Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Jasódá kérdése: A kérdésem az Isten és köztünk lévő belső kapcsolatra vonatkozik. Érdekel ez a belső kapcsolat. Mert van egy vers a Gítában, ahol Krsna azt mondja: “Minden rajtam nyugszik, mint gyöngysor a fonálon.”

Tírtha Mahárádzs: A kérdés a belső kapcsolatról. A láthatatlan lényegről. Játszik itt valaki zongorán? Volt valaha két zongorátok egy szobában? Legközelebb próbáljátok ki. Leütsz egy hangot, és mi történik a másik zongorán? Ugyan az a hang rezonál majd a másik zongorán is. Habár ezek csak tárgyak. Mégis az egyik vibrációja továbbítódik a másikra és válaszra ösztönzi azt. És ez mindig így történik ha két zongora van egy szobában. Ha leütsz egy hangot, a másikon is rezonál ugyan az a hang. Ha be van hangolva – szóval bizonyos körülmények között.

Az emberi lélek sokkal érzékenyebb és bonyolultabb, mint egy zongora. Mégis ha a szívünk húrján megpendítünk egy hangot, általában nem kapunk választ. Megpróbálsz egy szép hangot vibrálni az univerzumba, de hol a visszajelzés, hol a visszhang? Ehhez hangolásra van szükségünk. Bizonyos körülményekre. Először is, hogy a szívünk húrjai kristálytisztán szólnak. Semmilyen gátló körülménynek nem szabad lennie! És akkor, ha egy másik ilyen tiszta szív van a közeledben, rezonálni fog.

Mégis meglehet, hogy ez nem minden gyakorlóval történik meg. De néhány titkos formulának köszönhetően lehetséges ugyanazon a hangon rezonálni. Ha két személy annyira össze van hangolva, hogy az egyik vibrál, a másik pedig rezonál, vagy – ha mélyebbre akarunk hatolni – a másik már az előtt rezonál, mielőtt elkezdenél vibrálni – azt hívhatjuk nagyon tiszta és nagyon intenzív lelki kapcsolatnak. Amikor legfinomabb energiáink vannak összehangolva… Ez nagyon ritka. De néha megtörténik. Például olyan erős a meditációd, hogy hirtelen üzenetet kapsz a telefonodra. Vagy másfajta visszhangot.

Lehetséges tehát, és ezt hívom belső kapcsolatnak. Láthatatlan és nincs is rá szüksége, hogy nyilvánosságra hozzuk. Mert a titkokat titokban kell tartani.

De mi a helyzet az isteni hangvibrációval? Az első meghívás fentről érkezik, Tőle jön. Csak meg kell tisztítanunk a szívünket, hogy rezonálni tudjunk rá, visszajelzést adjunk. Képeznünk kell magunkat, hogy kristálytisztán rezonálhassunk.

Ha szeretnénk erős kapcsolatot kiépíteni Istennel, Krsnával, hogyan lehetünk biztosak benne, hogy az a kapcsolat helyes és igaz? Ezért kell olyan mértékben megtisztítanunk a szívünket, hogy tisztán rezonáljon. És ha eljutunk arra a szintre, mindig összeköttetésben leszünk. Érezni fogod, hogy helyes-e vagy nem.

Persze ameddig nem ismerjük a korlátainkat, nem érthetjük meg ezt a vibrációs rendszert, addig ne is próbáljátok meg használni. Mert nagyon valószínű, hogy kudarcot vallotok. A képzés során tanulnunk kell és mondhatjuk, hogy a mérhető alapelvekben kell bíznunk – guru, sásztra, szádhu. Ha ők elégedettek a fejlődésünkkel, biztosak lehetünk benne, hogy jó úton járunk. Itt ellenőrizhetjük: ha a sásztrák, a kinyilatkoztatás szerint való; támogatja ezt a mesterem; tükröződik a szentek gyakorlatában.

De ez így nagyon elméleti, unalmas. Mert egy apróságot még hozzá kell adnunk – a szívünket, a szívbéli beleegyezést. Ha az egész létezéseddel, az átmanoddal érzed azt, hogy „igen! Ez az amit tennem kell” – akkor tedd meg! De előbb tisztítsd meg önmagad, és aztán tudod majd ezt megtenni.

A belső kapcsolat tehát jelen van. Csak távolítsd el a füldugód.

 Leave a Reply