Archives

Calendar

July 2020
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG_6818

(Szvámí Tírtha 2013. májusi szófiai tanításából)

Kérdés: Beszéltél a mulandónak a lelkiségért történő feláldozásáról. A mulandó szintén magába foglalja a családjainkat, a gyermekeinket, ezért van az, hogy számos lemondottan élő személynek nincs családja, míg a tantrikusoknak van. Tehát, ebben a folyamatban nyilvánvalóan ti nem mondotok le a családról. De ez továbbra is egy védánta hagyomány, nem pedig egy tantrikus.  Hogyan gondolkozik erről?

Szvámí Tírtha: Köszönöm a kérdését és nagyra értékelem a jól informáltságát. Először is, még az aszkéták is családokban születnek. Tehát, a család egy nagyon fontos intézmény. Az anya és az apa hozzájárulása nélkül senki sem jöhet ide a Földre. Nos, néhány nagyon különleges lélek jöhet, de általában, mi nem. S azt hiszem, mindannyian egyetértünk abban, hogy ha ugyan lemondunk a tárgyról, de még mindig dédelgetjük a ragaszkodásunkat az semmire sem jó. Az hazugság, önbecsapás. Tehát, nem az adott tárgy a hibás, hanem a ragaszkodás az, amit fel kell adnunk, ugye? Nincs semmi baj a gyerekeiddel, nincs semmi baj a családoddal. De, ha helytelen a ragaszkodásod, akkor az csapda. Ha úgy vesszük, hogy ez egy esély Isten szolgálatára rajtuk keresztül és ha úgy tekintünk rájuk, mint akik a Jóistentől valók, a Jóisten ajándékai – igen, kérlek tekintsétek a férjeiteket és a tiszteletre méltó feleségeiteket Istentől valónak – s akkor nem magához a tárgyhoz fogunk ragaszkodni, hanem az elvhez, ami azon az adott tárgyon keresztül nyilvánul meg. S ez egy Isteni elv, Istentől való ajándék. Még a szeretteink iránti ragaszkodásunk is a Jóistentől származik. De milyen minőséget tulajdonítasz ennek a ragaszkodásnak, ennek a felelősségnek? Ez a mi lelki emelkedettségünktől függ. Ez világos? 

A hinduizmus különböző iskoláira vonatkozólag, mint például a tantrikus és védánta hagyományokat illetően: a tantra ‘gyakorlatot’, nem a misztikus szexet jelenti, vagy valamilyen szexuális fekete mágiát. Ez egy gyakorlat. Valamennyi különféle iskolának létezik tantra tanítása, tantra gyakorlata. Létezik egy vaisnava tantra is. Például, az egyik nagyon fontos mantra a vaisnava tantrából származik: óm agjána-timirándhaszja gjánánydzsana salákajá csaksur unmílitam jéna taszmai srí guravé namah. Ez a vaisnava tantrából származik – tehát tantrikusok vagyunk? Egyfajta értelemben, ha követjük a lelki gyakorlataink szempontjából kedvező alapelveket – igen, tantristák vagyunk. De természetesen, mi nem tartozunk a szűkebb értelemben vett tantra iskolához, mert az egy másik vonal. 

A három fő eszköze a meditációnak: a yantra, a mantra és a tantra. Yantra egy vizuális eszköz, mint a mandala. Тantra, mint ahogy már megbeszéltük, egy gyakorlati szabályrendszer és előírás – hogy mit ‘tegyél és ne tegyél’. S a mantra pedig a hallás útján történő meditáció. A mantra szónak kettős értelme van.  Két szó kapcsolódik össze a mantra szóban: az egyik a manasz és a másik a trájaté. Manasz a személy mentalitása, elméje vagy tudatossága, és a trájaté jelentése pedig ‘felszabadítás’. Tehát, a mantra az, mely felszabadítja az elmédet, felszabadítja a tudatodat.

Tehát, ez némi információ volt a tantrikus iskoláról. S amint említette, mi pedig a védánta iskolához tartozunk.  A védánta iskolát tartják a legemelkedettebbnek, azaz India hat klasszikus iskolája közül a legfőbbnek. Mivel a védánta szintén kettős jelentéssel bír: a véda ‘tudást vagy tudományt’ és az anta pedig ‘valaminek a végét’ jelenti. Tehát, ez valamennyi isteni tudomány közül a legemelkedettebb. Természetesen, még a védántának is vannak további iskolái és különböző ági. De azt mondhatjuk, hogy gyakorlatilag ez a legmagasabb szintű értelmes vagy tudományos megközelítési mód. S valójában a mi saját vonalunkat az érzelmek határozzák meg. Tehát, ez egy érzelmi útja a Legfelsőbb megközelítésének – a szolgálaton, az imádaton keresztül. Mi kisfiúként imádjuk Krsnát, amikor még ezen a Föld nevű bolygón játszott. Biztos vagyok abban, hogy minden édesanyát és édesapát Krsnára emlékeztetik fiaik és lányaik főleg, amikor valami képtelenséget művelnek. “Ó, egyetlenem, már megint vajat loptál!” Tehát, ez is egyfajta módja az emlékezésnek. Mivel a bhakti védántában két fő útmutatás van. Csupán kettő, könnyen megjegyezhető: “Mindig emlékezz Istenre és soha ne feledkezz meg Róla!” Csak ez a kettő képezi a bhakti védánta lényegét. 

A mi tradíciónkban léteznek családosak és léteznek lemondottak. Általában Indiában, a hinduizmusban négy különböző életrend létezik. Az első a tanulói életrend, a második a családos életrend, a harmadik a remeteség és a negyedik a lemondott életrend. Mind a négy ásramnak tekinthető. Ásram, a lelki gyakorlatok helyszíne. Tehát, nem csupán egy templomnak az épülete, hanem az a hely, mely az én lelki fejlődésemet biztosítja. Arra törekszünk, hogy életünk pozitív legyen, mivel Krsna az életünk védelmezője. Ő a szeretet Istene és ő szereti a gyermekeket. Mivel a gyerekek szeretik Őt, ez biztos. Mindazonáltal, magam is a lemondott rendhez tartozom, de tudjátok mi már nemrég beszéltünk erről, ha lemondasz valamiről, akkor kárpótolva leszel. Tehát, nekem nincsen házam, mégis rengeteg otthon van, ahol élhetetek! Nincsen vér szerinti családom, de sokan tartanak engem családtagjuknak. Csak magunk között mondva, a közelmúltban elkezdtem számolni az unokáimat. Harminc után feladtam. Nos, ha valaki képes ugyanerre úgy, hogy nincs vér szerinti fia vagy lánya… Tehát, bizonyos értelemben, társadalmilag nincsen családom, másrészt viszont nagyon boldog vagyok, hogy részese lehetek egy lelki családnak. S az is biztos, hogy néha az apák kötelességét és feladatait is el kell végeznem – mint például ki kell fizetnem a számlát, ha az egyik fiam valami ostobaságot művel. S időről időre az anyák kötelességét is el kell látnom – kitörölni a gyerekek hátsóját, ha tele van a nadrágjuk. De ez örömteli elfoglaltság. Tehát, nagyra értékelem az édesapák és az édesanyák szolgálatait, mert némi megértéssel én is rendelkezem, hogy mennyi szeretetet és gondoskodást kell adnotok, amíg egy ember fel nem nő. S a kárpótlás valamennyi problémáért, amit időközben elszenvedünk az pedig, hogy láthatjuk egy másik személy lelki növekedését, mely egy nagyszerű szolgálat.

 Leave a Reply