Archives

Calendar

August 2020
M T W T F S S
« Jul    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Sharanagati

Collected words from talks of Swami Tirtha
20170930_115657

(Szvámí Tírtha 2015. augusztus 21-i ludastói esti tanításából)
 
Minden csupán kultiválás, művelés kérdése. Ha szeretnénk valamire jutni az életünkben, akkor azt megfelelően kell művelni. S valamennyi hivatalos formalitás helyett és mindazon túl hadd osszam meg veletek a szentségeimet, legbecsesebb kincseimet! Tudom, hogy ti is nagyon odaadóan keresitek nem csupán az igazságot, hanem valami valódit is. Hiszen ott vannak a tények, az igazság és a valóság. S kérlek komolyan gondolkodjatok el a különbségen a tények, az igazság és a valóság között. Őszintén hiszem, hogy életünket ennek a realitásnak a megtalálására kellene szentelnünk, a tények és az igazságok mögött rejlő Gyönyörűséges Valóságnak. Hiszen az igazság sosem fog boldoggá tenni benneteket. Az igazság nem tudja megolvasztani a szívünket, nem tudja elégedetté tenni a szívünk legmélyebb sóvárgását. De amikor megértitek, hogy Sríla Rúpa gószvámí tanácsa mennyire igaz, akkor rögtön elégedettséggel telik meg szívetek.
Tehát, ha megengeditek nekem, hogy gyűjteményem néhány darabját megosszam veletek, akkor az első helyen a vaisnavákat említem. Idézhetjük a sásztrákat ennek  bizonyítékául: „Hiszen ők nagyon kedvesek Krsnának, éppen ezért ha Krsnát szeretnétek fellelni, a Neki kedveseket kell megragadnotok”…..Ám ez csupán egy tény. Tudjuk, hogy a szádhu-szanga, a vaisnava mint elv, társulás a szent személyekkel – ez a fő gyakorlat, lelki életünk legfőbb alapja. Mint például: szádhu-szanga náma-kírtan bhágavata-sravan mathurá-vász srí múrtira sraddhajá szévan[1].  Ám ez csak egy igazság. A szentekkel társulni, a Szent Neveket zengeni, a Bhágavatamot tanulmányozni, szent helyen élni, a múrtikat imádni – ezek mégis csupán igazságok. Ám hol van a vaisnava-tattva valósága? A nővéreitekben és bátyáitokban. Akkor ez már többé nem egy elv, hanem egy közeli, élő valóság.
Amikor találkoztam a bhaktákkal, szerintem ott helyben elvarázsolódtam. De tudjátok, én eléggé zárkózott és nagyon lassú személy vagyok, öt évbe telt, hogy teljesen tudjak csatlakozni. Mégis, a bhakták életének példája nagyon meggyőző volt, s számomra a legértékesebb kincsek a bhaktatársaim, hittestvéreim voltak. Életem legnagyobb vesztesége pedig az, amikor a szolgálataink elválasztottak minket egymástól. Ezért alázatosan fohászkodok: kérlek, figyeljetek oda vaisnava társaitokra, ők a Jóisten ajándékai!
S a bhakták körében van egy koronaékszer is. Nem hiszem, hogy túlságosan részleteznem vagy magyaráznom kellene, hogy melyik az a koronaékszer. Ám Krsna védőangyalt küldött hozzánk, majd Rádhiká visszahívta Őt. Gurudévánkat Krsna küldte megmentőül, majd Rádhiká visszahívta Őt. Ő mindannyiunk számára nagyon jelentős volt, Ő volt tanítványai éltető ereje, a figyelem középpontja, a hős, a példa, az elmélet gyakorlatba történő átültetésének példaképe. Egyben társ a fociban, sakkpartner….és sok más egyéb módon is Ő volt a példaképünk.
S a gyűjtemény egyéb darabjai: ezek vagytok ti. Kérlek benneteket, e szerint cselekedjetek! A tanítványok sokszor kérdeznek meg: „Mit tegyek?” A válasz sokszor így hangzik: „Ragyogj!” Miért ragyogjak? Mert ragyogni csak akkor vagytok képesek, ha a lelki valótokban vagytok. Ha testtudatban vagytok, vagy a testtel azonosítjátok magatokat, nem tudtok ragyogni. Ezért ez az utasítás nem könnyű. Le kell vennetek e szőrmekabátotokat, az öltönyötöket, meg kell szabadulnotok valamennyi testi és szellemi rétegtől azért, hogy a lelketek ragyogjon. 
Néhány rendkívül ritka tárgyra az emberek ezt mondják: „Ó, ez a gyűjtők darabja!” Ezért segítsetek egymásnak, hogy e tulajdonságokban növekedjetek! Mindannyiunknak szüksége van álmokra, ideálokra, amiért élünk. S ez a gyönyörű koncepció, hogy létezik az Isteni Pár, mint végső valóság – ez nem pusztán tény, nem pusztán igazság, ez a Gyönyörű Valóság! Ha el tudunk köteleződni ennek az Isteni Valóságnak a szolgálata mellett, akkor az életünk bizonyára átlényegül és sikeres lesz. Minden csupán művelés kérdése. Minden nyitva áll számotokra – ezért kérlek szépen gyakoroljátok a lelki életet, hatoljatok a mélyére! Gyűjtsétek össze kincseiteket, növekedjetek az odaadásban, dédelgessétek az eszményeiteket, és osszátok szét az áldást, amit kaptatok! 
 
1. Csaitanja-csaritámrta, Madhya-lílá 2.22.125.

 Leave a Reply