Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
shiva drinking poison

„Az étel, amiből mindenki részesül, szintén háromféle, az anyagi természet kötőerői szerint. Ugyanez vonatkozik az áldozásra, vezeklésre és adományozásra is. Most elmondom megkülönböztetésüket, figyelj jól!” [1]

Tehát nem csak a hitet határozzák meg a gunák, hanem még sok más tényezőt is az életünkben. Beszélgessünk először az ételről.

„A jóság minőségében levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad. Az ilyen tápláló étel édes, lédús, zsíros és ízes.” [2]

Ha tehát ezt a diétát követed, ilyen emberré fogsz válni – egészséges, gazdag és bölcs. Mert amilyen energiát adsz a testednek, olyan hatása lesz rád. Ha dízeles az autód, nem töltesz bele benzint, mert nem fog működni. Ez általában a legtöbbeknek egyértelmű. Egyszer azonban, tudjátok a bhakták néha annyira elmerülnek a meditációjukban, hogy elkövetnek egy-két apró hibát. Egyszer tehát, az egyik bhakta megállt egy benzinkútnál, hogy tankoljon. És az történt, hogy fagyállót töltött a motorba. Az eredmény egyértelmű volt – két nap a szervizben.

Mi a bonyolultabb – a testünk vagy az autó motorja? Nos, a motor elég bonyolult, semmi kétség. Mégis azt gondolom, hogy az emberi test egy kicsit még bonyolultabb és érzékenyebb. Ha tehát fagyállót töltesz a testedbe, ne próbáld ki, mert azt méregnek hívják. Siva képes meginni a mérget, és mindent a torkában tartani, de ne próbáljátok meg utánozni. Legyetek hát válogatósak az étel tekintetében is.

„A túl keserű, túlságosan savanyú, sós, csípős, száraz és égető ételt a szenvedély kötőerejében levők kedvelik. Az ilyen étel fájdalmat, kedvetlenséget és betegséget okoz. A tudatlanság minőségében élők a fogyasztás előtt három óránál tovább főzött, ízetlen, állott, bűzös, rothadó és tisztátlan ételt szeretik.” [3]

Ez a fajta diéta tehát az alacsonyabb befolyásokat erősíti az emberi lényekkel kapcsolatosan. Láthatjátok, hogy a Bhagavad-gítá egy isteni ének, és ugyanakkor nagyon gyakorlati is – útmutatást ad, hogy milyen diétát kövess. És ez csak az étel. Milyen fajta szellemi táplálékot fogyasztunk? Annak is hatása lesz ránk. Nemcsak az ételünket kell tehát megválogatnunk, hanem a gondolatokat is, amiket magunkévá teszünk. Ha negatív gondolatokat engedünk a mentális rendszerünkbe, azok ott maradnak. Nem is beszélve arról, ha mások hibáira kezdünk el fókuszálni! Mert az emberi has mindent felfal. De az emberi elme még ennél is rosszabb. Képes befalni minden szemetet maga körül. Legyetek hát óvatosak – milyen gondolatokat, milyen érzéseket engedtek belépni az elmétekbe. És néha az is megtörténik, hogy mások hibáira fókuszálsz, és a meditációd alapján, a tulajdonságok rád szállnak. Szert teszel tehát mások hibáira. És aztán hol vannak azok a hibák? Nem a másik embernél, hanem nálad. Vigyázz, az elme mindent felfal.

A természet energiái szerint fejlődik ki tehát a hited. Légy óvatos tehát, hogy milyen energiát engedsz be, legyen az étel, vagy gondolatok, és mindig lásd meg az isteni elrendezést a mindennapi egyszerű tevékenységek mögött. Mert ily módon elkezdődik a csoda.

 [1] Bhagavad-gítá 17.7.

[2] Bhagavad-gítá 17.8.

[3] Bhagavad-gítá 17.9-10.Leave a Reply