Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha, 2017.09.30- ai szófiai esti tanításából)

Pavitra kérdése: Gurudév, megosztanál velünk Bhaktivinód Thákur életéből pár történetet?

Szvámí Tírtha: Nagyon erőteljes testalkatú ember volt. Látnoki képességgel rendelkezett és egyfajta bírói szerepkört töltött be. Egy ideig ő vezette a Dzsagannáth Purí templomának adminisztrációs teendőit. Sok fia volt, akik közül az egyiket a Dzsagannáth-templom egyik szolgáló-istennőjéről, a Világegyetem Anyjáról – Bimal Dévi – egyik aspektusáról nevezték el. Ennek az isteni Anyának az ajándéka volt Bimal Praszád dász. De ki is az a Bimal Praszád dász? Soha nem is hallottunk róla! De talán ha a másik nevén említjük – Bhaktisziddhánta Szaraszvatí Thákur – akkor talán rögtön tudjuk, hogy kiről van itt szó. Ha a fiú, Bhaktisziddhánta – vagyis Bimal Praszád – egy szinha-guru, egy oroszlán-guru volt, akkor el tudjátok képzelni, milyen lehetett  az apja.

Egyszer a faluban, nem messze tőle megjelent egy hamis jógi, aki Istennek adta ki magát. Valóban rendelkezett némi  misztikus képességgel, de Bhaktivinód ismerte az összes trükkjét. Ennek a jóginak hosszú haja volt. Mit tett hát Bhaktivinód? Rávette a hamis jógit, hogy borotválja le a haját, aki így elvesztette varázserejét, mely a hajában rejlett. De kedveseim, nektek nem szükséges megnöveszteni a hajatokat! Ne ott gyűjtsétek a  lelki erőtöket! Bhaktivinód tehát nagyon karizmatikus személyiség volt, aki véget vetett; ‘elvágott’ minden tévképzetet.

Navadvíp területén lakott, ami akkora, mint egy falu Dzsagannáth Puríhoz képest és abban az időben gyakorlatilag egy dzsungel volt. Néhány nagyon szokatlan gyakorlata volt: például úgy mantrázott, mintha hangosan kiabált volna. Fel-alá járkált a kertjében, és a Szent Neveket kiáltozta. A lelki vágyakozása annyira túlcsordult benne, hogy nem tudott neki ellenállni, nem tudta türtőztetni magát. Bár abban az időben még Csaitanja Maháprabhu szülőhelyét sem lehetett beazonosítani – az is egy dzsungel volt -, Bhaktivinódnak mégis gyönyörű, monumentáris templomokról volt látomása. És aztán mi történt? Száz év múlva minden megnyilvánult. A 19. század elején még alig volt ott valami, a 20. század végére pedig hatalmas kupolájú templomok álltak mindenütt. Tehát a látomásának a teremtő ereje olyan erős volt, hogy elkezdett megnyilvánulni.

Rájött, hogy valamiért sokáig nem ismerte Maháprabhu tanításait. De amint ráeszmélt, hogy: ‘Megmentője itt élt Bengálban!’, teljesen beleszeretett. Annyira elbűvölték Maháprabhu történetei és tanításai, hogy nagyon elszántan nekilátott a Róla szóló prédikációnak. És amikor már megírt és lefordított néhány könyvet, összeállított egy listát a világ fontos helyeiről. Sok könyvet küldött Kanadába, Németországba, Oroszországba… és még sok helyre – így terjesztette az írásait.

Bhaktivinód egy nagyon erőteljes személyiség, aki valójában a fiain keresztül vitte véghez a misszióját. Fiain és barátain keresztül, mint Gaurakisóra dász Bábádzsí. Azt hiszem a Bhagavad Gítáról is két vagy három különböző magyarázatot írt. A Bhágavata-purána összefoglalóját, novellákat és spirituális elbeszéléseket vetett papírra – szóval nagyon sokrétű író volt. És emellett költő is volt. Dalokat írt bengáli nyelven – csak azért, hogy így közvetlenül elérje vele az embereket.  Mindaz, ami ma a bhakti tradiciójában megtalálható, az gyakorlatilag vele kezdődött. Olyan ő, mint aki újjá fakasztja a rejtett forrást.

És még egy dolog: nagyon szokatlan volt a napirendje A napot hajnali kettőkor kezdte, az étkezése egy csésze tejből és két csapátiból állt, majd ezt egy nagyon intenzív nap követte. Valahol  le van írva, hogy melyik órában mit csinált: két-három órát aludt, egyébként zengte a Szent Neveket, fordított, elment dolgozni, stb. Hallottam egy bhaktáról, akit ez annyira inspirált, hogy úgy döntött, ő is ezt a rutint fogja követni. Sikerült is neki, nagyon rövid ideig.

Természetesen a nagy lelkek példája inspirál bennünket. De tudatában kell lennünk a saját helyzetünkkel, és annak megfelelően kell cselekednünk. Hogy is szokták mondani?  Tedd meg a tőled telhető legtöbbet,  és még egy kicsivel többet. Tedd meg a tőled telhető legtöbbet, és még egy kicsit. De ne túlzottan.

Minden a rasza kérdése. Ha szépen, kitartóan gyakoroltok, el fogjátok érni. Minden el fog jönni. Ha a teljes megvalósítás előbb jönne, minthogy ezt el tudnátok viselni, az nem lenne a hasznotokra.Leave a Reply