Archives

Calendar

December 2021
M T W T F S S
« Nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
tatastha

(Szvámí Tírtha 2016.07.30-i szófiai reggeli tanításából)

(az előző pénteki tanítás folytatása) 

Mandzsarí kérdése: Olykor előfordul, hogy azt érezzük valami finom isteni kinyilatkoztatás nyilvánult meg bennünk. Honnan tudhatjuk, hogy ez valami isteni dolog vagy valami más?

Szvámí Tírtha: Többféleképpen közelíthetjük meg ezt a kérdést. Először, vizsgáljuk meg, hogy milyen lelki élményekben volt részük, hogyan érzékelték szentjeink az isteni valóságot? Milyen folyamatot követtek és ily módon mit értek el? Mert van egy ismérve az isteni kinyilatkoztatásnak is! Ha például van ismeretünk arról, hogy szentjeink, ácsárjáink, lelki tanítómestereink egy adott típusú életmódot, meditációt követtek és ennek eredményeképpen egy bizonyos isteni látomásban volt részük, akkor ez egy kis útmutatás számunkra. Természetesen azzal tisztában kell lennünk, hogy ez az ő látomásuk, az ő felismerésük! Viszont, ha követjük az általuk járt utat, akkor talán mi is elérhetünk valami hasonlót.

Ehhez először tanulmányozzuk azt, hogy: mi a cél, mi az út és mi a felépítése ennek az egész lelki folyamatnak. Ha rendelkeztek ezzel a tudással vagy filozófiai alapismerettel, akkor azt kipróbálva, megfigyelhetitek magatokon: ’Mi történik, ha alkalmazom a folyamatot?’ Amikor tiszta bhakták zengik a Szent Nevet: Haré Krsna Haré Krsna Krsna Krsna Haré Haré Haré Ráma Haré Ráma Ráma Ráma Haré Haré, akkor ők azonnal isteni extázist éreznek! Tehát mi történik velem, ha alkalmazom a folyamatot? El fog jönni, ne aggódjatok! S amikor valamiféle kisebb vagy nagyobb felismerésre juttok, akkor ellenőrizhetitek, megfigyelhetitek – hogy egybevág-e azzal, amit tanultatok vagy sem, akkor viszont, amiben részetek volt az valami egyedi, személyre szabott. A kis felismeréseken keresztül megérthetjük a nagyot! S ha ily módon a kicsi felismeréseken keresztül teszteljük magunkat, akkor, ha majd eljön a nagy, a végső felismerés, tudni fogjuk, hogy az valódi. Tehát azt mondhatjuk, hogy az első lépés egyfajta elméleti felkészülés, a második pedig a gyakorlatban történő alkalmazás. Légy részese ennek a kísérletnek!

Van egy nagyon szép történet ehhez kapcsolódóan. Egyszer Szűz Mária megjelent három portugál gyermek (két lány és egy fiú) előtt, akik juhaikat legeltették. Ez egy eléggé szokatlan jelenés volt! Szűz Mária május 13-án jelent meg és azt mondta a gyerekeknek, hogy: „Minden hónap 13-án el fogok jönni! Csak gyertek el ismét ehhez az ösvényhez! Gyertek el a következő hónapban is és el fogok árulni még valamit.” A következő hónapban ismét eljöttek a gyerekek és Szűz Mária így szólt hozzájuk: „Fohászkodjatok a rózsafüzéren!” A következő hónapban újra eljöttek. S tudjátok, hogy a lányok általában nagyon engedelmesek főleg, ha Szűz Mária jön el hozzájuk! Tehát ők nagyon szépen imádkoztak a rózsafüzéren és ismét látomásuk volt. A fiúk, tudjátok néha kicsit huncutok, nem mindig engedelmesek. S míg a két lány már a fohászokba merült, addig a fiú elégedetlenkedett: „Nem látom!” Erre az egyik lány így felelt: „Persze, hogy nem látod, mert nem imádkozol!” A fiú erre azonnal elkezdett fohászkodni, majd felkiáltott: „Igen, én is látom!”

Tehát, teszteljétek magatokat! Ha így cselekedtek, akkor láthatjátok, hogy el fogjátok érni. S ha nem gyakoroljátok, szinte biztos, hogy nem fogjátok elérni! De miért mondom azt, hogy szinte? Mert Isten erősebb, mint a ti ellenállásotok! Még azok előtt is képes feltárni Magát, akik nem akarják. Néha megtörténik, mint egy villámcsapás – hogy még azok előtt is feltárja magát, akik nem akarják! Akkor mit szóljunk azokról, akik vágynak Rá? Akkor mit mondjunk a szent királyokról és a nagy bhaktákról, akik a múltban éltek, illetve a jövőbeliekről.

Tehát mantrázzatok és meg fogjátok látni, találkozni fogtok az isteni valósággal. Először talán csak a kozmikus kinyilatkoztatás fog megnyilvánulni számotokra, mely természetesen egy nagyon, nagyon magas szint, de később egy jóval kifinomultabb és sokkal bensőségesebb találkozás is megtörténhet!Leave a Reply