Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
IMG_4522

(Szvámí Tírtha 2016.07.31. szófiai reggeli tanításából) 

 (az előző pénteki tanítás folytatása) 

Kanaka, káminí, pratisthá – pénz, nők, hírnév – hogyan is közelítsünk ezeknek a problémáknak a gyökeréhez? Azt javasolják, hogy ajánljuk fel, jól tudván, hogy Kitől erednek és Kihez tartoznak!

Tehát az első a pénz, mely Kihez is tartozik? Nem a bankhoz, nem hozzánk, semmiképpen sem a miénk! A Föld valamennyi kincse Istenhez tartozik! Tehát, ha egy kis részt nekünk is juttatnak, meg kell értenünk, hogy az Isten adománya! Hozzá tartozik, én csak olyan vagyok, mint egy kapuőr, vagy egy könyvelő és ezekkel az erőforrásokkal megint csak Őt kell szolgálnom! Fogadd el a Forrástól és ajánld vissza Neki! Krsnát, mint valamennyi vagyon birtokosát, Mádhavának nevezik. Ő minden gazdagság forrása és tulajdonosa.

S mi újság a hölgyekkel? Kedves testvéreim, úgy gondoljátok, hogy a hölgyek hozzátok tartoznak? Lehet, hogy nagyon vonzóak vagytok, de sajnos Krsna még vonzóbb! A három világ valamennyi hölgye számára Ő a legvonzóbb! Mindenki Őutána szalad! Mi csupán helyettesei vagyunk. Ha nincs ló megelégszünk a szamárral is! Kedveseim, ez a mi sanyarú helyzetünk! Jobb, ha megértjük, hogy a hölgyek a Legfelsőbbhöz tartoznak! Valójában Gópínáth az, aki a falu szépségeinek az Ura! Tehát, ha védetté szeretnétek válni, mind a pénz, mind a hölgyek befolyásától, akkor vissza kell ajánlanotok mindezeket a forrásuknak, vissza a tulajdonosuknak!

S mi a helyzet a hírnévvel? Tudjuk, hogy Krsna nagyon híres! Sokszor nevezzük Srí Krsnát a híres Krsnának! De hogyan tudunk megszabadulni ettől az eredeti problémától, a büszkeségtől? Ezt pedig fel tudjátok ajánlani a lelki tanítómestereteknek. Ha valami elismerésben részesültök, azonnal ajánljátok tovább a mestereteknek! Például: „Nagyszerű művészek vagytok! Rendkívül gyönyörű srí-jantrát tudtok készíteni!” Ezt az elismerést azonnal ajánljátok tovább a mestereteknek!

Kérdés: De hogyan ajánljuk fel?

Szvámí Tírtha: Egyszerűen csak mondjátok azt, hogy: „Nem én vagyok az, aki ezt festette, Te vagy az, aki valójában ezt alkotta! Én csupán egy eszköz vagyok a kezedben!” Ez egy nagyon komoly dolog! Ha én engedelmes szolgája vagyok mesteremnek, akkor Ő rajtam keresztül cselekszik! Akkor nem én cselekszem! Bármilyen dicsőség is ér, az nem az enyém – hanem ő az, aki rajtam keresztül cselekszik! Ezért a szentek védettek a büszkeség csapdájától.

Remélem gópíjaink nem sértődnek meg! Mivel ez nem jelenti azt, hogy ti lennétek a problémák forrásai ebben az életben! Sokkal inkább velünk van a probléma, ha félreértjük ezt a helyzetet! Például, egyszer valaki megjegyzést tett egy hölgynek a templomban, hogy: „Nagyon kihívó vagy (káma), mert a füled kilóg a szárí alól!” Kit zavar egy fül?! Valószínűleg nem a hölggyel volt a probléma! Tudjátok, mindannyiunknak van füle, szóval mi rossz van abban? A probléma bennetek van!

Tehát próbáljátok helyesen értelmezni, mert ezek a Legfelsőbb energiái! Kanaka, káminí, pratisthá – vagyis gazdagság, ragaszkodás és hírnév – olyanok, mint az élet alapvető problémái. Ezért orvosságra van szükségünk! Tehát ez az egyik módja, hogy kezeljük ezt a problémát – visszaajánlani a forrásnak!

Valamennyi folyó az óceánba hordja vizét, mégis az óceán változatlan marad! Hasonló módon Krsna, a leghíresebb, a leggazdagabb és legtekintélyesebb. Tehát, ha bármit is ajánlotok vissza, Ő változatlan marad! Mert Önmagában teljes!

Bármi is legyen tökéletlen ebben az anyagi világban, ha hozzáteszünk egy csepp istenit, akkor tökéletessé válik! Tudásunk, tudatosságunk korlátozott, viszont azon nyomban, hogy ismét kapcsolatba kerülünk a Legfelsőbbel, például a dzsapázás által, teljessé válunk, kapcsolatban leszünk Vele. Dzsapázzatok többet és meg fogjátok érteni – ez a belső kinyilatkoztatás, belső megvilágosodás! Hogyan legyünk jobb bhakták? Dzsapázzatok többet! Hogyan szabaduljunk meg az ostobaságainktól? Dzsapázzatok többet! Mert a lelki gyakorlat helyettesíti az anyagit és legyőzi azt!

Rúpa gószvámí mondja, hogy a Szent Név gyógyírként hat! Ha az anyagi tudat sárgaságában szenvedtek, ha ez a betegségetek és cukrot esztek, akkor azt keserűnek fogjátok érezni! Tehát, ha az anyagi lét sárgaságában szenvedtek és megkóstoljátok a Szent Név cukorkáját, akkor keserűnek fogjátok érezni azt! Mégis ez a gyógymód! Csak vegyétek be ezt a cukorkát és idővel a keserű helyett édeset fogtok érezni! Ennek köszönhetően a dzsapázás a mi legfőbb orvosságunk! Dzsív dzságó dzsív dzságó! „Ébredj, ó ébredj, alvó lélek!” Maháprabhu elhozta a gyógyírt ebben a kali-jugában a számunkra.Leave a Reply