Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Vedas

Mai témánk a Bhagavad-gítá, a Magasztos Szózata. Kezdjük mindjárt a Bhagavad-gítá rövid megvilágításával. Ez egy olyan mű, melyet már mindannyian többször olvastunk, de meg kell, hogy mondjam nektek, hogy amikor csak kinyitom a Gítát, mindig valami újabb üzenetet tartogat számomra. Ha el tudjuk fogadni, hogy a Gítá isteni kinyilatkoztatás, akkor meg fogja érinteni a szívünket, és hatással lesz a megértésünkre.

Mindazonáltal úgy gondolom, hasznos, ha megpróbáljuk elhelyezni a Bhagavad-gítát a misztikus India ókori hagyományában: a Gítá az isteni igazságok enciklopédiája. Mondhatjuk úgy is, ahány ember, annyiféle vélemény létezik a Gítáról. Néhányan isteni kinyilatkoztatásként csodálattal tekintenek rá, mások tanulmányozzák, vagy tudományos műként tekintenek rá, megint mások nem igazán értik, miről is szól valójában. El kell döntenünk, melyik csoporthoz is tartozunk. Az a javaslatom, hogy tartozzunk a csodálattal tekintők táborába.

Mivel az indiai tradíció Istentől eredő tudásának iskolájába tartozunk, ha megpróbálunk valamit bizonyítani, vagy meg szeretnénk vitatni egy témát, akkor ahhoz hivatkozásokra is szükség van. Milyen is a filozófiai hivatkozások indiai rendszere? Ezt úgy hívják, hogy praszthána-traja, a hivatkozások hármas rendszere. Az első hivatkozás a kinyilatkoztatáson alapul. A kinyilatkoztatás neve sruti, mely ebben az esetben az Upanisadokat jelenti. A védai kinyilatkoztatás gerince az upanisad-irodalom.  Számos Upanisad létezik, de 108-at tartanak számon közülük meghatározóként. Ez fontos hivatkozás – bármit is tanultok, bizonyítotok, vagy cáfoltok, idéznetek kell az Upanisadokból.

A hivatkozás másik fontos eleme a szent hagyomány – ez a szmrti. A szmrti irodalom hatalmas, legfontosabb alkotója pedig a Gítá maga. A sruti tehát olyasmit jelent, amit hallasz –az isteni kinyilatkoztatás ily módon éri el az embert. A szmrtii pedig az emberre vonatkoztatva az emlékezést és emlékezetben tartást jelenti. Nektek megadatott a szmaranam, amely a lelki élet egyik fő gyakorlata.

Most tehát megvan már beszélgetésünk két alapeleme- az Upanisadok és a Gítá – a harmadik hivatkozási pont pedig a Védánta Szútra, melyet logikai hivatkozásnak neveznek. Tehát, van egy kinyilatkoztatásunk, egy tradíciónk és egy logikai hivatkozásunk.

Mi is az Upanisad jelentése? Az Upanisad titkos tanításokat jelent. Ha megnézzük a szanszkrt szó jelentését: „közel ülni”[1]. Hol kellene ülnünk? Közel a mesterhez. Azáltal, hogy közel vagyunk a mesterhez, vagyis ahhoz a személyhez, aki nagyon közel van az igazsághoz, részesülhetünk valamelyest az ő igazságából, és az ő megértéséből. Ily módon tárulnak fel a titkok a gyakorlók előtt – a mesterük közelében.

 

(Folytatása következik.)

[1] az upanisad szó elemeire bontva: upa-ni-szad – mellé le ülLeave a Reply