Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
krishna_and_arjuna

Neli kérdése: Le van az írva valahol, hogy Krsna szeret bennünket?

Tírtha Mahárádzs: Mi erre a válasz? Krpa?

Valaki: Természetesen, szeret bennünket!

Tírtha Mahárádzs: „Természetesen!” Légy sásztrikus! „Természetesen szeret bennünket” – ez egy kicsit romantikusan hangzik.

Krpadhám: Ha jól emlékszem, sehol nincs leírva, hogy szeret bennünket.

Tírtha Mahárádzs: Miért?

Krpadhám: Mert ez nyilvánvaló.

Tírtha Mahárádzs: Ami nyilvánvaló, azt nem kell leírni! Peresze néhány helyen megemlítik, hogy mennyire szereti Krsna a bhaktáit. De általánosságban ez egy isteni elv, nem kompromittált, nem lehet áruba bocsájtani. Csak a buta amerikai filmekben fejeznek be minden telefonbeszélgetést úgy, hogy azt mondják: „Szeretlek!” Ahelyett, hogy azt mondanák „Viszonthallásra”, azt mondják „Szeretlek!” „Én is szeretlek!” Mi ez?! Ez a legmagasabb elvek áruba bocsájtása!

Ezért a sásztráinkban, a Bhagavad-gítá minden fejezetének végén, nem azt fogod látni: „Szeretlek. kedves Ardzsunám!” Krsna sokszor mondja: „Ostoba vagy, olyasmiken keseregsz, melyen az okosok nem teszik!” De a hangulat szeretetteljes. Nincs kimondva. Mert sokszor, ha kimondasz valamit, elveszik az ereje. Ez az, amit a legmagasabb elvek áruba bocsájtásának hívok.

Nem kell ismételgetnünk: „Összetartozunk!” Ez nyilvánvaló! A lelki tanítómesternek nem kell ismételgetnie: „Nagyon szeretlek kedvesem, nagyon szeretlek”, mert ez nyilvánvaló! De a tanítványoknak azt javaslom – kedveseim – hogy néha ismételjétek el a lelki tanítómestereteknek: „Igen, itt vagyok, mester. Ha van valamilyen szolgálat a számomra, csak mond meg.” Mert ez a szeretetet és odaadás kifejezője.

Ezért tehát nem említik a sásztráink minden oldalán, hogy Isten szeret téged. De minden oldalon megtalálod, hogy szeretned kell Istent. Mert az első nyilvánvaló, a másodikat pedig meg kell tanulnunk.

De ez egy nagyon szép, és nagyon jó kérdés. Mert be kell bizonyítanunk önmagunknak, hogy Krsna szeret minket. És ha jó elmeállapotban vagy, ezernyi bizonyítékot találsz erre. Ha depresszív hangulatban vagy, akkor még legegyértelműbb bizonyítékokat sem fogod meglátni.

Ha hiszel, látni fogsz.

 Leave a Reply