Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006.11.26., Szófai)

A bhakti-jógát gyakoroljuk. Bhakti azt jelenti istenszeretet, jóga pedig kapcsolat. Mindenki szeret kapcsolatban lenni. Mivel a Földre születtünk, kapcsolatban állunk. Ugyanazt a levegőt szívjuk. Ugyanazon a felszínen élünk. Hasonló nehézségekkel küszködünk. És a legfelsőbb eszményekért kellene élnünk.
Kapcsolatban állunk. És ennek a kapcsolatnak hatása van ránk. Csak gondoljatok bele, mennyi hatás ér minket életünk folyamán!? Anyád fia vagy, vagy fiad apja. Feleséged férje vagy a család irányítója. A haza szolgája, barátaid barátja, ellenségeid ellensége. Oly sok különböző szerepünk van. Az életünk olyan, mint egy hálózat. És ezen hálózat által különböző szerepekbe kerülünk.
A szerepek pedig különböző kondicionálásokat hoznak magukkal. És kapcsolatban állunk a szerepeinkkel. Ha listát készítenénk arról, hogy mennyi különböző szerepünk, hányféle elfoglaltságunk van, az igen hosszú lenne. És gondoljatok bele, ha hirtelen elveszítenétek az összes szabályozást, azt éreznétek: „Elveszett vagyok!” Képzeljétek csak el, elveszíted a családod, a munkád, a személyid, hirtelen elég nagy bajban lennétek! Általánosságban különböző dolgokat képzelünk magunkról, ez és ez vagyok; hamisan azonosítjuk magunkat. Szerepeink és a hálózat befolyása alatt állunk. Nagyon kevés ember áll készen arra, hogy igazi azonosságát keresse. És még ennél is kevesebb az, aki képes megváltoztatni az önazonosságát. Van azonban egy alapszabály. Ha szabadulni akarsz a befolyás alól, egy másik befolyás alá kell kerülnöd. Ez egy fontos üzenet, figyeljetek rá! Ha bármiféle terhet érzel a szíveden, a vállaidon, az abból a kondicionáltságból származik, amiben vagy. De a keserű kondicionáltság helyett, keressük az édeset. Az illúzió – vagy a kondicionáltság hálózata – pálcával tanít. Krsna is tanít, de az Ő pálcáján lyukak vannak. Ez a pálca a fuvolája.
Kerüljünk hát az isteni kondicionáltság alá! Kerüljünk az isteni befolyás alá!
Az élet… Mi az élet? Néhányan azt mondják, egy út, egy folyó. Elég optimista. Legyetek realistábbak. Szenvedés. Aki még pesszimistább azt mondaná: az élet kudarc. Valaki azt mondta egyszer, hogy az élet egy hajó, amely gyorsan süllyed. Igen… isteni befolyás nélkül az életünk egy kudarc. Invitáljuk meg hát az isteni befolyást az életünkbe! Nem szenvedésre születtünk. Végső soron az élet egy lehetőség a tapasztalásra és, hogy kapcsolataink megnyilvánuljanak. Ahelyett, hogy magadért szenvednél, szolgáld inkább örömmel a Legfelsőbb Urat. Hiány helyett, beteljesülés vár.
Az élet egy kaland. Vendégek vagyunk itt. Várt, vagy hívatlan – nem tudom. De keressük az otthonunkat! Mert vagy otthon vagyunk, vagy honvágyunk van. Otthon érzitek magatokat? Vagy inkább azt érzitek, hogy haza szeretnétek találni, vissza Istenhez? Adjátok át magatokat, boldogan adjátok át magatokat az isteni védelemnek.
Nehéz feladni a ragaszkodásainkat. De Krsna képes a varázslatra.Comments are closed.