Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(Szvámí Tírtha 2017. 01. 08-i szófiai esti tanításából)

(az előző hétfői tanítás folytatása)

Óm namó bhagavaté vászudévája!

Vizsgáljuk meg ezt a mantrát! Az óm szótaggal kezdődik, melynek mi is a jelentése? Nincs válasz. Talán az óm nagy csendet jelent? Valójában a mantrák sokszor különleges hangrezgések, konkrét jelentés nélkül, de az óm mantrának van jelentése. Ez egy jelentőségteljes megerősítés: ‘Igen!’ amit keresünk, az létezik.

Majd következik a namah – hódolat. ‘Igen, tiszteletteljes hódolatomat ajánlom.’ Ez a tisztelet nem az enyém; belőlem ered, de nem nekem szól. De akkor kire irányul ez a tisztelet? Bhagavaté – a Legfelsőbb Úr, aki isteni bőséggel teljes és vászudévája – a legfelsőbb intelligencia iránt.

Íme a jelentése: ‘Igen, tiszteletteljes hódolatomat ajánlom a Legfelsőbb Úrnak, aki maga a legfelsőbb intelligencia.’ Gyönyörű!

Ez valójában egy védő mantra is, olyan, mint egy védőernyő. Az ősi írásokban az isteni oltalom különböző típusait említik és ez az egyik legerősebb védelmező mantra. Tudjátok, a tradíciónkban nem szükséges mindent elhinni, sokkal jobb, ha inkább kipróbáljátok. Én kipróbáltam és elmondhatom, hogy működik. Próbáljátok ki ti magatok is; bármikor, amikor bajba kerültök – fizikai, mentális vagy lelki problémátok van – próbáljátok zengeni ezt a mantrát. Ha hangosan és erőteljesen zengitek, akkor elég félelmetes lesz az ellenfelek számára. Ha gondolatban és nagyon békésen zengitek, figyelmeztetés nélkül védve lesztek és nem fogják érteni, hogy miért nem tudnak hatni rátok. Mi bajunk származhat abból, ha alávetjük magunkat az isteni oltalomnak? Ha mégis jönne valami probléma, akkor is készen állunk majd, hogy elfogadjuk azt. Tehát élvezni ezt az isteni védelmet nagyon áldásos. Próbáljátok ki! Óm namó bhagavaté vászudévája!

Ma innen kezdődik az utazásunk, de egy kicsit távolabbra kell eljutnunk.

(folytatása következik)Leave a Reply