Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, Saranágati-harmadik rész, 2006. szeptember 7, Szófia)

A két elem, amiről eddig beszélgettünk – alázat és önátadás – tőled függ. Végül pedig a saranágati utolsó két eleme, mondhatni az odaadás objektív elemei. Az a meggyőződés, hogy Krsna mindennek fenntartója; a második pedig, az a szilárd hit, hogy Ő mindentől megvéd. Biztos vagyok benne, hogy érzitek a különbséget a kettő között. Mert az első megint csak elmélet: igen, Ő a fenntartó, ott van – olyan ez mint egy elméleti koncepció. Szép dolog megérteni, hogy Ő ott van minden fa mögött… „Csak mozdíts el egy darab követ, ott Vagyok; vágj ki egy fát –ott megtalálsz…” De hogyan ültessük át a gyakorlatba, erről szól a második rész, amikor megingathatatlan és mélyen gyökerező meggyőződéssel rendelkezel arról, hogy ha Őt szolgálod, Ő mindentől megvéd. Ez a módja annak, hogy abhaja, félelemnélküli légy. Lehet, hogy gyenge vagyok. Lehet, hogy semmi erőm sincs. Lehet, hogy egy utcai verekedésben ronggyá vernének az erősebbek. De teljes hitem van abban, hogy Krsna megvéd, tekintet nélkül a fizikai erőmre, mert metafizikai szinten mozgunk. Nem a test vagyunk, legyen az erős vagy gyenge.
Amíg kezdők vagyunk, tesztelgetjük Krsnát: „Ha létezel, mutasd meg Magad most!” Néha a bhakták épp olyanok, mint a gyerekek. Egyszer egy bhakta elhatározta: „Nos, ha Krsna létezik, akkor becsukom a szemem és mindenféle zebra nélkül átkelek ezen a nagyon forgalmas úton.” Sikerrel járt, de nem hiszem, hogy ez valami magas szint lenne Krsna védelmének megértésében. Mert a kishitűeknek van szükségük bizonyítékokra. Ez azonban csak a kezdőknek való. Akiknek mély hitük van, bizonyítékok nélkül is működnek. Vagy a bizonyítékok ellenére. És nem csak a bizonyítékok ellenére, hanem ellenbizonyítékokkal is! Ez a hit! Minden reggel zengjétek a Siksástakamot! Az utolsó vers így szól: „Akár megjelensz előttem, akár nem; akár elfogadsz engem, akár nem; feltételek nélküli szolgád vagyok.”
Hogyan gyakoroljuk ezt a mély hitet? Kell, hogy legyen szemünk hozzá, hogy észrevegyük. Ezért mondhatjuk, hogy az első a meggyőződés, hogy Krsna minden mögött ott van. Képeznünk kell magunkat, hogy mindig erre gondoljunk, hogy mindig emlékeztessük magunkat: „Igen, Krsna ott van, jelen van, ez Ő, valamilyen formában ez az Ő megnyilvánulása.” És amikor elkezdenek történni a dolgok, akkor egyszerűen csak nem szabad szem elöl veszítenünk Őt.
Én nem tesztelném Krsnát. Az élet elég bonyolult és nehéz ahhoz, hogy próbára tegyen minket. De levonhatjuk a következtetést: „Eddig, Krsna kegyéből túléltem.” Logikusan végiggondolva, arra következtethetünk, hogy ez a jövőben is így lesz. És pontosan a halálom pillanatáig fogok élni, nem kevesebb ideig, sem nem tovább, pontosan addig. Van bármi probléma? Minden gondoskodás alatt áll. Néha nem látjuk, nem vesszük ezt észre. Ezért a látásmódunkat kell megtisztítani, hogy mindenhol lássuk Krsnát. Tudjátok, hogyan csináljátok. A köreiteket zengve kinyílik a szemetek. Látni fogjátok az élet rejtett szépségeit és a rejtett elrendezést, amely áthatja az egész létezést. Ezért megfigyelheted az életed. Ez segít majd megérteni, hogy mi a mély hit.
És ha hithű személyekkel társulunk, a mi hitünk is nőni fog. De azt gondolom, hogy az igaz hitet a nehézségekben érjük el.
Ahhoz, hogy gyakoroljuk a hitet, megfigyeléseket végezhetünk, vizsgálódhatunk, de ez csak elmélet. A másik út egyszerűen csak érezni miként hordoz engem Krsna a tenyerén. Csak tedd az arcod a tenyerébe. És sokkal jobb ha te közelítesz az arcoddal a tenyeréhez, mintha Ő közelít a tenyerével az arcodhoz.
Ezek a saranágati, az önátadás elemei. Gyakorold a kedvezőeket és kerüld a kedvezőtleneket, ez a bejárat. Aztán a szubjektív rész, légy alázatos és add át magad. Ez után az objektív rész, legyen szilárd meggyőződésed arról, hogy Krsna a fenntartó és mély hited abban, hogy Ő megvéd téged.
„Nanda Mahárádzs kisfia, Krsna, meghallgatja mindazok fohászát, akik ezen hatféle gyakorlat által vesznek menedéket.”
Ha tehát el szeretnéd érni, hogy Krsna meghallgassa a fohászaid, annak ez a módja. Ezen gyakorlatok által eléred a végcélt. Nem kell misztikusnak lenned, mert ezen gyakorlatok által azzá válhatsz. Ez az igazi misztika.Leave a Reply