Archives

Calendar

June 2021
M T W T F S S
« May    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
meditation-technique

(Szvámí Tírtha 2016.07.30-i szófiai esti tanításából)

A mai nap nagyon különleges. Ma ünnepeljük az Úr győzelmét az illúzió felett. Más napokon a másik fél ünnepel – amikor az illúzió felülkerekedik a hitünkön. Akkor nagy az ünneplés a sötétségben. Mindenki boldog: ,,Nem veszítettük el egy katonánkat. Ő még mindig az illúzió nagyon engedelmes szolgája.” Ám ékádasí napján egy másfajta ünnepség zajlik – amikor a lélek győzi le az anyagot. Amikor a Jóisten átöleli az embert. Amikor az isteni természet felülkerekedik az anyagi szemléleten.

Hogyan ünnepeljünk meg egy ilyen nagyszerű és ünnepi alkalmat? Tánccal, énekléssel és tortával? Az ének és a tánc rendben van, ám ma hagyjuk ki a süteményt! Mert hogyan is ünneplünk? Egy kevés önmegtartóztató gyakorlattal. Ezen a napon le kell csökkentenünk kicsit az anyagi tevékenységeket. Csak egy kicsit, hogy megszabaduljunk az anyagi, testi tudatosságtól, mivel annyira erre vagyunk kondicionálva. Ha nincs problémád, azt mondod: ,,Ó, én nagyon lelki tudatban vagyok!” Ám amint jön egy szúnyog, az a mély meditációdat máris megzavarja, igaz? Nem is beszélve arról, ha valami komoly dolog történik velünk!

Ezért nagyon ébernek kell lennünk a lelki gyakorlatainkban. A lelki tudatosság emelésének egyik módja az, hogy lecsökkentjük az anyagi tudatosságot, ám ez fordítva is működik. Amint a lelki tudatosságotok emelkedik, a testi kondicionáltságotok azonnal lecsökken. Ezért tartózkodunk ma például attól, hogy sokat együnk. Az ékádasí a telihold vagy az újhold utáni 11. nap, emiatt hívják az ékádasí napjának, a 11. napnak. Ez a böjt napja, amikor is tartózkodunk a gabonafélék és a hüvelyesek fogyasztásától. Miért? Pontosan miért ezek azok a fajta ételek, melyeket nem veszünk magunkhoz ezen a napon? Mivel általában ezeket fogyasztjuk, igaz? S ha szünetet akarunk tartani abban, amit mindennap csinálunk, akkor vissza kell fognunk a tevékenységeket, a táplálkozást. Krsna azt mondja a Gítában, hogy mindenki teste gabonaféléken él.[1] Természetesen Ő nem azt akarja, hogy ne tartsd fenn a tested és túlzásba vidd a böjtöt. Krsna nagyon jól tudja, hogy mik a te testi szükségleteid. Azonban kis ideig szünetet tartani nagyon jótékony hatású. Ezért ezeken a napokon tartózkodunk a gabonafélék, a hüvelyesek plusz néhány fűszerféle fogyasztásától, de a lényeg a gabona és a hüvelyesek elhagyása.

Akkor erre lehet, hogy azt gondoljátok, hogy: ’Böjt van, ma nem eszem gabonát. Ma csak különleges ételeket eszem, szuperélelmiszereket, de azokból sokat! Jöhet az extra juice, stb., stb., csak azért, hogy visszafogjam a gabonát.’ Ilyenek vagyunk mi emberek. Ha valami tilos, megtaláljuk a problémák elkerülésének a módját. Ugye? Ilyenek vagyunk. Mint a kisgyerekek.

Tehát a böjtölés kicsit kényelmetlen érzés, egy kis nehézséggel jár. S ha kissé megfékezzük a testi vagy anyagi tevékenységeket, az így nyert időt a lelki gyakorlatainkra kell fordítanunk. Hogy többet dzsapázzunk vagy, hogy erősödjünk a meditációnkban. Ez az, ahogyan mi ünnepeljük a Jóisten győzelmét az illúzió fölött. Kevesebb testi tudatosság és magasabb lelki tudatosság.

(folytatása következik)

 

[1]  Bhagavad-gítá 3.14.Leave a Reply