Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
b16fd2c6c291d5d68f93ec476cc565d5

(az előző hétfői bejegyzés folytatása)

 

Tehát mindenki örült a Jasódától, a Krsnától származó gyümölcsöknek. S ahogy megtudtuk, valami történt a gyümölcsárussal. Meg volt babonázva, nem tudott mozdulni. Valakinek figyelmeztetnie kellett a kötelességére. Aztán végül magához tért és így szólt: „Teljesítettem a küldetésemet, most már hazamehetek.” Olyan volt, mint egy artista, aki egyensúlyban tudja tartan a kosarát a fején. De félúton hazafelé úgy érezte, hogy nagyon nehéz a kosara. Az üres kosár drágakövekkel volt tele. Mit jelent ez? Ha a cselekedeteitek gyümölcseit Krsnának adjátok, akkor Ő bőkezűen megjutalmaz benneteket. Első látásra lehet, hogy csak pár gabonaszemet látsz. Nagyon keveset. Lehet, hogy el is kezdesz panaszkodni Istennek: „Én olyan sokat adtam, Te pedig olyan keveset!” De várj egy kicsit! Érj el félúton hazafelé, haza Istenhez, s ott majd meglátod, hogy a kosarad valaki megtöltötte.

De szüksége volt neki erre? Nem. Bedobott mindent a Jamunába.S néha a Jamuná nagyon váratlan módokon viselkedik. Ez Vrindávan folyója. Tudjátok, az egyik legnagyobb bazár, a Loi bazár elég meszze van a Jamunától, de azt mondják, hogy minden tizenkettedik évben árvízként a Jamuná eljön meglátogatni a Loi bazárt. S akkor elhozza mindazt, ami a fenekén rejtőzik.

Jamuná: Az iszapra gondolsz?

Szvámí Tírtha: Iszapot és minden mást. Ha csak iszap van ott, akkor csak azt, ha vannak drágakövek, akkor azokat is. Azt gondolhatjátok: „Á, ez csak legenda!” Pedig van bizonyíték. Egyszer a Jamuná partján sétáltam, és éppen a parikram-margát[1] néztem, s mit látok a lábam előtt? Egy drágakövet. Szóval ez nem legenda.A drágakövek ott vannak. Legyetek felkészülve!

De ebből sajnos láthatjátok, hogy milyen elesett vagyok. A gyümölcsárusunk kész volt mindent a Jamunába dobni, míg nekem arra van hallandóságom, hogy összegyűjtsem ezeket a köveket. De van egy mentségem – emlékszem ezekre a történetekre.Az kő azóta is nagyon értékes a számomra. Arra emlékeztet, hogy a legendák igazak.

Tehát Krsna minden vágyunkat teljesíti. Kívánom, hogy az abszolút igazság utáni kutatásotok eredményes legyen! Így tudjuk az adósságunkat törleszteni. This is the way to pay our debts. And by remembering the great ones in our tradition, by their blessings we can achieve our goals.

Question of Premananda: Gurudev, I would like to ask, when Krishna becomes charmed Himself by the tinkling of His bells what happens to everybody in Vrindavan?

Swami Tirtha: You can imagine! Certain things we don’t understand. But actually this is not necessary to understand the truth, better we worship and serve the truth. This is the way to understand higher things – by appreciation and by service.

 

 

(folytatása következik)

 

[1] Zarándokút

 Leave a Reply