Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaOct

9


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2005. július, Szófia)
A bűnös, anyagi elme a testből származik. Felmerül a kérdés, hogy vajon a léleknek is van-e elméje? Lennie kell. Milyen jelzővel illethetjük azt az elmét? Lelki elme! Lennie kell lelki elmének is. Miért? Mi ennek az elmének a rendeltetése? Gondolkodás, akaraterő, és érzelmek.
A gondolkodás képessége az első. Nem csak élsz a fizikai síkon, hanem rendelkezel értelemmel, képes vagy előre tervezni. Azonban a materialisták és az újdonsült bhakták által leggyakrabban elkövetett hiba az, hogy előbb cselekednek és csak aztán gondolkodnak. Jobb ha nem utólag számolgatunk; előbb gondolkodj, aztán cselekedj.
A gondolkodás képessége nagyon hasznos is tud lenni, azonban nagyon veszélyes is. Ha mindent túlbonyolítasz, az egész olyanná válik, mint egy útvesztő és nem találod a kiutat. Ezért legyünk nagyon egyszerű gondolkodásúak. Az egyszerű gondolkodás nem azt jelenti, hogy együgyű, hanem hogy egyszerű és tisztességes ember vagy. Mint ahogyan a Bibliában is olvashatjuk a Mennyország az egyszerűeké. Így értem: az egyszerűség majdnem egyenlő a lelkiséggel. Az egyszerűség alapkövetelmény.
A második az akaraterő. Ha gondolkodsz döntésre fogsz jutni. Ahhoz, hogy ezt meg is valósítsd, szükséged van akaraterőre. Schopenhauer azt mondja: „A világ nem más mint akarat és képzet.” Lehet, hogy inkább a gószvámíkat kellene idéznem és nem Schopenhauert? Bárhogy is a szkeptikus filozófiában és a pesszimizmusban ő a szaktekintély. A világgal kapcsolatban pedig az alábbi következtetésre jutott: „Óh, ez az élet egy mocsár, elhatároztam tehát, hogy elmerengek rajta!” A mi végkövetkeztetésünk azonban nem ez, mi abban hiszünk, hogy az élet – az összes gonddal, a hullámhegyekkel és hullámvölgyekkel – fejlődésünk szükséges része.
És igenis rendelkezünk akaraterővel. Meg kell azonban találnunk a közvetlen és legmegfelelőbb célt. Mert ha egy emberi lény, vagy egy lélek energiája tévútra tér az eredmény sem lesz pozitív. Ha saját különálló érdekünket tartjuk csak szem előtt veszíteni fogunk. Ha magadért élsz, senkiért sem élsz; de ha Istenért élsz, mindenkiért élsz. Egyet értetek ezzel az egyenlettel? Lelki matematika… Lelki metafizika…
Meg kell tanulnunk hogyan használjuk akaraterőnket. Ez nem azt jelenti, hogy olyan üressé oly tehetetlenné kell válnunk, hogy semmire nem leszünk képesek. Nagyon sokszor elmondtam már nektek, hogy a tanítvánnyal szembeni egyik követelmény, hogy a lelki tanítómester előtt érezze magát elsőszámú bolondnak, de sose cselekedjen úgy mint egy bolond!!! Ne keverjétek össze. Ez azt jelenti, hogy találjuk meg a megfelelő célt akaraterőnk kifejezésére. Tűzzétek ki a célt és aztán vizsgáljátok meg, hogy hogyan érhető el. Ha tehát a célom Srí Krsna lótuszlába, mi a módja, hogy elérjem ezt a célt? A Krsna lótuszlábaihoz vezető út a Szent Névvel van kikövezve. Az üzenet tehát nagyon egyszerű, tűzd ki a célt, találd meg az utat és járd végig.
Ez után jön az elme harmadik funkciója – az érzelmek. Hogyan is érhetnénk el célunkat mély érzelmek nélkül? E nélkül NAGYON felszínes lenne a dolog. Mesterkéltnek is nevezhetjük. Mert a lélek természetéből adódóan tele van érzelmekkel. Ha nem aknázzuk ki érzéseinket, akkor a lelki szintnek csak a felszínén mozgunk.
