméleti tanulást, vagy intellektuális megértést jelent, hanem a jelentésben való elmélyülést, a mentalitásunk illetve a szemléletünk megváltoztatására tett kísérleteket e tanulmányok alapján. Tehát ha azt kérdezitek, mi a legjobb módja a Gítá verseinek tanulmányozására, szeretnék idézni Sríla Shrídhar Mahárádzstól, aki egy ékesszóló szanszkrt tudós volt, szanszkrt nyelven verselt, teljes tudással rendelkezett a sásztrákról. Egyszer ezt mondta: „Amikor nem értem a slókát….” Csak képzeljétek el, ez valójában meg sem történhet  – egy művelt, tiszta vaisnava nem érti a slókát – ugyan már! Mégis: „abban az esetben, ha nem értem, akkor púdzsát mutatok be a slókának, így majd közel enged magához.

A megközelítésünk tehát nem egy intellektuális játék, a mi megközelítésünk az imádat. Ha gyakoroljuk az imádatot, és szolgáljuk az eszményképet – a verset, a szádhut, akármilyen isteni elvünk is van – valamennyi minőség rátok szállhat. Kérlek, ne feledkezzetek meg erről a módszerről!

Abban az esetben, ha nem tudtok valamit, vagy meg vagytok zavarodva, próbáljátok meg az elvet az eszményképet imádni – és akkor fel fog tárulni számotokra. Látjátok hát, létezik számunkra a megértésnek egy nagyon finom, nagyon gyengéd módja – nem az értelmünk, hanem az imádat segítségével. Ez tehát az én szerény javaslatom, ha nem értitek, imádjátok, és akkor rátok száll majd az áldása.

 Leave a Reply