Sharanagati

Collected words from talks of Swami TirthaMar

12


(B. K. Tírtha Mahárádzs leckéjéből, 2006 május 24, Szófia)
Azt mondják nehéz kialakítani egy kapcsolatot, de még nehezebb megtartani azt.
Ez azonban csak lelki szempontból igaz. Mert például az illúzióval könnyen kapcsolatba kerülhetünk, és nagyon nehéz szabadulni tőle. Mások azt mondják, hogy nagyon könnyű kapcsolatba kerülni Krsnával, de egy kicsit nehéz fenntartani azt. Megint mások pedig azt, hogy könnyű kapcsolatba kerülni Krsnával, de lehetetlen szabadulni Tőle.
Igazából minden a látásmódunktól függ. Ha megvan hozzá a szemünk, bárhová nézzünk, meglátjuk Krsnát. Talán nem személyesen, ez lehetséges, de mindig láthatjuk amit létrehozott, a teremtést, minden Róla beszél. Ahogyan a sásztrákban áll, minden Isten köntösét, ruháját viseli. Ha rendelkezünk ezzel a látásmóddal, nem beszélhetünk különállásról. Ha nem látjuk Krsnát személyesen, akkor láthatjuk a tetteit, a különféle dolgokat amik kapcsolatban állnak Vele, mint például a bhaktáit, a formáját, a neki szentelt templomot, a világot, a teremtést… Ha tehát rendelkezünk ezzel a magasabb szintű látásmóddal, lelki látásmóddal, mindenben felismerjük az összeköttetést.
Egyszer Gurudév meglátogatott egy ásramot, ami egy albérlet volt… Volt néhány régi kép a falon a tulajdonosról. Az egyik kép egy fiatal hölgyet és egy fiatalembert ábrázolt amint találkoznak a teliholdnál. Egy falusi jelenet volt… és volt rajta egy ló is, mert a fiatalember csikós volt, vagy valami hasonló. Gurudév tehát így szólt: „Igen, itt van Rádhá-Krsna, nagyszerű… De mit keres itt a ló!?!”
Tehát… eredetileg minden kapcsolatban van Krsnával. Mégis az illúzió hatására azt gondolhatjuk, hogy lehet olyasmi ami különálló. De a csaturslókí – a Srímad Bhágavatam négy fő verse – azt mondja „Tudnotok kell, hogy az illúzió az, ami úgy tűnik, hogy nincsen kapcsolatban Krsnával.” Ez az illúzió. Ez tehát az illúzió pontos definíciója a Bhágavatamból, ami illúzió, az úgy tűnik, hogy nincsen kapcsolatban. Az illúzió hatása alatt sok mindent különállónak látunk Krsnától. Azonban ha az isteni oltalom alatt állunk, mindenhol látjuk az összeköttetést.
Ezért csak fel kell élesztenünk a kapcsolatot, ami természeténél fogva, eredetileg megvan. A bhakti célja, hogy felélesszük ezt a tudatosságot: Hozzá tartozom, Vele és Érte.


Leave a Reply