Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaOct

5


threshold

Hari-lílá kérdése: Az életben gyakran megtörténik, hogy anyagi dogokkal kell dolgoznunk, és persze az is gyakran megesik, hogy az anyagi dolgokra fókuszálunk. Például én sokat dolgozom emberekkel, és nagyon érzelmes vagyok; és a munkám része a dolgozóim irányítása, ezért érzelmileg is nagyon érintett vagyok a hibáikban. Szeretném tudni, hogyan védhetem meg magam ettől a fajta meditációtól.

Tírtha Mahárádzs: Nagyon nyers lenne, ha úgy értelmezném a kérdést, hogy hogyan védjem meg magam mások hibáitól és attól, hogy túl érzelmes legyek ezzel kapcsoltban?

Hari-lílá: Nem, tudom, hogy ily módon mélyebbre merülök a mocsárban.

Tírtha Mahárádzs: Az alapelvnek annak kéne lennie, hogy mindenki megpróbálja a legjobbat adni, amit csak tud. Persze egy ideális helyzetben, ez nagyon könnyű – egy szép, harmonikus ásramban, ahol mindenki azon versenyez, hogy minél jobban végezze a szolgálatát. Vagy egy békés szerető családban, kölcsönös megértésben. De a csatatéren meglátni, hogy mindenki a legjobbat próbálja meg kihozni magából – az ellenségem is – az már sokkal nehezebb. Látnunk kell azonban, hogy minden irányítás alatt áll. Semmi nem a véletlen műve. Ezt könnyen megérthetjük. Van tehát oka, hogy miért történnek a hibák és miért befolyásolnak annyira.

Őszintén szólva nem hiszem, hogy elméleti szinten el lehet magyarázni ezt a problémát, vagy túllépni rajta. Mert az észbeli megértés az még nem gyakorlati alkalmazás. De eljön a pillanat az életedben, amikor elérkezel a küszöbre. És ha belépsz az ajtón, az a probléma megoldódik. Mert ez azt jelenti, hogy eljutottál egy magasabb szintre; amikor ugyan azok a problémák jönnek, ugyan azok a dolgok, melyek oly sok gondot okoztak neked korábban, mégis könnyebben tolerálod. Ezt hívják egyfajta lépésről-lépésre megvilágosodásnak.  A szanszkrit szó a krama-móksa, hogy lépésről lépésre éred el a tökéletességet. Nem teljes megvilágosodás, de kicsivel kevesebb probléma. Várd meg tehát amíg elérkezik ez a pillanat az életedbe, és semmiképp se hagyd, hogy elsodorjanak az érzelmek. Próbáld meg megőrizni a függetlenségedet.

Elmondhatok egy történetet ezzel kapcsolatban? Egyszer egy bhakta ellátogatott Vrndávanba – ez egy indiai történet. Egyik alapelv az Indiába látogatók számára – ne lepődj meg semmin! A második – ne kritizáld, amit nem értesz. Ha emlékszel erre a két dologra, biztonságban vagy. Mert hihetetlen dolgokat fogsz látni! El sem tudod képzelni! Ezért szükségünk van vezetőre. Akárhogy is, ez egy másik történet.

Ha ellátogatsz egy szent helyre, ne kritizálj, ez egy alapelv. Megértettük ezt, mégis ha becsapnak, újra és újra rosszul bánnak velünk, kezdünk felháborodni. Amikor alkudozol a riksavallákkal, és tudod, hogy az ár tíz rúpia, és kétszázat fizettetnek veled, persze, hogy elkezdesz egy kicsit elégedetlenkedni. De ne feledd, hogy Vrndávanban Rádhárání belépődíjat akar szedni tőled, állj készen annak megfizetésére. Bhaktánk mégis kicsit frusztrált volt aznap, elkezdett hát veszekedni egy kicsit, vagy a boltosoknak elmondani a véleményét. De nagyon óvatosnak kell lennünk a vrndávani boltosokkal. Az is igaz, hogy némelyikük a nyugati bhakták miatt multimilliomos, de bárhogy is, ők Krsna közvetlen szolgái, Krsna palotájában élve. A helyzetük tehát nagyon speciális. Az általános gyakorlat az, hogy a boltos, sokkal többet számol fel neked, mint a normál ár. Akkor elkezdesz egy kicsit alkudozni, és kapsz egy jobb árat. Akárhogy is, barátunk elkezdte mondani a véleményét: „Biztosan oka van, amiért ezt csináljátok velem. Oka van, hogy rosszul bántok velem.” És akkor azonnal előbújik a tanító a boltosból. Guruvá válik. Így szólt: „Nem, nem. A szolgálatunkat végezzük.” Ezért legyünk nagyon óvatosak. Különleges személyek, nem egyszerű pénzkereső boltosok. Nagyon különleges a meditációjuk hangulata is. Bárhogy is, barátunk kicsit szomorú volt, és valahogy elkövetett egy hibát – ezt aparádhának hívják. És mi történt? Estére olyan rosszul érezte magát, hogy alig tudott mozogni. És akkor ezen a hibán és az eredményén keresztül megértette, hogy senki sem szabad, mindenki irányítás alatt áll. Mert Krsna fuvolázik, és a boltos megfizetteti az árát, te elégedetlen vagy, de ki kell fizetned a pénzt. Senki nem szabad. Mindannyian az isteni irányítás alatt állunk.

És miért mondom el ezt a történetet? Mert az alkalmazottaitok is irányítás alatt állnak. Még a hibáik is. Nem tudnak másféle mód cselekedni. Abban a pillanatban csak így tudnak cselekedni. Ez tehát nem az ő személyes harcuk ellened, ez az egyetlen mód, ahogy kifejezhetik magukat.

 

(folytatjuk)Leave a Reply