Calendar

May 2019
M T W T F S S
« Apr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
sadhu-sanga

(Szvámí Tírtha 2013. január hetedikei szófiai reggeli tanítása)

(az előző pénteki tanítás folytatása)

Kérdés: Miért kell próbára tenni a hitet? Én azt hiszem, hogy Krsna nagyon jól tudja, hogy mennyire vagy hű Hozzá, mennyi odaadás van benned. Miért történik ez?

Szvámí Tírtha: A guru teszi próbára a hited. Ne Krsnát hibáztasd! A gurut okold! Ő a fő bajkeverő.

Megjegyzés: Neki is tudnia kell.

Szvámí Tírtha: Azért csinálja. A kérdés az, hogy te tudod-e. Ne aggódj, ezek édes próbatételek! Néha belehalunk, de édes.

Paramánanda kérdése: Mi a hit legnagyobb, legvégső próbája?

Szvámí Tírtha: Készen állsz rá, hogy meghallgasd a választ?

Válasz: Igen.

Szvámí Tírtha: A hit végső próbája az, hogy ne veszítsük el az Isten képünket. Mivel az embereknek általában nincsen képük Istenről, így nincs is mit veszíteniük ebben a tekintetben. De amikor elveszíted a guru képedet – az egy nagyon jó próbája a hitnek. Vajon személyi kultusz-e, vagy isteni kultúra? S ez egy óriási különbség. Ezért én soha nem támogatnék egy személyi kultuszt, de el kell jutnunk az őszinte gyakorlás egy nagyon magas, emelkedett szintjére, s feltétlenül szükségünk van megvalósításokra. Nemcsak hiedelmekre, de megvalósításokra – az isteni természetről, a valóságról, a saját helyzetemről, a többiek helyzetéről, az életemet uraló isteni erőről. Ez egy jó próbatétel.

Pavitra kérdése: előzőleg említetted, hogy szelídeknek és gyöngédeknek kell lennünk mindenkihez, mert nem tudhatjuk, hogy ki Krsna választottja. Pontosan mit értesz ez alatt?

Sokszor összetévesztjük az egyiket a másikkal. Az anyagi jóság nem spirituális tudatosság, de persze ez nem jelenti azt, hogy anyagi szinten legyetek rosszak! Nem úgy van, hogy: ’Anyagi szinten a rosszat gyakoroljuk, hogy spirituálisak legyünk. Mivel az anyagi jóság nem spirituális, ezért az anyagi szinten a rosszat gyakoroljuk.’ Kérlek benneteket, hogy először jussatok el a jóság szintjére, s aztán majd mehettek tovább!

Szelíd és gyöngéd. Néha nem vagyunk szelídek és gyöngédek. Ki a jó barát – az, aki mindig szelíd és gyöngéd? Vagy aki néha kemény? Az igazi barát meg fogja mondani az igazságot, amit általában nehéz lenyelni. De egy igazi spirituális barát, akinek megvan a mesterdiplomája, úgy fogja neked megmondani a keserű igazságot, hogy örülsz neki. Tehát a lelki tanítómester is a jó barátunk, mert meg fogja nekünk mondani az igazságot, és hivatalosan ennek örülnünk kell.

 Leave a Reply