Archives

Calendar

October 2021
M T W T F S S
« Sep    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
55783775_2264556793566048_139661311284871168_n

(Szvámí Tírtha 2016.07.31-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Valamennyi vágy, mely eltéríthet bennünket az isteni úttól, a zavart elméből fakad! Ezért kell lecsendesítenünk az elmét, mely rendkívül egyszerű. Nem bíztok bennem?!

Hari-lílá: Még rá se leltem az Útra!

Szvámí Tírtha: Még nem! Nos, a légzés kontrollálásával közvetlenül elérhetitek az elme nyugalmát. Miért mondom ezt? Amikor fellángol bennetek a szenvedély, a harag, akkor vegyetek egy mély lélegzetet mielőtt elkezdtek veszekedni a párotokkal. Ismerős ez az érzés? De, ha képesek vagytok ellenőrzés alatt tartani a légzéseteket, akkor nincs vitatkozás, lecsendesedik az elme.

A viccet félretéve, ez az igazság; ha tudjuk uralni ezeket az egyszerű testi funkciókat, akkor kordában tudjuk tartani az elménket is! Ezért kell tiszta energiát biztosítani a testünk számára! Tiszta étel, tiszta gondolatok, tiszta levegő, tiszta víz – mindezek segítenek megtisztítani az egész lényünket. Amikor a testet és az elmét ily módon irányíthatóvá tettük, akkor meg kell találnunk a belső elégedettségünk forrását is. Nem arról van szó, hogy olyanná váltok, mint egy szobor – mozdulatlanná, szenvedély nélkülivé, semmivé, cselekvés nélkülivé, akció-reakció nélkülivé! Belső elégedettségre is szükségünk van!

S itt ez áll: átmanjévátmaná tustah [1]. Tusta, tusti elégedettség vagy megelégedés. S miként érhetjük el a lelkünk elégedettségét? Megvalósítható ez anyagi eszközökkel? Kétlem. A lélek más kategóriába tartozik. A lélek lelki, melyet lelki energiával kell táplálni. Ezért azt mondják, hogy: átmánam átmaná – lélek által tudjátok elégedetté tenni a lelket; a lelken keresztül tudod elérni a Felsőlelket. Amíg a testtel azonosítjátok magatokat, addig anyagi eszközökkel próbáljátok elégedetté tenni azt. De nem tudsz kétszer reggelizni! Egyszer ezt fiatalok társaságában említettem és az egyik fiatalember azt mondta: „Nos, mi tudunk.” De tudjátok, hogy értem. Hiába adsz egyre többet, mégsem hozza el számotokra azt a belső elégedettséget. Elég okosnak és intelligensnek kell lennünk ahhoz, hogy megtaláljuk a helyes utat a belső elégedettségünkhöz. átmánam átmaná – lélek által tudjátok elégedetté tenni a lelket. Lelki táplálékra van szüksége a léleknek. S akkor eljön a tusti, belső béke, egyensúly, elégedettség.

Szthita pragjasz tadócsjaté – ‘ezt hívják ‘összpontosított’ tudatosságnak. Pragjá jelentése tudat, elmeállapot, mely a gjnána tudás gyökből származik. Pragjá egy haladóbb tudás, tudatosság. Az upanisadokban az áll: pragjánam brahma[2] , ez a mahávákják egyike, az upanisadok, egyik nagy mondása. Pragjánam brahma – ‘A tudat az isteni’. Tehát itt ugyanaz a pragja említődik. Szthita pragjá; szthita a szthá-ból származik, szthá tisthati az szanszkritban ‘fixáltat, összepontosítottat (egy helyben maradottat)’ jelent. Griha-sztha – otthon maradott. Ami azt jelenti, hogy fixáltak vagytok, nem szaladgáltok fel-alá. Fixáltak vagytok, otthon ültök. S azt gondolom kedves barátaim, tudjuk mindannyian, hogy ez a hölgyek elvárása felénk. Mindig azt akarják, hogy otthon üljünk. De néha, kedves nővéreim, engedjétek egy kicsit a fiúkat fel-le rohangálni.

Tehát, a szthita pragjá összpontosított tudatot jelent. Amikor az elmétek, a tudatotok nem rohangál fel-alá, hanem csak az univerzumot pásztázza. De a célotokra koncentrálhattok. Akámah szarva-kámó vá móksa-káma [3], csak egy vágy a tökéletesség vágya létezik. Tehát, röviden ez Krsna válasza. Majd később részletesebben folytatja mindezt.

(folytatása következik)

[1] Bhagavad-gítá, 2.55.

[2] Aitaréja-upanisad 3.3.

[3] Srímad Bhágavatam, 2.3.10.

 Leave a Reply