Archives

Calendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
64524287_2324332304270215_1954190659183181824_n

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)
 
(az előző pénteki tanítás folytatása)
 
Paramánanda kérdése: Az arany lajtorja egyik fejezetében volt egy idézet Dzsíva Gószvámítól, hogy először hallgatnunk kell és kultiválnunk, ápolnunk a Szent Nevet. Pontosan mi a feladatunk a hang kultiválásában? Nem épp ellenkezőleg – hogy a hang kultivál bennünket?
Szvámí Tírtha: Nagyon szép felvetés. Az is meg fog történni. Mert valójában a Szent Név fogja megtisztítani a szívet, igaz. Csétó-darpana-márdzsanam[1]  – a Szent Név zengésével tisztítjuk meg a szívünk tükrét a sok-sok év alatt felgyülemlett portól. S ha megfelelően gyakorlunk, az jó hatással lesz a tükrünkre. Kétségkívül a harinám képes megtisztítani téged anélkül, hogy bármit tennél, ám ennek ellenére a mi hozzájárulásunk is szükséges. Tehát a Szent Név ápolása, kultiválása fogja felfedni Istent a számodra. 
S még konkrétabb értelemben, mit jelent a kultiválás? Ha a mesterünk azt mondja nekünk, hogy: „Tedd ezt!” – akkor tegyük azt. Emlékeztek arra a történetre, amikor egy bhakta Sríla Prabhupád (Bhaktivédánta Szvámí) társaságában dzsapázott? Ugye, amikor a lelki tanítómestered jelenlétében vagy, akkor ezt nagyon alázatosan próbálod tenni. Prabhupád rászólt: „Mi ez?” Mire a tanítvány: „Ez a Szent Név”. „Hangosabban!” Erre a bhakta kicsit hangosabban kezdett el dzsapázni: „Haré Krsna Haré Krsna …” Prabhupád ismét megszólalt: „Ez így nem jó. Csináld több odafigyeléssel!” Végül a barátunk összeszedte minden bátorságát és lelkesen nekikezdett: „Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré!” Erre Prabhupád ismét tett egy megjegyzést: „Miért zavarsz engem?” Tehát a kultiválás azt jelenti, hogy értelmesnek kell lennünk, hogy hogyan zengjük a Szent Nevet. Ha meginvitáljuk a Szent Nevet – ez a mi oldalunk a kultiválásban; a Szent Név alászáll és megtisztít téged – ez pedig a Szent Névé.
Mahábháva kérdése: Ha mi különösen vonzódunk Krsna egy bizonyos formájához, ez a valódi identitásunkból adódik, vagy csupán az elme szeszélye? Az én esetemben, nem tudom miért, de nagyon különleges vonzalmat érzek az Úr Nitjánanda és az Úr Balarám iránt. 
Szvámí Tírtha: Lehet, hogy fanatikusan rajongsz a gurukért. Nos, Krsna valamennyi különböző vonása képvisel valamit, mindegyiküknek van mögöttes jelentése. Tudjuk, hogy Balarám és Nitjánanda Prabhu a guru-tattva képviselői, Krsna guruként való megnyilvánulásai. Krsna más aspektusainak szintén létezik néhány sajátos tulajdonsága. Például egy bizonyos tekintetben azt mondhatjuk, hogy a legmagasabb, a legbensőségesebb imádat Gópínáth imádata. Mivel akkor Krsnát, mint a gópík Urát látjuk, és ez a legfontosabb rasza. Mégis vannak például, akik Varáha inkarnációját imádják – ez egy kicsit szokatlan formája Istennek, nem túl sok ember érti s válik Varáha rajongójává. De a bhaktáit elbűvöli, mert valamennyi isteni inspiráció azon a formán keresztül érkezik a számukra, azon az aspektuson keresztül. 
Egyszer Ajódhjában jártunk, ez Rámacsandra szülővárosa. Ott minden Rámáról szól: Ráma-Hanumán templomok, Szítá-Ráma, Laksman láthatók mindenütt. Ajódhjában minden Ráma, Ráma, Ráma. Ugyanakkor van egy Visnu-templom is egy pici múrtival – szép kis fekete négykarú Visnu-múrti. S amikor azt a templomot kerestük, a helyi bhakták reakciója az volt, hogy „Aha, ti a fekete Rámát keresitek!” Nekik minden Ráma, nem jöhet számításba semmi más. ‘Négykarú Visnu? Felejtsétek el! Ez a mi Fekete Rámánk!’ 
Tehát, ha egy bizonyos vonzalmat fejlesztünk ki Urunk bármelyik formája iránt, akkor Ő azon a csatornán keresztül fog megadni nekünk mindent. Általában véve nem mondhatjuk, hogy egy Ráma-bhakta alacsonyabb szinten áll, mint egy Krsna-bhakta. Általában nem mondhatjuk ezt. Ha valamiképpen erre kapunk ösztönzést, ilyesfajta belső hívásunk van, akkor azt az érzést tudjuk kultiválni, ápolni. Így ez nagyon szép, mert azt is mutatja, hogy amilyen okból kifolyólag kezd el valaki közeledni Krsnához, Ő annak megfelelően tud válaszolni. Ha mi azt az oldalát szeretnénk látni, aki hazavisz minket, mint Srí Guru, akkor ezen keresztül tud felelni nekünk. Ha úgy akarom látni Őt, mint az Univerzum végső vonzóerejét, akkor ott van Madana-móhana, stb, stb. Krsna a bhakták vágya és közeledése szerint nyilvánítja meg magát. Ezért mutatja oly sok arcát és annyiféle aspektusát Vrindávanban például – hogy a bhakták, a látogatók és a zarándokok tudjanak találni legalább egy templomot, ahol azt mondhatják, hogy: „Igen! Itt, ez a hely, Ő a legfontosabb a számomra!” 
S tudjátok, a különböző emberek más-más dolgokat kedvelnek. Az indiaiak többsége Bánké Bihárí Krsnát szereti a legjobban. Olyan szépnek tartják ezt a múrtit, hogy azt mondják, ha sokáig nézed, akkor elájulsz. Ezért a púdzsárík egy nagyon biztonságos rendszerrel rendelkeznek. Az oltár előtt van egy függöny, megmutatják tehát Bánké Bihárít, és mielőtt elájulnál, ismét behúzzák a függönyt. Bánké Bihárí Lál kí dzsáj!
Tehát a különböző bhaktáknak más-más a kedvencük, a hangulatuk, máshoz vonzódnak, de Krsna fel tudja fedni Magát, Krsna meg tudja mutatni az arcát.
 
1.  Srí Siksástakam 


Leave a Reply