Ha össze akarjuk tehát foglalni a vallásos eszméket, azt mondhatjuk, hogy a legmagasztosabb eszmény és cél az önkéntes önátadás. Hogyan is lenne ez lehetséges érzelmek, vonzalom nélkül? Ez a bhakti jóga meghatározása: ajánld fel önmagad érzelmekkel.
És ez nem valami szektás felfogás, a mindennapi életben is hasznos eszmény. Ki az akinek van munkája közületek? Ha szeretnél beszélni a főnököddel mi a módja? Közelíts érzelmi oldalról. Igen szokatlan megközelítés lesz ez a munka világában. Nem a pénz érdekel, nem akarsz híres lenni, vagy bármi hasonló, egyszerűen csak szolgálni szeretnél, szeretettel. Nagyon különleges lesz, próbáld ki! Néha azonban ti vagytok a főnökök, nem alkalmazottak, hanem vezetők. Akkor is ugyanez érvényes – próbáljátok a rátok bízottakat szolgálni. Ez még az előzőnél is különösebb lesz. Mindenki csodálkozni fog, hogy mi történt a főnökkel. Nemrég még tiszta bolond volt, alig lehetett elviselni, most azonban teljesen megváltozott! Ez tehát működik! Hatással van az emberekre.
Kinek van közületek családja, vagy barátai, de igazából bármilyen emberi kapcsolatra igaz… Mindannyian rendelkezünk kapcsolatokkal, így van? Így vagy úgy, nem számít, társaságban élünk. Ugyanaz érvényes tehát, próbáljátok mások érdekét szolgálni, szeretettel. Ez a bhakti jóga, másokat szolgálni szeretettel. Ezért mondom azt, hogy ez nem valami elméleti dolog, ami csak Krsnával kapcsolatban érvényes, vagy hogy tudományos és metafizikai módon próbálunk meghódolni Isten előtt mindenki mást elfelejtve! Hogyan lehetsz Istentudatos embertelenül!? Hogyan is szerethetnénk Őt, ha nem becsüljük a társait?
Legyen a bhakti egy általános megközelítés. A bhakti az Abszolút Igazság érzelmi megközelítése, definiálhatjuk így is. Azonban VANNAK gyakorlati következményei.
Ha tehát bűnös elménket használjuk, anyagi következményei lesznek. A bűnös elme az anyagi világba hoz minket. A bűnös elme azt jelenti, hogy nagyon bonyolult vagy. Oly sok eszmében hiszel, hogy elszalasztod az igazságot. És olyannyira hiszel az igazságban, hogy elszalasztod a szeretetet. Egyik rosszabb mint a másik.
Hol van akkor a lelki elme? Úgy mondják az elme a szívben lakozik. És úgy érzem az agy olyan a szív és az elme számára, mint egy vetítővászon. A szív egyik mirigye, kétség kívül elég nagy, mégis a szív alárendeltje. A szív kicsi az agy pedig nagy, néha túlságosan is nagy, mégis alárendelt. A lelki fejlődés, a lelki út valójában egy utazás. Utazás a fejtől a szívig. Mindössze 30 centiméter. Mégis milyen sokáig tart ennek az útnak a megtétele!
Így tehát a lelki elmét nevezhetjük annak a tulajdonságnak ahol a lélek gondolkodó, cselekvő, és érző képességei megnyilvánulnak. Nem mondhatjuk azt, hogy a lélek nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Hogyan szeretheted Krsnát, ha nincsenek érzéseid? Hogyan mondhatsz igent neki, ha nincsen akaraterőd? Hogyan tudsz szolgálatot végezni ha nem vagy képes legalább azt  kigondolni hogyan szervezd meg azt? Vagy azt, hogy hogyan védelmezzem ma a joghurtot Krsnától, szükség van némi agykapacitásra! Gondolkodnunk kell, sokat kell gondolkodnunk Vrndávanban!
Ha készek vagyunk meghódolni, élünk a szabad választási lehetőségünkkel, használjuk szabad vágyainkat és mindezt szeretettel tesszük akkor ez egy teljes egész. Ezért tehát az önkéntes megközelítés szükséges.


Leave a Reply