Archives

Calendar

June 2020
M T W T F S S
« May    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
едно врабче кацна на огледалото на колата

(részlet Szvámí Tírtha 2015. augusztus 20-ai reggeli tanításából, Ludastó)
 
A név nagyon fontos. Ha valaminek van neve, akkor tudjuk, hogy mi micsoda. Ha valaminek nincsen neve, az ismeretlen és megismerhetetlen a számunkra. Mondhatjuk hát, hogy a név a kommunikáció átlátszó közvetítőközege. S mi azonosulunk a nevünkkel. Képzeljétek csak el, hogy mi történne, ha a nevetek hirtelen elveszne! Úgy éreznétek, hogy elveszett az identitásotok. Tehát a név a kapcsolat eszköze, a megismerés és az élet eszköze – különösen transzcendentális és lelki szemszögből. Ezért valamennyi vallásos gyakorlatban dicsőítik a Jóisten neveit.
Mi szerencsések vagyunk, mivel rendelkezésünkre áll az a lista, mely az Úr Visnu ezer nevét tartalmazza. Biztos vagyok benne, hogy sok jól ismert névvel találkoztatok ebben a felsorolásban. Látjátok, hogy kedves hittestvéreink némelyikének ugyanaz a neve, mint az Úrnak ezen a listán, s nem abból a megfontolásból, hogy idézni szeretnénk a Mahábharátát, hanem inkább azért, mert a Legfelsőbb Úrra szeretnénk emlékezni.
S annak nagyon nagy ereje van, amikor testvéreinknek isteni nevük van, amikor valamilyen isteni elvről, vagy a Legfelsőbb Úrról nevezték el őket. Miért? Képzeljétek csak el, hogy autót vezettek, s majdnem balesetet okoztok. Általában, különösen a hölgyek esetében, mi a szokás ilyenkor? A neveteket kiabálják: ’Ó, Baladév!’ Ez azt jelenti, hogy elméjük Baladéven meditál. Lehet, hogy Baladév dászra gondolnak, aki a bajt okozta a sztrádán, de mégis Baladév Prabhuval, a Legfelsőbbel lépnek kapcsolatba. És amikor az életetek különféle alkalmaikor a Legfelsőbbre tudtok emlékezni, az nagyon áldásos. Akkor hirtelen közbelép az isteni gondviselés, szépen elsimítva mindent. Így hát azért fohászkodom, hogy a szent nevek védelmezzenek bennünket.
 
(folytatása következik)

 Leave a Reply