Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Dragi kérdése: Lehetséges a buddhi-jógán keresztül az ember számára a jövő látása egy misztikus módon, behatolni a jövőbe?

Tírtha Mahárádzs: Igen, lehetséges, de lehet, hogy másként, mint ahogy gondolod. Mert azt mondják, hogy a jógik képesek eljutni arra a szintre trikálagja – ismerik az idő három fázisát. Ez azt jelenti, hogy múlt, jelen és jövő. A bhakták is trikálagják. Ők is ismerik a múltat, a jelent és a jövőt. Hogyan? Isteni látásmódunk a szentírásaink. Láthatod tehát a jövőt, a misztikus szemen, a harmadik szemen keresztül láthatod a titkokat, olvashatsz az Ákása Krónikában a misztikus tapasztaláson keresztül, vagy olvashatod a sásztra-csaksuszon keresztül, a „sásztrák szemével”. Ilyen az isteni látásmódunk – sásztra. Van történelem és vannak jóslatok.

És tudjátok, hogy a bhakta látása torzult. Megértése a príti, a szeretet által torzult. Bármilyen jövőt is lássunk tehát, az torzult lesz. Látásunk szeretettel töltött. De ez a torzult látás csodákat képes teremteni. Értitek?

Vegyünk egy példát: egy tiszta bhakta látása – objektív ez? Például elmész és találkozol egy tiszta bhaktával – objektív lesz az ahogyan téged lát? Nem! Messze áll attól! Egyáltalán nem objektív. Mert objektív szempontból listát kéne írnod: mellette 1,2,3; ellene 99, 100… Ilyen az objektivitás. De egy tiszta bhaktának nem ilyen a látásmódja. Nem látja a rossz tulajdonságaidat, csak a jókat. Torzult tehát a látása, nem objektív, de elég erős ahhoz, hogy jóvá tegyen téged, hogy megváltoztasson. Ilyen a tiszta bhaktáink, ilyen mestereink misztikus ereje – hogy másként látnak minket, és ez messze áll jelent valóságunktól, de látják a jövőnket! Nem a múltunkat nézik, hanem a jövőnket látják. Úgy gondolom tehát ez a jövő látásának misztikus módja. És ha elég tiszták vagyunk, úgy tudjuk terelni az energiákat, hogy abba a jövőbe, abba a képbe teljesedjenek ki.

De bizonyos értelemben szomorúaknak kell lennünk a világ jövőjét illetőleg. Mert az anyagi világ egy süllyedő hajó. Alámerül, véget ér, eltűnik. Mégis táncolhatunk egy kicsit a fedélzeten. Ilyen tehát a mi misztikus látásmódunk a jövőt illetően: egy süllyedő hajó néhány táncossal a fedélzetén. Boldog táncosokkal.

Lehetséges látni a jövőt. És a múltat is. Használhatod az intelligenciát, a buddhi-jógát, a prítit pedig arra, hogy lásd a jövőt, hogy lásd a feltárult misztikus titkokat. Tisztítsd meg a látásod, tisztítsd meg a létezésed és Krsna megadja a látóképességet. Bármi legyen is szükséges, megadja neked.5 Responses to “A jövő látásának misztikus módja”

 1. Horváth Andi Says:

  “Isteni látásmódunk a szentírásaink.” – ezt sok mindennek nevezném, csak látásnak nem… A történelem és a jóslatok, nem személyes látás, max. fanatizmus az ilyen kijelentés. De nem átélés, amit a számtalan éven keresztül szakadatlan gyakorló jógik elérnek. Tegyünk különbséget aközött amit más átélt és leírt, és aközött aki ezt elolvassa.
  A Krishnásoknál olyan jellemző ez a magatartás, hogy elolvasnak valamit és úgy tesznek, mintha közben ténylegesen történt volna velük valami. Olyan naiv dolog ez.

 2. Horváth Andi Says:

  Az előző hozzászólásomból egyetlen szó kimaradt, helyesen így szól:

  “Isteni látásmódunk a szentírásaink.” – ezt sok mindennek nevezném, csak látásnak nem… A történelem és a jóslatok, nem személyes látás, max. fanatizmus az ilyen kijelentés. De nem átélés, mint amit a számtalan éven keresztül szakadatlan gyakorló jógik elérnek. Tegyünk különbséget aközött amit más átélt és leírt, és aközött aki ezt elolvassa.
  A Krishnásoknál olyan jellemző ez a magatartás, hogy elolvasnak valamit és úgy tesznek, mintha közben ténylegesen történt volna velük valami. Olyan naiv dolog ez.A kérdőjel kimaradt, helyesen:
  De nem átélés, amit a számtalan éven keresztül szakadatlan gyakorló jógik elérnek?

 3. acsd Says:

  Kedves Andi,
  kétszer is elolvastam a hozzászólást, és a cikket is, de nem látom, amiről szólsz. Talán félreérted “az isteni látásmódunk a szentírásaink” mondatot, mást látsz bele, mint amiról szól. Nem az isten látásmód végéről, csupán a kezdetéről szól. Kiindulópontként az ember megpróbál eligazodni a világban, ebben támasza az ismeret, a szentírásokból merített ismeret is. A belső felismerések szilárd alap nélkül képzelgések csupán… a szilárd támpontot a tan adja. A felemlített jógík vajon másra alapoznák gyakorlataikat?
  Üdvözlettel: acsd

 4. Horváth Andi Says:

  “A belső felismerések szilárd alap nélkül képzelgések csupán…” – nem szívesen vitatkoznék, de ez a mondat egy kicsit elijesztett az eszmecserétől.

  Köszönöm a választ.

 5. acsd Says:

  Kedves Andi,
  nap mint nap látni olyan embereket, akik mély belső meggyőződéssel mondanak nyilvánvaló csacskaságokat. Ezért gondolom azt, amit írtam…
  Üdvözlettel: acsd

Leave a Reply