Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha




Gurudev-Narayan-roses

(Szvámí Tírtha Vjászapúdzsá 2016.10.08-i ludastói reggeli tanításából) 

A beavatás három különböző területe ismeretes. Be lehet avatni valakit egy titokba, mely miután nyilvánossá vált, már nem is titok többé, igaz? Vagy be lehet avatni valakit tudásba, tudományba. S valójában erre szükség is van, mert lehetetlen gyakorolni valamit anélkül, hogy megszereznénk a megfelelő tudást az adott területen. Harmadsorban be lehet avatni valakit egy misztikus folyamatba, mely megváltoztatja a helyzetünket és egyszerű kívülállókból gyakorlókká válhatunk. Ez az a beavatás, mely által jogosult gyakorlókká minősülünk. Tehát nem azt jelenti, hogy ruhát cseréltek! Nem! Hanem az eszményt változtatjátok meg, amelynek odaszentelitek az életeteket! Ez a lényeg! Ezért a bhakták csoportjához való csatlakozással teljesen felemelitek az életeteket. Olyan, mint egy újjászületés, egy új élet élménye!

Itt szeretném megidézni Gurudévet. A vele való társulás majdnem minden esetben nagyon emlékezetes, illetve kihívást jelentő élmény volt. Mindannyian ismerjük a bhakta slágerlista vezető dalát a ’Szanszára’ dalt – ez áll a vaisnavák óriásplakátján! De miről szólnak ennek az éneknek a versszakai? Arról, hogy a lelki tanítómester kegye eloltja az anyagi lét erdőtüzét! Ez automatikusan összekapcsol bennünket az elöljáró nagyjaink lelki valóságával! Mai napig emlékszem arra, amikor 1985-ben Gurudév belépett a szobába, miközben a bhakták praszádáztak. Erről szól a ‘Szanszára’ negyedik versszaka, hogy a lelki tanítómester nagy örömet merít a bhakták praszádamozását látván. S ilyen isteni boldogság ült az arcán, amikor minket figyelt praszádamozás közben!

De miről szól az utolsó versszak? A tri-szandhjamról – a napi háromszori hódolatajánlásról, amikor emlékezetünkbe idézhetjük mesterünk kegyességét. S valójában Gurudévnek megvolt az a különleges tulajdonsága, hogy nem csak napjában háromszor gondolhattunk rá, hanem több évtized elteltével, még mindig emlékezünk rá, és még mindig velünk van!

Bele kell kezdenünk ebbe a hosszú útba! Keresztül kell jutnunk ennek az anyagi létezésnek valamennyi szintjén, hogy visszajussunk ahhoz az isteni harmonikus síkhoz, ahová tartozunk. S olyan jó találkozni néhány jóakaróval, segítővel, mert akkor együtt mehetünk, együtt haladhatunk ezen az úton! Szeretnélek benneteket segítségül hívni erre a hosszú, közös utazásra, amikor keresztülszeljük az univerzumot és próbálunk hazatalálni, vissza Istenhez! Ez az én ajánlatom: osztozzunk ebben a tapasztalásban, osztozzunk a közös szolgálatokon! Ez a legtöbb és legjobb, amit adhatok!

Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy itt köszönthetjük isten-testvéreinket más missziókból, akik lelki tanítómestereiket képviselik! Szeretném megkérni, hogy tekintsenek engem egy semmirekellőnek, hogy felismerhessék az itt ülő mestereiket. Mert ez az, ami összeköt bennünket! S ebből a szempontból én is megfigyelője vagyok a történéseknek. Szóval kérlek, fogadjatok el testvéreteknek, tekintsetek engem olyannak, aki osztozik veletek ebben az élményben.

 



Leave a Reply