Archives

Calendar

September 2021
M T W T F S S
« Aug    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
41952243_10155738852266778_4282580133576966144_n

(Szvámí Tírtha 2016.07.31. szófiai reggeli tanításából) 

Baladév: Mert különbség van egy szent és egy normális ember között, aki „a hat ellenség” hatása alatt áll…

Szvámí Tírtha: Tehát, akkor ez azt jelenti, hogy egy szent ember nem normális? Ő abnormális?

Baladév: A kérdésem a büszkeségre vonatkozik, mely a legnagyobb ellenségünk. Hogyan szabaduljunk meg ettől a büszkeségtől és hogyan kapcsolódik ez a többi elsődleges ellenséghez?

Szvámí Tírtha: Egy szent ember igenis nagyon büszke, ő a legbüszkébb; azonban nem saját magára, hanem a mesterére, Istenre! Tehát azt gondolom, hogy az anyagi embereknek egyáltalán nincs fogalmuk a valódi büszkeségről, mert azt hiszik, hogy hozzájuk tartozik! Azonban, ha felajánljuk, ha elöljáróinknak adjuk, akkor kerül az igazi helyére!

S hogyan szólt Ardzsuna kérdése? „Miről lehet felismerni egy szentet?” Majd Krsna belefogott az anyagi élet előnyeinek és hátrányainak az elemzésébe – hogyan is reagál ezekre egy szent ember? Itt az anyagi világban valójában csak háromféle problémánk létezik: kanaka, káminí, pratishtá – pénz, nők, hírnév. Ha nincs pénzed, az kellemetlen dolog, probléma! Ha van pénzed, az még nagyobb probléma! Mert azt mondják, hogy: a pénz nem változtat meg titeket, de megmutatja, hogy kik vagytok valójában. Ha egyszer pénzetek lesz, megmutatja, hogy kik vagytok! Miért? Mert ez a Legfelsőbb női energiája: Laksmí déví. Szóval mi jellemző a nőkre? Általában jönnek, mennek. Főleg a pénz – néha jön is, de jellemzőbb az, hogy állandóan megy! Általában nem marad velünk túl sokáig, mert csanycsalam, nagyon változó természetű! Előfordul, hogy vannak néha pénzügyi problémáink? Ez az anyagi életbeli problémák egyik forrása.

A másik probléma a nők. Ha nem léteznének a nők a férfiak halálra unnák magukat! De szerencsére Isten megteremtette a nőket! Ily módon kedves testvéreim, van mivel foglalatoskodnunk! Ha nincs feleségetek, csak sírtok. S Isten olyan kegyes, hogy ad nektek feleséget – s akkor megint csak sírtok. Akkor mi a különbség?

A harmadik problémaforrás a hírnév. Mi is a hírnév? Ki is ő valójában? Hogyan hívják? Srí – egy másik hölgy! Srí a ‘hírnév’. Tehát a problémát háromról egyre szűkíthetjük – a nőkre. Mert a pénz is nő; a nő az is nő; a hírnév pedig szintén nő. Kedves testvéreim, csak egy problémánk van! De miért?

Szanátan: „No woman, no cry.” Nincs nő, nincs sírás.

Szvámí Tírtha: Miért? Mert ha pozitívan tekintünk ezekre, az áldás! Ha ismeritek a pénznek a forrását, célját és ha helyesen használjátok, akkor az áldás. Ha úrnőként tisztelitek a nőket, akkor viszonyultok helyesen hozzájuk. S ha megfelelőképpen viszonyultok, illetve ajánljátok vissza mindezeket, akkor biztonságban vagytok!

 

(folytatása következik)

 

 Leave a Reply