Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Tírtha szvámí 2017.10.03-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Életünk során sokszor kerülünk összeütközésbe, nézeteltérésbe, mely néha előnyösnek, máskor viszont kedvezőtlennek tűnik. Esetenként próbáljuk megszüntetni ezt a diszharmóniát. Srídhar Mahárádzs Centenáriumi antológiájában pedig a következőt olvashatjuk: „Az ellentétek felszámolásához egy magasabb szintű harmóniára van szükség. Ebben a magasabb szintű harmóniában pedig a szembenállás még inkább fokozza és segíti ennek a harmóniának a szépségét.” [1]

Például, amikor két testvér veszekszik egymással, akkor az édesanya tudja kibékíteni őket, mert ő rendelkezik az ehhez szükséges bölcsességgel, befolyással. Tehát, ha egy tekintélyesebb valaki lép közbe, az illető majd egy jobb megoldást tud adni mindkettőjüknek. Ha mondjuk két lelki ember között alakul ki nézeteltérés, akkor őket egy magasabb befolyással bíró személy tudja majd megbékíteni. Például, amikor a teremtés végső erői harcoltak egymással, akkor a Legfelsőbb Úr volt az, Aki a szükséges harmóniát létrehozta. Csak hogy egy a puránikus időkből származó történetet idézzek, amikor a félistenek és a démonok harcoltak egymással, egy inkarnáció, egy avatár jelent meg és teremtett rendet közöttük.

Vannak saját, belső félisteneitek? Remélhetőleg velünk, bennünk vannak a felsőbb irányítóink, jóakaróink. És vajon vannak-e démonaink? Ó, igen, őket nagyon jól ismerjük! És vajon előfordul, hogy néha összetűzésbe is kerülnek?

Válasz: Állandóan!

Tírtha szvámí: Igen, azt mondhatjuk, hogy a gyengébbik énünk harcol a rosszabbikkal, de hasznosabb, ha azt mondjuk, hogy a jobbik énünk próbál harmóniába kerülni a gyengébbikkel. Tehát valóban  létezik ez a belső küzdelem. A jobbik énünk az, aki tudja, hogy mi a helyes, míg a ‘belső démonaink’ a gyengeségeink, a félelmeink, a hibáink nem tudnak a helyes út szerint cselekedni. Szóval amikor ez a harc zajlik bennünk, ki az aki képes ezt a magasabb szintű harmóniát megteremteni a két fél között? Az Isteni jelenlét. És amint azt már korábban megbeszéltük, az emberek azok, akiken keresztül Isten cselekedni tud, Ő ott lakik a szívükben. Tehát minden esélyünk megvan arra, hogy ezt a magasabb szintű harmóniát elérjük, ha meginvitáljuk Őt és tudatosan dolgozunk azon, hogy helyet foglaljon a szívünkben.

„Amikor sikerül harmóniát teremtenünk, akkor kiderül, hogy ez a szépség nélkülözhetetlen alapja. Krisna jelenti a szépséget és az Ő harmonizáló képessége mindent felülmúl. Nincs olyan, amit Ő ne lenne képes harmonizálni és ebben a harmóniában minden ellenséget képes baráttá tenni. Olyan sokféleképpen lehet egyezségre jutni, megbékélni. Az Úr a központja ennek a magasabb szintű harmóniának, Ő a kedvesség forrása, Ő a mi mesterünk és Ő a szeretet forrása mindannyiunkban.”

Tehát vitathatatlan, hogy ez a felsőbb hatalom az, aki képes harmóniát teremteni, még az ellenségek között is. Ennek megvannak a különböző módszerei. Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákur egy nagyon erőteljes személyiség volt, akinek megvoltak a maga eszközei a konfliktusok rendezésére. Bármikor adódott is valamilyen konfliktus a bhakták között, mindig magához hívatta mindkettőt. Mivel, ha egyenként hívta volna őket, akkor minden bizonnyal panaszkodni kezdtek volna, hogy: „A másik ilyen, meg olyan…” Tehát mindkettő ott volt egyszerre és egy érdekes feladatot adott nekik. Csak képzeljétek el magatokat, ahogy épp nézeteltérésben vagytok valakivel és el kell viselnetek ezt a másikat, a feljebbvalótok jelenlétében. Igen kellemetlen érzés lehet! Majd így szólt Bhaktisziddhánta: „Most pedig kérlek dicsőítsd ezt a bhaktát! Sorold fel a jó tulajdonságait.” Nos, ebben az esetben azt gondolhatjátok, hogy: ‘Ó, Gurumahárádzs a másik illető oldalán áll.’ Majd a következő pillanatban ugyanezt a feladatot kapja a másik bhakta is: „Kérlek most pedig te dicsőítsd a hittestvéredet!” Nos, mit gondoltok jó lehet ez a módszer a konfliktusok rendezéséhez?

(folytatása következik)

1. Sríla Srídhar Mahárádzs, Centenáriumi antológiaLeave a Reply