Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Ez az igazi tudás, amikor nem csak a részleteket látjuk, hanem a teljes képet. Képzeljétek csak el, amint túl közel mentek egy képhez. Az összes kis képpontot látni fogjátok, de fogalmatok sem lesz a teljes képről. Egy kis távolságot vesztek, és egy bizonyos távolságból nagyon tiszta lesz a kép. Menj még távolabb és ismét elveszted ezt a tiszta képet. Olyan kicsi lesz, hogy nem leszel képes meglátni. Egy bizonyos távolságra van tehát szükségünk, hogy lássuk a teljes képet. Ez azt jelenti, hogy észlelésünk korlátozott. Ameddig a gyakorló formádban, a szádhaka-déha formádban vagy, tartsd meg a távolságot. De amikor eljutunk a tökéletesség szintjére, nincs többé távolság.

Fókuszálnunk kell látásunkat, hogy ne csak a részeket lássuk, hanem a teljes képet. Ha a másik irányból indulsz, olyan éles látással kell rendelkezned, hogy ne csak a teljes képet lásd, hanem a részleteket is. Hogyan értsük ezt? Először megtanuljuk, hogy létezik a Legfelsőbb Úr, Krsna. Olyan ez, mint egy hegyi kirándulás. Látod a legmagasabb csúcsot. És a csúcs hívogat: „Gyere!” Belevágsz tehát az útba, és még mindig látod a csúcsot, a célt. Aztán hamarosan rájössz, hogy előbb egy kis dombot kell megmásznod. Aztán ott egy völgy. Fel és le, fel és le, ahogy haladsz, de a legmagasabb csúcs még mindig ott van a szemed előtt. Ez a te hamis felfogásod: a csúcs és én! Vagy: én és a csúcs! Később elkezded látni, hogy vannak mások, akik veled haladnak az úton. Néhányan gyorsak, mások lassabbak. Később meglátod a kis füvet az úton… Részletesebb lesz tehát a kép, de a célod még mindig ott lebeg előtted.

A lelki életben is ugyan ez történik. Először megértjük, hogy létezik a Legfelsőbb Úr Krsna. Krsna és én. Vagy: én és Krsna. Mi ketten – ez egy jó kombináció. Később körbenézel és így szólsz: „Hé! Létezik Krsna, de létezik a guru is.” Egy harmadik személy. „Rendben, Krsna magasztos, ezért meg tudok hódolni Előtte. Rendben, ez a guru szintén magasztos, egy magasztos eszme, a guru előtt is képes vagyok meghódolni. Azt mondják szükséges, csináljuk hát. A misszió ékességévé válhatok.” De ez azt jelenti, hogy nem figyeltem oda, hogy ki jön még velünk, ki jön velem. Mert mások is járnak az úton. Úgy hívják őket, hogy vaisnavák. „Létezik Isten – rendben; létezik a guru – elfogadjuk; vaisnava – ez meg mi?! Mi szükség van arra?! Rendben, a szentháromságunk – Isten, guru és én – ez elég! Miért lenne bárki más a képben?” Ez azt jelenti, hogy nem ismertük fel, hogy másokkal együtt kell haladnunk az úton. Meg kell hódolnunk minden bhakta előtt. És a leendő bhakták előtt is. Mert kétféle ember van – a bhakták és a nem-bhakták; általában így teszünk különbséget. De meg kell változtatnunk a látásmódunk: csak két féle ember van – akik már meghódoltak és a leendő bhakták. Meg kell hát hódolunk minden egyes jelenlegi és jövőbeni vaisnava előtt. Mert Krsna azt mondja a Srímad Bhágavatamban: „Hamuba szórhatod a felajánlásod, ha Engem imádsz a templomban, de figyelmen kívül hagyod a többi élőlényt.” Ez egy óriási hiba, amit Krsna kétség kívül felismer. „Ha formálisan, hivatalosan próbálsz meg imádni Engem, de elhanyagolod teremtményeimet, nem fogadom el imádatodat.”

És miért mondják azt, hogy olyan ez, mintha felajánlásod a hamuba szórnád? Mert ha valamit a hamu tetejére szórsz, nem lesz eredménye. Ha valamit a tűzbe dobsz, az égni fog. Az áldozati tűz kapcsolatot teremt a létezés ezen síkja és egy magasabb sík között. És bármi, amit a tűzbe ajánlunk, eljut a felsőbb síkokra – a vágyaid és a karmád is. Először tehát a Legfelsőbb Úr kedvéért kell áldoznunk, aztán rendben, saját magadért is áldozhatsz, és feláldozhatod, elégetheted a bűneidet is. Ezért az áldozat megtisztítja a légkört. Megtisztítja az energiákat is. Megtisztítja a létezésed.

Prémánanda kérdése: Gurudév, van itt nekünk egy nagyon különleges esetünk a Vitosha Fekete Csúcsával, amit lentről nem igazán lehet látni. Az a csúcs, amit lentről látsz nem a Fekete Csúcs. Hogyan magyaráznád ezt a szituációt? Megtörténhet ez a mi utunkon is?

Tírtha Mahárádzs: Különösképp, amikor befedi a fehér hó. Akkor nem látod a Fekete Csúcsot. Mert Krsna fekete, és van még valaki a képben, aki fehér.Leave a Reply