Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
Nem tudom, hogy észrevettétek-e már, de általában ha új, vagy ismeretlen helyre látogatunk, a helynek szüksége van némi hangolásra. Néha takarítanunk kell egy kicsit, összeszedni a dolgokat, máskor meg kell töltenünk a helyet lelki energiákkal. Például Varvara – a hely szép, de néhány napnyi lelki gyakorlat után még szebb lett.

Ugyanígy, ha végezzük gyakorlatainkat, a környezet változik. És ha a külső környezet változik, gondoljatok csak bele, mennyit változik a belső környezet. Különféle helyekre látogatunk el, egyesével kell – úgymond – megtisztítanunk azokat. De a belső környezeted mindig magaddal hozod. Azt is meg kell tisztítanunk. És van egy mondás, ami arról szól, hogy ha elviszel egy cséplőgépet a mennyországba, az akkor is ugyan azt a zajt fogja majd kiadni, ugyanolyan marad, függetlenül a környezettől. Ne legyetek olyanok, mint a cséplőgép – mindig csak „Búú-búú-búú”. Néha mondjátok: „Haré Krsna!” vagy „Dzsáj Rádhé!” Mert az megváltoztatja a belső környezetet.

A hangoknak nagyon fontos szerepük van. Ezért valahogy mindig rezonáljuk az isteni hangot. Különböző minőségű hangok léteznek: a pusztulás hangjai, az ostobaság hangjai és a megtisztulás hangjai. Legyetek intelligensek, döntsétek el milyen fajta rezgésbe szeretnétek bebocsájtást. Mert úgy mondják, valójában több tradícióban is, hogy a világ rezgés által lett teremtve. A Bibliában például az áll, hogy a világ szavak, logosz által lett teremtve. És ez egy aktív alapelv, nem csak rezgés, hanem kreatív hang. Ugyan így a Védák is leírják, hogy a világ hangvibráció által lett teremtve. Hangokkal embereket tudsz megsebezni, meg tudod ölni őket, varázslatot tudsz építeni és extra-varázslatot is építhetsz. Mert az isteniség is megnyilvánul a hangban. Krsna mindenhol ott van, de a hangok világában Ő a mahá-mantra. Kicsoda Ő a látás világában?

Dani: Múrti.

Tírtha Mahárádzs: Igen, a múrti. És ha kiszélesítjük a látókörünket, akkor Ő a harmónia. És ki Ő a belső környezetben?

Krpadhám: Általánosságban vagy specifikusan? Általánosságban a Paramátmá.

Tírtha Mahárádzs: Igen. És specifikusan?

Krpadhám: Én még nem láttam Őt.

Jasódá: Ista-déva.

Tírtha Mahárádzs: Rendben. Vagy néhány lótuszláb. Igaz? Homályos a kép, de valamilyen lábak. A világ tehát kisebb világokból és univerzumokból áll. De Krsna jelen van minden egyes földön, minden egyes világban, nekünk pedig folytatunk kell a kutatást, hogy megtaláljuk Őt, felismerjük Őt, hogy sose veszítsük el Őt. Semmi sem független az isteni akarattól. Ezért nagyon szerencsések vagyunk, ha a hang által kapcsolódhatunk az Úrhoz. A bhadzsan pedig egy nagyon erőteljes eszköz arra, hogy felerősítse a lelki vibrációt.

 Leave a Reply