Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
garland for the Lord

Kérdés: Az állhatatosan végzett odaadó szolgálat szintjéről szeretnék kérdezni – úgy hallottam, az után következik, hogy valaki megtisztult a szennyeződésektől, így van?

Szvámí Tírtha: Igen, az állhatatosság a megtisztulás után következik, amikor senki sem tud eltéríteni téged a bhaktáktól.  Ez az állhatatosság. Ki a szolga? A szolga egy olyan személy, aki mindig készen áll arra, hogy téged szolgáljon. Vegyük például a kutyát – a kutya mindig kész arra, hogy a mesterét szolgálja. Néha kap élelmet, máskor nem. Néha dédelgetik, máskor megütik. Nem számít, mindig a mesterével marad és mindig szolgálatkész – elkötelezett. Egy valódi kutya állandóan elkötelezett.

Mi van velünk? Ameddig Krsna szépen gondunkat viseli, nagyon jó bhakták vagyunk. Amint valami nehézség adódik, elkezdünk panaszkodni Rá. Ebben az értelemben még egy egyszerű kutyától is megtanulhatjuk, hogyan kell valóban elköteleződni egy mester mellett. De természetesen Isten szolgálata sokkal többet követel tőlünk és sokkal nagyobb meghódolás szükséges hozzá. A mi elköteleződésünk alapja nem a félelem, az agresszió, vagy az anyagi természetű törekvés, hanem Krsna vonzereje.

Ez a titok – mindent a vonzerő működtet, Krsna, a magnetikus erő. Valójában Rádhika a magnetikus erő, mindenesetre ez Krsnán keresztül nyilvánul meg. Ez olyan, mint amilyenek ti vagytok. Ugyebár van két kezetek. Mi a jobb kezetek? A jobb kezetek az elektrikus erő. És mi a bal kezetek? Az a magnetikus erőtök. Aktív és passzív. Aktív, mint a kemény munka; passzív, mint a vonzás. Ehhez hasonlóan, bármink is van, le kell mondanunk róla, fel kell ajánlani Krsnának, és utána a lehető legjobb módon elvégezni. Mindenünk, amink csak van tökéletesíthető. A szem tökéletessége például az, ha látjuk Krsna gyönyörű alakját. A fül tökéletessége az, ha halljuk az Ő édes üzenetét. Bármi, amink csak van, tökéletesíthető. Ám állandóan elkötelezettnek kell lennünk, és ez nem valamiféle hivatalos rutin vagy elvárás, hanem a lélek természetes kifejeződése. Hiszen a lélek eredeti funkciója az, hogy szeretetteljesen szolgálja Krsnát. Ha ezt meg tudjátok tenni, nagyon közel kerültök az eredeti helyzetetekhez. És mi fog eltéríteni? A tökéletlenségek, a tisztátalanságok. Ezért ha teljesen el akarunk köteleződni, elég tisztának kell lennünk. Ám ezek az állandó eksztatikus állapotok – vibháva, anubháva – nagyon magas szinten jönnek el. Ez olyasmi, mint a bhakti második kilenc gyakorlata magasabb szinten.

 Leave a Reply