Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
mantra

(Szvámí Tírtha 2016.01.09-i szófiai esti tanításából) 

 (az előző hétfői tanítás folytatása) 

Íme az intellektuális jelentése ennek a fohásznak, mantrának: A valótlanból vezess a valóságba, a sötétségből vezess a világosságba, a halálból vezess az örökkévalóságba. Azonban bölcs mestereink, akiknek a nyomdokain szeretnénk haladni különleges módon magyarázták ezeket a szavakat. Ők azt mondják, hogy: amikor a mantrában arról van szó, hogy a valótlanból vezess a valóságba,’ valójában azt jelenti, hogy ‘a halálból vezess az örökkévalóságba’. Ez a rejtett jelentése a fohásznak! Amikor azt mondja, hogy: ‘a sötétségből vezess a világosságba’, valójában úgy értelmezhető, hogy ‘a halálból vezess az örökkévalóságba’. Igen, ez a rejtett jelentése a szimbolikus nyelvnek. S majd, amikor végül azt mondja, hogy: ‘a halálból vezess az örökkévalóságba,’ az azt jelenti, hogy ‘a halálból vezess az örökkévalóságba’. Mert ez a végleges üzenet!

Az ’aszató má szad gamaja’ … „A valótlanból vezess a valóságba” mantrában található szat az életnek egy nagyon magas intellektuális nézőpontja, melyben ott rejlik a titkos üzenet: a halálból vezess az örökkévalóságba. S emlékeztek, ígértem egy harmadik nézőpontot, mely boldoggá tesz majd benneteket. Valójában már el is árultam, mert úgy gondolom mindannyian boldogan üdvözöljük az örök élet győzelmét a halál felett.

De valójában van még néhány további apró dolog, amit az eddig elhangzottakhoz hozzáfűzhetünk. Például az aszat jelenti még az univerzum megnyilvánulatlan állapotát is – amikor az élet valamennyi különböző változata és a bolygók, elemek, illetve valamennyi szükséges összetevője ennek az univerzumnak még nem nyilvánult meg. Minden még potenciálként létezik. Abból a potenciálból, kérlek vezess engem a manifesztálódott, megnyilvánult világba. Csak nézzetek magatokra – tele vagytok potenciállal, melyek legtöbbje még nincs megnyilvánulva. Még csak el sem tudjuk képzelni a lelki jövőnket! Fogalmunk sincs a kilátásainkról! Ezért van szükségünk a fohászra: Kérlek! Küldj valakit, aki kivezet életem e megnyilvánulatlan állapotából képességeim megvalósított szintjére. Tehát a valótlanból vezess a valóságba! A beteljesületlen lehetőségektől vezess a lelki boldogság közvetlen, valódi megtapasztalásához!

A második sor így hangzik: „A sötétségből vezess a világosságba!” A sötétség fekete, míg a világosság fehér, ugye? Tehát ez azt is jelenti, hogy: a Feketétől vezess a Fehérhez. De ez nem egy sakkjáték, egy mélyebb értelmezés húzódik meg mögötte. Korábban már megbeszéltük, hogy általában a sötétséget valami hibának, a fény hiányának vagy valami tudatlanságnak képzeljük el. De valójában, ha megvizsgálsz egy képet az Úr Visnuról vagy az Úr Krsnáról, az Ő testük sötét, feketés, kékesfekete. Miért? Csakhogy bizonyítsa azt, hogy Ő nem közönséges ember! Isten minden képzeleten túl létezik! És általában azt gondoljuk, hogy a sötétség nem sugároz fényt, de az ő esetében igen. Krsna sötétsége misztikus sötétség, fényt áraszt!

Szent tanítóink által megértettük, hogy az isteni személyiség, Krsna sötét – Ő a Sötét Úr. De a bolgár néphagyományotokból megtudhatjuk, hogy ki is a falu legszebb lánya? Hogyan is hívják? Rádhá! S valójában tudjuk, hogy az Úr Krsna szeretett hitvese Rádhá. Tehát ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ti bolgárok Gangesz Anya partjaitól származtok. S megértettük, hogy e sötétes árnyalatú Legfelsőbb Úr nagyon jó, de Ő mindig e gyönyörű Rádhá nevezetű hölgynek a társaságát élvezi, aki világos színű. Ezért, ha úgy fohászkodunk, hogy: „A sötétségből vezess a világosságba”, az egy különleges jelentést is kap. A sötétes árnyalatú Legfelsőbb Úrtól, vezess engem a falu szépségének a koncepciójához! Ez nagyon misztikus, nagyon ezoterikus jelentés! A sötétségből vezess a világosságba.

S mi az utolsó sor misztikus magyarázata? „A halálból vezess az örökkévalóságba”? Ez „a halálból vezess az örökkévalóságba”.

Ezért vagyunk olyan szerencsések, hogy ezt a mantrát zenghetjük. Ez a végső haszna egy tiszta fohásznak – felfedi az eredeti boldogító természetünket. Tehát mi foglaltatik benne egy jó mantrában, egy jó fohászban? Szat – egy mély tartalma az életnek, csit – egy nagyon magas intellektuális megértése ugyanannak a témának, és ánanda – a boldogság, amit mindannyian kutatunk.

(folytatása következik)Leave a Reply